De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen

Verwante presentaties


Presentatie over: "De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen"— Transcript van de presentatie:

1 De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen
Werken met een webstek J. Martens en Fr. Schram 29/09/2000

2 De webstek Conquistadores
Wat zijn ‘conquistadores’? De titel zegt iets over de conquistadores. Wat? Is dit een positieve of een negatieve beoordeling? Wie heeft deze site gemaakt? Wat kun je daaruit afleiden over de waarde van de informatie die je aangeboden krijgt?

3 Hoe ga je te werk? voorbereidend stap
Roep de site op Maak daarvan je homepage voor de les Maak een nieuwe folder voor je bookmarks Open je kladblok of tekstverwerker, of neem er wat papier bij :=)

4 Hoe ga je te werk? lezen Na een eerste verkenning van een tiental minuten zal je de site bekijken vanuit een aantal vragen Heb aandacht voor wat precies gevraagd wordt! Zoek in de site naar relevante informatie voor het beantwoorden van de vragen

5 Ter herinnering Lezen + leren betekent: informatie uit een tekst of andere documenten halen Een normale tekst bevat: Feiten Voorbeelden waaruit je feiten moet afleiden Voorbeelden als illustratie van feiten Beeldmateriaal (diverse functies mogelijk) Bijleren is nieuwe informatie vastknopen aan oude, reeds verworven kennis.

6 Hoe ga je te werk? noteren
Leg bookmarks aan naar relevante passages m.b.t. tot de vragen (structureer eventueel je bookmarks per vraag) Kopieer relevante passages in je kladblok of tekstverwerker Probeer de betekenis te achterhalen in de context; lukt dat niet, raadpleeg dan een woordenboek op het Web: Volg de hyperlinks niet te ver!

7 Opdrachten De webstek bestaat uit twee grote onderdelen. Waardoor wordt de verdeling gemarkeerd? Hoe kun je elk van de onderdelen benoemen met een trefwoord? Kopieer de “Opdrachten voor didactisch gebruik” na het eerste deel naar een Wordpaddocument. Kopieer relevante passages in verband met de vragen in je Wordpaddocument na elke vraag. Vink elke beantwoorde vraag aan. Volg de hyperlinks. Overloop ze vluchtig. Waarover/over wie gaan ze? (kort!)

8 Verloop van de les eerste lesuur
Eerste verkenning (max. 10 minuten) Eerste lectuur (20 minuten) Klassikaal beantwoorden vragen (15 minuten)

9 Verloop van de les tweede lesuur
Eerste verkenning (5 minuten) Lectuur en vragen (30 minuten) Klassikaal vragen beantwoorden (10 minuten) Nataken: Actualisering Verwerkingstaak Synthese

10 Tweede lesuur Eerste verkenning
surf gedurende een vijftal minuten door de site Kies een Afrikaanse cultuur uit waarover je meer in detail wil lezen Kies of je meer in detail wil lezen over Japan of over China

11 Lectuur Lees meer in detail over een Afrikaanse cultuur naar keuze.
Lees naar keuze meer in detail over Japan of over China. Noteer voor elke cultuur in trefwoorden enkele gegevens die totaal nieuw voor je waren. Leg bookmarks aan naar relevante passages

12 Lectuur (2) Lees “Kannibalen en naakte wilden”. Vat de essentie samen in enkele trefwoorden. Lees “Bloedend Afrika”. Hoe is slavernij een “bittere vrucht” van de Renaissance? Wat is driehoekshandel en hoe werkt hij? Wat zijn de tragische gevolgen voor Afrika?

13 Lectuur (3) Welke voorsprong had Europa in de zestiende eeuw op Afrika? Lees “In een notendop”. Klik op de hyperlink. Kies uit de nieuwe links 1 uit. Kopieer de url. Waarover handelt hij? (Noteer ook de url wanneer een link verdwenen blijkt.)

14 Actualisering Zoek de website op van een Vlaamse krant
Print de homepagina af. Zoek in de krant of je actuele informatie vindt over Afrika. Sluit die informatie aan bij de historische situatie uit de webstek? Of niet? Geef de krant van de dag geen informatie, raadpleeg dan het archief.

15 Verwerkingstaak Beschrijf en verklaar in eigen woorden de mentaliteit van de Europese wereldveroveraars in de 16de eeuw. Geef een sprekend voorbeeld naar keuze waar diezelfde mentaliteit ook heden voor ellende zorgt.


Download ppt "De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen"

Verwante presentaties


Ads door Google