Opvoeden binnen een eenoudergezin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Natuurlijk, een netwerkcoach! Mezzo TRAINING VRIJWILLIGER ALS NETWERKCOACH 2010.
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Verstandige klap vof Luc Lamote
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Motiveren Leidinggeven Blz. 143.
Samen met ouders aan het werk!
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Als ouders apart (gaan) wonen: beschikbare steunbronnen voor kinderen
Hilde Colpin & Jean Pierre Verhaeghe.  Steeds meer niet-traditionele gezinnen  Oorzaak: meestal door echtscheiding  Gevolg: meestal meer problemen.
ICT in een dynamische context
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Opvoedingsondersteuning
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Kinderen in gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.
Zorgdragen voor anderen: wat komt er in de praktijk van terecht? Femmianne Bredewold 3 oktober 2014.
Lidia Laat kinderen dromen.
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Nieuwe gezinnen scheidingen en de vorming van stiefgezinnen
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
 Een groot gezin is een voordeel, de kinderen zullen later gegarandeerd voor jou zorgen.  Een groot gezin is een nadeel, want je hebt een grote en.
Administrateur-generaal
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Informatie Continurooster 5 gelijke dagen model Informatie Continurooster 5 gelijke dagen model Mei 2015 Dhr. B. Korenstra c.b.s. de Vuurvlinder.
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Kinderen in de schoolleeftijd  worden kritisch naar hun ouders  kunnen steeds beter beargumenteren  willen op een gegeven moment niet meer in het openbaar.
H6 Risicomanagement. Risicpmanagement stap 1 Factoren inventariseren die projectresultaat beïnvloeden Gevolg bedrijfsresultaat (externe projecten): –Financieel.
Kind en omgeving Het individu in de context
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
Psychologieles 6 lesweek 6 25 jaar tot aan pensioen.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Sociale steun voor drugsverslaafden in behandeling ARTIKEL VAN VEERLE SOYEZ.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
Les 1. die ik met vallen en opstaan leerde: Als je iets wilt bereiken, moet je je focussen, keuzes maken én doorzetten.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Pedagogiek als beroep.
Kan je zien of iemand holebi is?
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Freekids Kinderopvang
12.2 Totstandkoming van een wet
Groot worden met te weinig kansen.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inleiding website NuenenHelpt.nl voor zorgprofessionals en verwijzers
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Lespakket Opleidingen
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Socialisatie H 1 Communicatie TA.
Gemeenten regelen jeugdzorg
Doubleren.
5 valkuilen & Tips.
Uitkomsten vorige keer, life events
Beleidskader Jeugd Gemeente Nieuwegein.
Altra en de Waag- Samenwerken
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Transcript van de presentatie:

Opvoeden binnen een eenoudergezin

Inhoud Een eenoudergezin Wensen en dromen van ouders voor hun kinderen Alleen opvoeden Alleen opgroeien Leven in een eenoudergezin Een eenouder- of een tweeoudergezin? Bronnenlijst

Een eenoudergezin Is een gezin waarin één ouder alleen verantwoordelijk is voor de opvoeding van een of meer kinderen. Het aantal eenoudergezinnen in is 2002 toegenomen tot 23% Vroeger was de grootste oorzaak van eenoudergezinnen het overlijden van een partner. De oorzaak is nu veelal een (echt)scheiding.

Wensen en dromen van ouders voor hun kinderen Er is niet veel verschil tussen de wensen en dromen van tweeouder- en eenoudergezinnen. Deze zijn: - geluk - zelfstandigheid - kansen krijgen De ouders in een eenoudergezin willen hun kinderen dezelfde kansen en mogelijkheden bieden als in een tweeoudergezin.

Alleen opvoeden, de ouders Niet alleen de opvoeding, ook de zorgen voor opvang, praktische taken en zorg voor een inkomen vallen op de schouders van een ouder. Het alleen opvoeden heeft zowel voor- als nadelen. Voordelen: - de ouder wordt niet meer tegengewerkt - eigen visie en regels van de ouder gelden - er komt extra energie vrij bij de ouder Nadelen: - er is een verzwaring van de taken - er kan geen beroep gedaan worden op een direct betrokkene

Alleen opgroeien, de kinderen Er zijn zowel voor- als nadelen bij het alleen opgroeien: Voordelen: - er is nu een rustiger klimaat - het kind is zelfstandiger en meer flexibel Nadelen: - er ontbreekt een rolmodel voor het kind - kinderen missen de andere ouder hard tijdens feesten Uit onderzoek blijkt dat de effecten op kinderen over het algemeen vrij negatief zijn.

Alleen opgroeien, de kinderen Er zijn beschermende- en risicofactoren die de negatieve gevolgen van opvoeding wegnemen/ versterken. Beschermende factoren: - veel steun van de ouder(s) - steun uit het sociale netwerk Risicofactoren: - voortdurend ruzie maken - meerdere scheidingen Het blijkt dus dat de opvoeding wel een grote rol speelt. Opvoeding : een warm pedagogisch klimaat scheppen.

Leven in een eenoudergezin De financiële situatie: gaat er op achteruit, een ouder moet nu alles zelf betalen. De woonsituatie: ofdat de ouder moet verhuizen of niet, hangt grotendeels af van de financiële situatie. De werksituatie: verandert meestal, men moet meer werken of ander werk zoeken. Het sociale netwerk en vrije tijd: het sociale netwerk verkleint en de vrije tijd vermindert

Een eenouder- of een tweeoudergezin? Wat is het ‘best’? De ontstaansoorzaak van het eenoudergezin, de situatie voor de scheiding en de relatie tussen de ex-partners bepalen mee de mening van de ouders. Eenoudergezinnen die gevormd werden door een overlijden stemden voor de tweeoudergezin Gescheiden koppels hebben een uiteenlopende mening.

Bronnenlijst Artikel: ‘opvoeden binnen een eenoudergezin’ Katrien Kúti, Lieve Vandemeulebroecke, Agnes De Munter, Hilde Colpin. Tijdschrift: Rondom gezin Afbeelding p.1: http://www.f4j.be/afbeeldingen/pas_tekening.JPG