Surfen, chatten en internaliserende problemen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Advertisements

De actualiteit in de GGZ-NL
‘Op deze school wordt niet gepest!?’
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Reflectie-portfolio beoordelen
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
Behandeling via het internet voor jeugdige slachtoffers van seksueel geweld Een pilotstudie.
Outcome monitoring van gedragsproblemen via een leerlingvolgsysteem Jan Willem Veerman Intervisiedag Leerlijnen, Utrecht, 4 maart 2009.
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Biografie Boosheid onder vrienden bij autochtoon-Nederlandse kinderen en Marokkaans-Nederlandse kinderen.
Gedragsproblemen en emotionele. problemen bij kinderen in Mytyl- en
Klinische psychologie
1e Bachelor Toegepaste Psychologie A
Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten
Vrije Tijd Opvoedingsbeleving, sociale vaardigheden en vriendschapsrelaties van adolescenten.
Frank Weerman en Peter van de Laan
Leeftijdgenoten en Vrienden
Indicatoren van ontwikkeling bij adolescenten
Van De Leemkolk, L. (15 oktober 2012). Coming of the ancestors. Geraadpleegd op 24 december 2012, op Ünzüle Saglam.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
Maatschappelijke en methdologische vraagstukken
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Ondersteuning via internet voor kinderen van probleemdrinkers
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Emoties van pubers in één dag
Lehouck Florine  Abstract  Inleiding  Het onderzoek  Methode  Resultaten  Discussie.
Auteurs : Ellen Claes Marc Hooghe Tim Reeskens. Een maatschappelijk en pedagogisch probleem.
PROBLEEMGEDRAG bij jonge jongens Een onderzoek om te komen tot een integrale aanpak voor TRANSVAAL een opdracht van stadsdeel Centrum Februari 2013 (presentatie.
Wat brengt (echt)scheiding teweeg in het leven van kinderen?
Integrale jeugdhulp Sekseverschillen in het verband tussen opvoedingsstijlen en delinquentie.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Lopen jongeren met een licht verstandelijk beperking meer kans om in contact te komen met justitie? Djenebou Bourgeois.
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Databank Effectieve Jeugdinterventies
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Trends, week 6 Jeugdzorg, zwaardere opvoedondersteuning, jeugdcriminaliteit Madeleine Meurs.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
OPMERKING: als u de afbeelding op deze dia wilt wijzigen, selecteert u de afbeelding en verwijdert u deze. Klik vervolgens in de tijdelijke aanduiding.
Inleiding in de pedagogiek Hoorcollege 6
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Zorg voor de jeugd Marjolein Berger Hoogleraar Huisartsgeneeskunde Universitair medisch Centrum Groningen.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren? Effectonderzoek naar de aanpak huiselijk geweld in de G4 Majone.
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
Sociale en culturele pedagogiek Studie van pedagogische praktijken in relatie tot maatschappelijke uitdagingen vanuit de vraag hoe mensen samenleven vorm.
VERPLAATSING VAN PLEEGKINDEREN Uit Kind en adolescent.
Beeldschermverslaving Compulsief internetgebruik
Behandeling via het internet voor jeugdige slachtoffers van seksueel geweld Een pilotstudie.
Gezinsomstandigheden, opvoedingsfactoren en sociale en cognitieve competenties van jonge kinderen   Dr. Geert Driessen   Universiteit van Nijmegen, Postbus.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Surfen, chatten en internaliserende problemen De rol van kwaliteit van vriendschap

Auteurs Maarten H. W. Selfhout, Susan J. T. Branje, Marc J. M. H. Delsing, Tom F. M. ter Bogt en Wim H. J. Meeus

Maarten H. W. Selfhout verbonden aan de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht. Enkele werken van hem Deel III Hoofdstuk Leeftijdgenoten en vrienden Boezemvrienden en hartsvriendinnen (boek kleine ontwikkelingspsychologie ik en anderen) Nieuw onderzoek naar popmuziek in Nederland

Susan J. T. Branje verbonden aan de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht. Enkele werken van haar Vernieuwingen in Jeugd en Gezin: beleidsvisies, gezinsrelaties en interventies Fit in persoonlijkheid van ouders en kinderen: De relatie met probleemgedrag De samenhang tussen moederdochterconflicten en internaliserend probleemgedrag bij meisjes tijdens de adolescentie

Marc J. M. H. Delsing verbonden aan de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht. werkt als onderzoeker bij Praktikon. Hij is na zijn studie ontwikkelingspsychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen aldaar gepromoveerd op een onderzoek naar intergenerationele overdracht van gezinsrelaties en de relatie hiervan met probleemgedrag bij adolescenten. Hij was daarna enige tijd werkzaam bij de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit van Utrecht, waar hij betrokken was bij onderzoek en onderwijs op het gebied van jeugdcultuur, muziekvoorkeur, maatschappelijke participatie, persoonlijkheid en probleemgedrag van jongeren. Hierover heeft hij in een aantal (inter)nationale artikelen gepubliceerd. Hij is gespecialiseerd in longitudinale onderzoeksmethodologie. Hij houdt zich bij Praktikon met name bezig met effectonderzoek en ondersteuning bij het beschrijven en onderbouwen van interventies.

Enkele werken van hem: Wederkerige verbanden tussen rechtvaardigheid en vertrouwen in gezinnen en probleemgedrag van adolescenten: een longitudinale analyse Nederlands tijdschrift voor de psychologie

Tom F. M. ter Bogt Werkzaam bij het departement Algemene Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Bijzonder hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur bijzonder hoogleraar popmuziek, UHD jeugd en gezin (Music and Youth Culture) Enkele werken van hem: Alcoholgebruik van jongeren uitstellen? Dat kan! Vernieuwingen in Jeugd en Gezin: beleidsvisies, gezinsrelaties en interventies Jeugdzorg: professionaliteit, integrale aanpak, overdracht van waarden en normen

Wim H. J. Meeus verbonden aan de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht. Verbonden aan de faculteit sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht, bij de capaciteitsgroep kinder- en jeugdstudies. Enkele werken van hem: Conflictoplossing tussen ouders en adolescenten en delinquentie Vernieuwingen in Jeugd en Gezin: beleidsvisies, gezinsrelaties en interventies Psychologische problemen bij adolescente

Context van het artikel kind en adolescent | jaargang 28 (2007), nr. 2, p. 80– 93 | www.kindenadolescent.nl In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. De artikelen zijn gevarieerd: overzichtsartikelen, verslagen van empirisch onderzoek, commentaar, gevalsbeschrijvingen die in een theoretisch kader zijn geplaatst, signalementen van opmerkelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen uit uw vakgebied en boekbesprekingen.

Structuur artikel Samenvatting Methode Respondenten Procedure Instrumenten : - Depressie - Angst - internetgebruik - kwaliteit van de beste vriendschap Statistische analyse Resultaten Associaties tussen internetgebruik en internaliserende problemen Kwaliteit van vriendschap als moderator Discussie Literatuur

Organisaties betrokken bij het thema onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht. departement Algemene Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Specialisten in verband met het thema internet en jongeren. Grohol en Hughey Goldberg Potenza Lavoie en Pychyl Suler Robinson en Berridge Vermulst en Garretsen