E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Profile Selector 2 april 2017.
Advertisements

Leergang Manschap A Kerntaak 2 les 42 Incidentmanagement.
KENNIS IN PRAKTIJKHANDELEN
Praktijk inzet gevaarlijke stoffen
WETEN WAT PERSONEEL WAARD IS
ABN AMRO Bank (ICT) Ernst Planting
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Leer- werkplaats MPG aanpak
TOEZICHT Onderdeel 1.
Toegepaste scenario, wat te doen TAIDA Tracking Analysing Imaging Deciding Acting De controle handelingen voor het schrijven van een goed scenario.
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Workshop Rienk van Marle en Joris Verwijmeren Themadag Onderzoek 18 november 2010, Amsterdam Themadag Onderzoek 2010 Van Marle&Verwijmeren.
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Studietaak De studietaak staat centraal
Examinering Conferentie BTG HTVF
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Wat is een communicatieplan?
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Plan van aanpak asbestbrand
Janneke Barelds, MSc Universiteit van Tilburg/Tranzo
Het portfolioproject van de AOC’s EduExchange 2006 Groene Scharnieren.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Module 7 – Hoofdstuk 3 Unified Modeling Language.
LauwersCollege Buitenpost Informatica
Interpretatie van statistiek bij toetsen en toetsvragen
Een theoretische verkenning
Voortgangsgesprek fase 1
Competentiegericht leren vmbo
Hoe zet ik een goed projectplan op?
Workshop “Beoordelen”
Professioneel werken: gestructureerd en methodisch
Onderzoekend Vermogen
Loopbaanontwikkeling OOP
Werkveldconferentie 3 juni 2015 Wat is de rol van zorgverlener door de ogen van leerjaar 2?
Onderzoeksvaardigheden
Werkgevers houden niet van AC/DC of toch ? Kurt Boelens, directeur ADMB HR Services.
Social work Week 2.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
PRAKTIJKERVARING EN REFLECTIE HAFIDA EL GHARBAOUI KAMER L
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Verpleegkundig redeneren
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
WELKOM WERKBEGELEIDERS EN PRAKTIJKBEGELEIDERS WERKVELDOVERLEG MZ 28 OKTOBER 2014.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
Informatie over deze presentatie (verwijderen voor gebruik) Bijgaande presentatie is ontwikkeld om groepen die met het programma Groepsontwikkeling willen.
“If the first challenge of change is to ensure that it’s desirable and the second challenge to make it doable, then the biggest challenge of all is to.
Competenties van organisatieadviseurs Léon de Caluwé Elsbeth Reitsma Ooa, 22 januari 2007.
©Van Weert + Partners, 2005 Leergang CMS Exclusief voor VGN leden Van Weert + Partners Najaar 2005.
Platform economie 14 juni 2016 Naar een schoolexamen voor een keuzevak in tien stappen Tom Erkens.
NVE bedrijfsbezoek De Groene Campus 13 november 2012.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
De opleiding helpende zorg en welzijn in een notendop.
Sheets over SIS basisset voor presentaties Bestemd voor regionale SIS-coördinatoren en andere experts die een selectie van de sheets kunnen gebruiken voor.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
MAAK HET ONDERNEMERS MAKKELIJK! MET EEN REGELHULP IN 7 STAPPEN.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Stappenplan modulebeschrijvingen schrijven
A+O project Co-creatie in de praktijk
Team coaching en gedrags-communicatie
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Workshop: Wat verandert er voor mij?
Evaluatie, Actualistie en Oefening Incidentenplan riolering
D&P P1 Organiseren van een activiteit Hoofdstuk 6 - Veiligheid
Overzicht gedragingen per competentie
De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige.
Transcript van de presentatie:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Op weg naar Competentie gericht examineren Een toekomst voor Virtual Reality?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Uitwisseling van expertise  Inzicht geven in de mogelijkheden van VR als toets/examenomgeving  Overzicht van het project geven Doel:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Middel Team van 5 tot 7 brandweermensen aansturen Samenwerken met andere “diensten” Maken van beslissingen Waar hebben we het eigenlijk over bij Bevelvoering hulpverleningsincident?  Doel Slachtoffer(s) in dezelfde of zo mogelijk een betere conditie afleveren bij medische opvang organisatie. Veiligheid van eigen personeel en omstanders waarborgen Gebruik van openbare ruimte weer mogelijk maken

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Inleiding en aanleiding voor het project  Hoe zijn we tot het te examineren competentieprofiel gekomen?  Hoe hebben we het scenario ontwikkeld?  Interactieve demonstratie  Hoe leidt dit profiel tot een VR toetsomgeving?  Hoe valideren we de ontwikkelde toets/examenomgeving?  Is VR nu de omgeving voor competentie gericht examineren?  Wat kan beter…? Programma:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkelen van het te examineren competentieprofiel 1.Bestuderen van de lesstof en praktijk van bevelvoering 2.Overleg met veld experts competentiemodel van Hoekstra en van SluijsOverleg met veld experts competentiemodel van Hoekstra en van Sluijs 3.Uitwerken van de competenties (definiëring m.b.v. praktijkervaring 4.Prioritering van de competenties per fase in de bevelvoeringsprocedurePrioritering van de competenties per fase in de bevelvoeringsprocedure Globaal Detail

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkelen van het te examineren competentieprofiel 1.Bestuderen van de lesstof en pratijk van bevelvoering 2.Overleg met veld experts competentiemodel van Hoekstra en van Sluijs 3.Uitwerken van de competenties (definiëring m.b.v. praktijkervaring)Uitwerken van de competenties (definiëring m.b.v. praktijkervaring) 4.Prioritering van de competenties per fase in de bevelvoeringsprocedure Globaal Detail

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkelen van het te examineren competentieprofiel 1.Bestuderen van de lesstof en pratijk van bevelvoering 2.Overleg met veld experts competentiemodel van Hoekstra en van Sluijs 3.Uitwerken van de competenties (definiëring m.b.v. praktijkervaring 4.Prioritering van de competenties per fase in de bevelvoeringsprocedurePrioritering van de competenties per fase in de bevelvoeringsprocedure Globaal Detail

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Inleiding op achtergronden van het project  Hoe zijn we tot het te examineren competentieprofiel gekomen?  Hoe hebben we het scenario ontwikkeld?  Interactieve demonstratie  Hoe leidt dit profiel tot een VR toetsomgeving?  Hoe valideren we de ontwikkelde toets/examenomgeving?  Wat kan beter…? Programma:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Controle of alle competenties voldoende aan bod komen. De scenario ontwikkeling:  Alle relevante acties, beslissingen, handelingen en overwegingen beschrijven die bevelvoerder kan maken.  Praktijk situatie uitwerken met veldexperts tijd lijn, gebeurtenissen, uiterlijk van de omgeving

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Controle of alle competenties voldoende aan bod komen. De scenario ontwikkeling:  Alle relevante acties, beslissingen, handelingen en overwegingen beschrijven die bevelvoerder kan maken. Alle relevante acties, beslissingen, handelingen en overwegingen beschrijven die bevelvoerder kan maken.  Praktijk situatie uitwerken met veldexperts tijd lijn, gebeurtenissen, uiterlijk van de omgeving

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Controle of alle competenties voldoende aan bod komen. De scenario ontwikkeling:  Alle relevante acties, beslissingen, handelingen en overwegingen beschrijven die bevelvoerder kan maken  Praktijk situatie uitwerken met veldexperts tijd lijn, gebeurtenissen, uiterlijk van de omgeving

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Inleiding op achtergronden van het project  Hoe zijn we tot het te examineren competentieprofiel gekomen?  Hoe hebben we het scenario ontwikkeld?  Interactieve demonstratie  Hoe leidt dit profiel tot een VR toetsomgeving?  Hoe valideren we de ontwikkelde toets/examenomgeving?  Is VR nu de toets voor competentie gericht toetsen?  Wat kan beter…? Programma:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Interactieve demonstratie  Kandidaat heeft een briefing gehad  Hard opdenken  Acties die uitgevoerd moeten worden uitspreken Uitgangssituatie  Bevelvoerder zit naast chauffeur in de Tankautospuit 110 (TAS) Op weg naar een brand  Tijdens het aanrijden wordt hij opgeroepen door de Alarm Centrale (AC)

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Inleiding op achtergronden van het project  Hoe zijn we tot het te examineren competentieprofiel gekomen?  Hoe hebben we het scenario ontwikkeld?  Interactieve demonstratie  Hoe leidt dit competentieprofiel tot een VR toetsomgeving?  Hoe valideren we de ontwikkelde toets/examenomgeving?  Is VR nu de omgeving voor competentie gericht examineren?  Wat kan beter…? Programma:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkeling Toetsomgeving (in overleg met veld experts) Stap 1. Per handeling, beslissing en overweging wordt bepaald wat een goede, foute en neutrale uitvoering is. Stap 2. Acties, handelingen en overwegingen die bij een competentie horen worden geclusterd. Stap 3. Er worden gewichten gehangen aan de verschillende score items (handelingen, overwegingen, acties). Stap 4. De grens slagen/zakken wordt bepaald.

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkeling Toetsomgeving (Online) Technisch regisseur Voert beslissingen van kandidaat in. Laat “events” plaatsvinden Examinator (Rollenspeler) Geeft tegenspel (bijv. Slachtoffer) Kandidaat

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkeling Toetsomgeving (online) Examinator (beoordelaar) Scoort gedrag van de kandidaat actie/beslissing/overweging 1 Opstellen Voertuig GoedNeutraal Fout Toelichting: actie/beslissing/overweging 2 Omgang met slachtoffer 1 Toelichting:   Dynamisch aangeboden Beoordelingstemplate

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkeling Toetsomgeving (online…) Examinator (beoordelaar) Scoort gedrag van de kandidaat actie/beslissing/overweging 2 Opstellen Voertuig GoedNeutraal Fout actie/beslissing/overweging 3 …………………………………… Toelichting:………………………………………………………..   Dynamisch aangeboden Beoordelingstemplate Toelichting:beslissing kon sneller gemaakt worden, maar plaatsing op linker zijde ook goede optie.

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Ontwikkeling Toetsomgeving (Opslag voor analyse) Database met daarin alle scores van alle kandidaten Opnames met daarin: - Alle gemaakte beslissingen - Alle communicatie

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Inleiding op achtergronden van het project  Hoe zijn we tot het te examineren competentieprofiel gekomen?  Hoe hebben we het scenario ontwikkeld?  Interactieve demonstratie  Hoe leidt dit profiel tot een VR toetsomgeving?  Hoe valideren we de ontwikkelde toets/examenomgeving?  Is VR nu de omgeving voor competentie gericht examineren?  Wat kan beter…? Programma:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Validering Toetsomgeving Interbeoordelaars correlatie Check op cluster van items die competentie moeten meten… Concurrent validiteit Wat vinden de kandidaten? Wat vinden de examinatoren? Betrouwbaarheid van toets Validiteit van de toets Voor alle kandidaten…? Generaliseerbaarheid van de toets

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?  Inleiding op achtergronden van het project  Hoe zijn we tot het te examineren competentieprofiel gekomen?  Hoe hebben we het scenario ontwikkeld?  Interactieve demonstratie  Hoe leidt dit profiel tot een VR toetsomgeving?  Hoe valideren we de ontwikkelde toets/examenomgeving?  Is VR nu de omgeving voor competentie gericht examineren?  Wat kan beter…? Programma:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Geïntegreerde curricula & computer ondersteuning (VR)Simulatie e-learning CBT Traditioneel Competent Incompetent

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Traditionele (eenmalige) toetsing Competent Theorie Toets Incompetent Praktijk Toets

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Toetsportfolio & rol van Computer Ondersteuning Theorie Toets Praktijk Toets VR Toetsing Cases Competent Incompetent e-Toetsing

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Overzicht van competenties UitrukInzetNazorg Stressbestendigheid Leidinggeven Analytisch vermogen Communiceren Kritische houding Optreden Aanpassingsvermogen Besluitvaardigheid Plannen Samenwerken

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Uitwerken van de competenties (analytisch vermogen) Signaleren van problemen Herkennen van belangrijke informatie Verzamelen van relevante gegevens Verbanden leggen tussen gegevens Opsporen van mogelijke oorzaken Wat zie of hoor je een bevelvoerder dan doen tijdens bijvoorbeeld de verkenningsfase?

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Wat zie en hoor je een bevelvoerder dan doen? Onderzoeken of: Er mensen/dieren in gevaar zijn Mensen bekneld zitten Hoeveel voertuigen bij een incident betrokken zijn Etc Informatie verzamelen bij: Omstanders Collega’s Slachtoffers Bepaald waar de knelpunten zitten en deelt deze met het team Bepaald voorlopig plan op basis van waarnemingen

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Prioritering UitrukInzetNazorg Stressbestendigheid (0)Stressbestendigheid Leidinggeven (1)Leidinggeven Analytisch vermogen (2) Analytisch vermogen Communiceren Kritische houding Optreden Aanpassingsvermogen Besluitvaardigheid Plannen Samenwerken

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Bij aankomst kan de bevelvoerder: Verkeningen laten uitvoeren Materiaal laten klaar leggen Verkeer laten regelen Publiek op afstand laten houden HV en TS op een plek zetten Contact opnemen met de politie Relevante acties, handelingen, beslissingen en overwegingen: De scenario ontwikkeling:

E-Semble bv © 2003 Virtual Reality als examenmiddel bij competentiegericht toetsen…? Bij aankomst kan de bevelvoerder: Verkenningen laten uitvoeren  Tijd bepalen  Wie kan en mag dat doen  Wat wordt er teruggemeld? De scenario ontwikkeling: