De studie van betekenis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

ROZEN EN SPREUKEN.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Plaatje vrienden op een bank
De samengestelde zin.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
De Drama Driehoek.
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
“Een reis naar Licht”.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
EEN PAPEGAAI ZONDER POOTJES.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Louis.
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Natuurlijke-Taalinterfaces
Woorden en tijd.....
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Hij laat de ingreep doen en verlaat overgelukkig het ziekenhuis.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Sinterklaas is verdwenen nergens te vinden nergens te zien Nam hij de benen, is hij hem geknepen, weggewaaid misschien?
Taalkunde Grammatica A
Henriëtte de Swart Evangelia Vlachou
Afscheid van een vriend
Indien je vóór mij zou sterven,
Taal en cognitie: Optimaliteitstheorie Henriëtte de Swart.
Taalkunde Grammatica A
Taalkunde Grammatica A
Automatisch Redeneren in de praktijk
24 juni 2003Johnson en Morrill in Israel Een studie naar de Johnson Morrill Hypothese in relatie tot de Hebreeuwse taal; implementatie van bewijsnetten.
Compositionaliteit, bereik en lambda’s
Dynamische Semantiek Voor beginners Henriëtte de Swart.
Semantiek 1.
Betekenis 2: Compositionaliteit, bereik en lambda’s
Dynamische Semantiek Henriëtte de Swart.
Taalwetenschap in de CKI-bachelor
En wat doet taalkunde in het programma van CKI?
Natuurlijke-Taalinterfaces week 5 Lambda-termen en Lambda-conversie.
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Natuurlijke-Taalinterfaces Week 7 Discourse Representation Theory.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Welkom op onze thema-avond
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Mijn verjaardag..
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Voornaamwoorden Enkele opmerkingen over. Enkele opmerkingen over het en dat Voorlopig subject De Coolsingel, het/dat is een brede straat. De Coolsingel,
Uitleg persoonsvorm (pv)
Het begint zoals een sprookje, maar het is er geen .....
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
Taal en logica Over het gebruik van eerste orde propositie/predikatenlogica voor de analyse van natuurlijke taal.
Semantische Complexiteiten van Natuurlijke Taal Cf. Jurafsky & Martin, Ed. 1: Sectie 14.4 (Ed. 2: Sectie 17.4)
Semantiek De studie van betekenis. Vragen Wat is betekenis? Betekenis van wat?
De Vriendschap.
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Transcript van de presentatie:

De studie van betekenis Semantiek De studie van betekenis

Vragen Wat is betekenis? Betekenis van wat?

Wat is betekenis? (i) Het rode licht betekent dat je niet mag oversteken. (ii) {a,b,c} betekent ‘de verzameling bestaande uit de elementen a,b,c’. (iii) Het Franse woord chien betekent ‘hond’. (iv) Wat is de betekenis van het woord polysynthetisch? Betekenis als denotatie, referentie, concept

Wat niet? ‘Diepere betekenis’ of ‘inherente waarde’ Wat betekent religie voor u? Implicatie Als hij zijn baan verliest betekent dat armoede. ‘Natuurlijke’ betekenis Die wolken betekenen dat het gaat regenen.

Betekenis van wat? Natuurlijke taal Betekenis van woorden:lexicale semantiek Vraag: waar eindigt taalkundige kennis en begint kennis van de wereld?

Meer dan woorden… Betekenis van constituenten, zinnen. Vraag: hoe wordt de betekenis van complexe gehelen opgebouwd uit die van woorden. ‘Jan slaat Piet’  ‘Piet slaat Jan’ Woordvolgorde  Subject-Object relatie  Agens-Patiens relatie.

Compositionaliteit Principe van Compositionaliteit van betekenis: betekenis van geheel is functie van de betekenis van de samenstellende delen en van de manier waarop ze zijn samengesteld. Woorden + structuur Semantiek altijd afhankelijk van syntaxis.

Bereiksambiguïteiten I Buiten iedere ambassade wapperde een vlag. xy (Amb(x)  Vlag(y) & Wapper(x,y)) yx (Vlag(y) & Amb(x)  Wapper(x,y)) Een vlag wapperde buiten iedere ambassade.

Bereiksambiguïteiten II Buiten iedere ambassade demonstreerde een vriend van mij. xy (Amb(x)  Vriend(y) & Dem(x,y)) yx (Vriend(y) & Amb(x)  Dem(x,y)) Een vriend van mij demonstreerde buiten iedere ambassade.

Syntaxis en Semantiek Hoe los je vragen over bereiksambiguïteiten op in een compositionele theorie van betekenis? Hoe is de relatie tussen syntaxis en semantiek? (syntaxis-semantiek interface).

Meer dan zinnen… Betekenis van teksten Is de semantiek van teksten ‘anders’ dan de semantiek van zinnen? Ja: geen syntactische grammaticaliteit, maar discourse coherentie bepaalt welgevormdheid. Wat is discourse coherentie? Hoe meet je dat?

Semantiek in de taalkunde Voornaamste functie van taal: Communicatie, Informatieoverdracht.

Semantiek in de taalkunde Communicatie Relatie taal—cognitie—wereld. Redeneren met taal: argumentatietheorie, logica.

Spreker-hoorder relatie Bedoelen  Zeggen Taal  kennis spreken Begrijpen  Verstaan Horen  Spraakgeluid   

Spreker-hoorder relatie Bedoelen  Zeggen Taal  kennis spreken Begrijpen  Verstaan Horen  Spraakgeluid   

Taal-cognitie-wereld

Taal-cognitie-wereld

Taal-cognitie-wereld concepten waarheidcondities cognitie wereld

Taal-cognitie-wereld Conceptuele semantiek Logische semantiek

Concepten en waarheid Intensionele def. Extensionele def. K k k  K Noodzakelijke en voldoende Eigenschappen; Prototypische eigenschappen Deelverzamelings relatie

Redeneren met taal Inferentie relaties: Entailment (logische inferentie); Presuppositie (vooronderstelling); Implicatuur (voor de hand liggende inferentie).

Entailment Elly heeft een langharige teckel  Elly heeft een teckel  Elly heeft een huisdier  Elly heeft iets. Want: deelverzamelingsrelatie Nuttige toepassing: anafora resolutie

Lexicon en structuur ISA hiërarchie in lexicon: teckel  hond. Semantiek van adjectieven in Adj+N: Langharige teckel = langharig + teckel, dus langharige teckel  teckel Grote muis  groot + muis, maar wel grote muis  muis Nepbont  nep + bont  bont

Anafora resolutie Anafoor: uitdrukking die voor zijn interpretatie afhankelijk is van iets anders, bv. pronomen (hij/zij/zichzelf– welke hij?), b.v. Jan kwam binnen. Hij had een vraag over het tentamen. Hij = Jan Jani kwam binnen. Hiji had een vraag over het tentamen.

Definieten Maar ook definiet (de man – welke man?) Descriptieve content N meenemen: altijd ‘omhoog’ in de hiërarchie, soms ook ‘omlaag’, vgl: Elly liet haar hond uit in het plantsoen. Het dier/de teckel dartelde in het rond. Elly liet haar hondi uit in het plantsoen. Het dieri/?de teckeli dartelde in het rond.

Computationele toepassing Anafora resolutie door automatische systemen: inbouwen van entailment relaties volgend uit syntactische structuur (Adj+N) en lexicon (ISA hiërarchie). Nuttig voor natuurlijke taal verwerkende systemen (zinnen/teksten).

Presuppositie Presuppositie triggers: talige uitdrukkingen die een presuppositie introduceren Eva is ook naar Parijs geweest. Elly betreurt het dat Piet niet meegaat. Mijn fiets is gestolen! Petra is nog ziek.

Presuppositie Zonder waarheid van de vooronderstelling geen zinnige uitspraak (i). I.t.t. entailment geldt: presuppositie blijft behouden onder negatie (ii), of in een vraag (iii): (i) De koning van Frankrijk is kaal. (ii) De koning van Frankrijk is niet kaal. (iii) Is de koning van Frankrijk kaal?

Accomodatie Accomodatie: zonder tegenspraak vul je de waarheid van de presuppositie in als aanvullende kennis als je die nog niet had. Mijn fiets is gestolen (kennelijk heb ik een fiets). Petra is nog ziek (kennelijk was ze al ziek).

Bereik en presuppositie “Onlangs gaf Condoleezza Rice een verklaring uit waarin stond dat een inval in Iran nu niet op de agenda stond van het Witte Huis. Ik keek naar het bericht op teletekst met de historicus XX. Hij zei: ‘Als het Witte Huis gaat ontkennen dat het nu op de agenda staat ga ik me pas echt zorgen maken.’ Pas door de ontkenning wordt de invasie een reële optie.” Volkskrant 19-2-’05. Bereik van niet is nu. Rest van de zin: voorondersteld als waar. Dus: invasie staat wel ‘ooit’ op de agenda.

Implicatuur Grice: implicatuur als ‘invited inference’ Zwakste vorm van inferentie: je neemt de inferentie aan, tenzij die een tegenspraak of anderszins ongewenst resultaat zou opleveren, dan verwerp je ‘m gewoon. Jullie mogen hoofdstuk 1 lezen. (oh, dus het hoeft niet?!)

Scalaire implicaturen Assertie van ‘zwakkere’ uitspraak betekent dat spreker ‘sterkere’ betekenis niet voor zijn rekening neemt. Jullie mogen hoofdstuk 1 lezen. (oh, dus het hoeft niet?!) <mogen, moeten> Een aantal mensen hebben het tentamen gehaald (oh, dus niet iedereen?!) <,> Wilt u soep of salade (exclusief) <, >

Cancel implicatuur Jullie mogen hoofdstuk 1 lezen (of liever gezegd, het moet!). Een aantal mensen hebben een voldoende (dat aantal is iedereen op mijn lijst!). Wilt u soep of salade vooraf? (Allebei graag!). Een invasie staat nu niet op de agenda (ik heb toch niks gezegd over later?!).

Variatie in Betekenis Mensen communiceren overal. Alle talen zijn even goed in communicatie. Menselijk denken is overal gelijkwaardig. Dus: semantiek is universeel. Of toch niet? Taal en cultuur Conceptualisering van de werkelijkheid.

Om, rond (Nl) en round (En) Soms zijn om en rond inwisselbaar: Zij zaten om de tafel = rond de tafel Soms niet inwisselbaar: Zij wonen om de hoek  rond de hoek In beide gevallen (a)round in het Engels: They were sitting (a)round the table. They live (a)round the corner.

Minimale paren Omweg – rondweg Omlopen – rondlopen Omkijken – rondkijken Ommetje – rondje Om + rond (Nl)  (a)round (En). Rond: semantisch sterker, specifieker. Om: semantisch verbleekt, algemener.

Wat is rond? Prototype rond: cirkelvormig pad. Afzwakkingen: Zwarts (2004, 2005). Nederlands ‘verdeelt’ de betekenissen tussen om en rond (met overlap). Engels heeft alleen round: hele gebied. Verbinding tussen conceptuele semantiek en waarheidsconditionele semantiek.

Thema’s colleges Natuurlijke taal tegenhangers van ingrediënten van de logica: kwantificatie, bereik, anafora. Variatie in betekenis tussen talen (project!). Betekenis op discourse niveau. Verwerving van betekenis.