SAGOW Anne Vandenhoeck

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

“In balans” met sociale netwerken
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
Is er leven na de dood?.
Woord van Leven Januari 2008.
De beroemdste persoon die er is …
1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Nahum 2:5 5 Door de straten razen de wagens, ze jagen voort over de pleinen, ze zien eruit als fakkels, als bliksemschichten schieten ze voorbij.
Ondersteuning bij verlies en rouw bij bewoners met een ernstig meervoudige handicap. Maria ter Engelen, Klerken.
EEN GOD, GROOT IN LIEFDE. De ervaring van de voorkomende liefde van God is de grootste schat van ons leven. Ze geeft vreugde, versterkt onze verbondenheid.
Rouw in de derde levensfase en de behandeling
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Gezonde Relaties
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Godsdienst 1 1.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Even verpozen en genieten... met muziek.
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Welkom in deze kerkdienst
1e ADAM 2e ADAM X JEZUS X.
LEZEN: JOH.3:16 WANT GOD HAD DE WERELD ZO LIEF.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
18 november 2011.
Omgaan met kinderen die een verlies hebben geleden Herma Bode
Verlangen naar licht.
VREDE.
Met handen en voeten geloven 1
Wandelen met de Ontzagwekkende
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
Heel interessant !.
Leven zonder ANGST 1.
Het evangelie van de opstanding
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Preek 1 Koningen 17: Louis Hersent
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
De kruisweg van Jezus Goede Vrijdag. 1. Jezus wordt ter dood veroordeeld Wie staat er met een oordeel klaar? Wie veroordeelde jij?
Rauw en troosten.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
Geluk Zondag 6 augustus 2017.
Verlies & Rouw September les 3 Mirjam Enderle.
Je eigen levenseinde onder ogen zien
Aandacht voor verlies- en rouw als onderdeel van een goede oude dag’
Les 2 Jouw keus of Gods keus?
Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik.
Transcript van de presentatie:

SAGOW 2010-2011 Anne Vandenhoeck ROUWEN

ROUWEN Wat is rouwen? Doel van rouwzorg Rouwtaken Interdisciplinair werken Pastorale benadering

Wat is rouwen? Ontstaat als reactie op een ingrijpende verandering of verlies van een huidige situatie. Dit kan uiteenlopen van een verhuizing, verlies van een vriendschap, zakken voor een examen tot een overlijden. De intensiteit van het rouwproces is afhankelijk van de mate van emotionele betrokkenheid of gehechtheid. Dit is persoonlijk en dus voor iedereen verschillend. (Wikipedia)

Wat is rouwen? Veruitwendiging van verdriet om Gebeurtenissen eigen aan een natuurlijk verloop van het leven (op pensioen gaan, kinderen die het huis verlaten, ouder worden, dood grootouders…) Verlies waar we niet voor kiezen: onverwacht overlijden, relatiebreuken, diefstal, verlies gezondheid, …

WAT IS ROUWEN? Proberen om te gaan met zinverlies op existentieel, spiritueel en religieus vlak Zin vinden, geven en beleven moet je zelf doen Proces van twee snelheden Spanning tussen niet alleen blijven in je rouw en persoonlijke verwerking Opnieuw zin vinden na zin verloren te hebben

Doel van rouwzorg Vermijden van isolatie Aandacht ook na een week Vermijden van gecompliceerd rouwproces Bijvoorbeeld door afscheidsgebed Als christenen: gemeenschapsopbouw Plaats voor iedereen zoals hij of zij is

Rouwtaken William Worden: rouwen vraagt tijd, energie en aandacht Perspectief overlijden 1. Het verlies erkennen Geen evidente taak Erkennen moet zowel rationeel als emotioneel zijn (weten en voelen samenbrengen) Geloof en ongeloof rond het verlies lopen hier door elkaar Het kan helpen om de context van de dood te kennen en te begrijpen 2. Ervaren van de pijn en het verlies Herkennen, voelen, accepteren en uitdrukken van de verschillende fysische en psychische reacties op het verlies (op alle niveau’s van mens zijn) Begrafenissen en herdenkingsvieringen zorgen voor (h)erkenning van verdriet en voor ondersteuning vanuit de gemeenschap Herkennen en rouwen over secundair verlies (als gevolg van oorspronkelijk verlies)

ROUWTAKEN 3. Je aanpassen aan een wereld zonder de overledene Het ophalen en delen van realistische herinneringen aan de tijd met de overledene Herkennen en aanvaarden dat gevoelens, overtuigingen en waarden met betrekking tot het leven kunnen veranderd zijn Ook relaties met anderen kunnen veranderd zijn 4. Herinvesteren in je leven en Het Leven Je vergeet je verlies niet, maar kan de draad opnieuw opnemen zonder overspoeld te worden door emoties Je hebt weer energie en hebt een nieuw evenwicht gevonden om verder te gaan Je kan opnieuw plannen maken voor de toekomst

INTERDISCIPLINAIR Iemand in de kring houden en heel zijn mens zijn respecteren kan alleen vanuit interdisciplinair perspectief Het is aangewezen om samen ruimte te maken voor rouwen Gezamelijke rouw is waardevol voor verwerking Overleg met behoud van beroepsgeheim Samenwerking

Pastoraal Bijbelse inspiratie Lezing uit het boek Jezus Sirach 35,12-14.16-18. De Heer is een rechter, en bij Hem is er geen aanzien des persoons; Hij neemt geen steekpenningen aan ten koste van de arme, maar luistert naar het pleit van de verdrukte. Hij wijst het gezucht van de wezen niet af, noch van de weduwe wanneer zij blijft klagen. Wie anderen bijstaat wordt welwillend ontvangen, en zijn gebed verheft zich tot de wolken toe. Het gebed van de arme dringt door de wolken heen, zolang het zijn doel niet bereikt, rust het niet; het laat niet af, totdat de Allerhoogste zich erbarmt, en de Rechtvaardige oordeel velt en recht verschaft.

PASTORAAL De dood van Sara (Gen 23,1-2) Sara leefde honderdzeventwintig jaar Dit waren de jaren van Sara’s leven Sara stierf in Kirjath-Arba, dat is Hebron In het land van Kanaän Sterven is terugkeren naar de aarde en familiegebeuren Belang van aartsmoeder werd uitgedrukt in hoge leeftijd

PASTORAAL De weeklacht van Abraham (Gen 23,2) Abraham kwam om te weeklagen over Sara En om haar te bewenen Eerste reactie op verlies van partner Wenen en weeklagen: expressie en vereenzelviging

PASTORAAL Hij stond op van haar gelaat (Gen 23,3) En Abraham stond op Vanuit het gelaat van zijn dode Verbreekt contact met Sara Rouwen is dialogisch gebeuren

PASTORAAL En hij begroef zijn dode (Gen 23,19) Daarna begroef Abraham zijn vrouw Sara In de spelonk van het veld van Machpèla In het land Kanaän Begraven is thuiskomen van overledene bij voorouders Opnieuw ritueel

PASTORAAL Aandacht voor mensen vanuit het christelijk verhaal Aandacht voor rituelen Gemeenschappelijke rituelen (begrafenis, herdenkingsdienst) Persoonlijke rituelen (dagboek, foto’s kijken…) Perspectief Lijden, verdriet en dood hebben nooit laatste woord Verrijzenis naar lichaam en geest

SCHEMATISCH OVERZICHT Beleving van verlies en ondersteuning bij de dood (Echo’s, 2002/6)