De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik."— Transcript van de presentatie:

1 Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik niet te veel aandacht geven. Gewoon doorgaan! 3. Als ik maar dicht bij Christus leef, gaat de depressiviteit wel over. 4. Ik wordt depressief door alle druk die ik ervaar. 5. Ik wil nooit, nooit, nooit medicijnen tegen depressiviteit slikken.

2 Soorten depressiviteit
Depressiviteit als lichamelijke ziekte. Bipolaire stoornis. (Genetisch probleem) Depressiviteit na ingrijpende gebeurtenissen (bijvoorbeeld: seksueel misbruik, rouw) Of depressiviteit is gevolg van te weinig emotionele steun of zelfs verwaarlozing (kan een kind, maar ook een partner ervaren). Lieve, gevoelige mensen hebben er eerder last van. Depressiviteit als bijverschijnsel van een ziekte of van medicijnen of van een andere psychische thematiek (zoals borderline).

3 Kenmerken van depressiviteit
Slaapproblemen Verminderde eetlust Stemmingswisselingen Traagheid, lusteloosheid Lichamelijke onrust; gespannen gevoel Moeheid Moedeloosheid Niet meer genieten Concentratieproblemen Schuldgevoelens Dunne emotionele schil Angst Negatief zelfbeeld Minimaal enige weken ongewoon somber Gedachten over de dood Hersens zijn veranderd in ‘kots’

4 Depressief gedrag Ik doe erg onaardig tegen iedereen
Ik sluit me op mijn kamer Ik kan juist niet alleen zijn. Ik vertoon verslavings- (of ander) vluchtgedrag Ik doe niks meer. Ik verwond mijzelf Ik stort mij op de pijn of hulpeloosheid van anderen Ik werk keihard en leg de lat hoog

5 De samenleving Veel mensen worden depressief door het gevoel dat ze falen. Dat heeft te maken met de hoge eisen in de samenleving. Ze hebben het druk, ze ervaren druk in hun hoofd en ze hebben last van verwachtingen waaraan ze willen beantwoorden. Burnout-klachten zijn niet voor niets een variant van depressieve klachten.

6 Volgorde proces ingrijpende gebeurtenis / vervelende ontwikkeling 
slaapproblemen  moe en lusteloos  somber  depressief  medicijnen (anti-depressiva)  in eerste instantie bijwerkingen, waaronder slaapproblemen (!)  na enige weken, ook door eventuele therapie, vooruitgang (eerst wordt de angst minder en dan de somberheid)

7 Medicijnen Mensen met de bipolaire stoornis moeten medicijnen slikken én krijgen therapie. Bij alle andere vormen van depressiviteit is ondersteuning (pastoraal) of therapie nodig en sóms medicijnen  De meeste mensen lopen te lang rond zonder dat ze hulp vragen.

8 Wat kun je er zelf aan doen
Acht uur (proberen te) slapen, zestien uur opblijven. Drie keer per dag, op tijd en gezond eten Anders leren denken (RET) Letten op de ademhaling en de gespannen spieren Naar buiten gaan, veel bewegen, actief sporten. Agenda niet volproppen Communiceren over de depressieve gevoelens met andere mensen

9 Helpt geloof? Al vanaf de vroege morgen je bewust zijn van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, helpt. Maar als je depressief bent zakt dat juist weg of voel je je juist schuldig voor God. In een depressieve periode mag je weten: ‘God is er, al ervaar ik dat niet. Op Golgotha stónd een kruis voor mij, al doet het me nu niets.’ Vergeet nooit de naam van God: ‘Ik ben erbij!’

10 Helpen gelovigen? Ja, mits ze niet tegen de depressiviteit in praten (‘wees toch blij, je hebt nog zoveel om voor te danken!’) Als ze maar geduldig zijn en je ruimte geven om jezelf (dus somber) te zijn. Rom. 12:15 Als ze de bijbel gebruiken om de brug te slaan naar de sombere gevoelens (Elia, David, Job) en niet om te vermanen of te troosten.  dat heft eenzaamheid op

11 Het belangrijkste Depressieve mensen hebben trouw nodig. Ze zitten niet op uw adviezen te wachten, wel op trouw meeleven. Al wordt uw trouw wel op de proef gesteld, want het contact met hen is niet altijd leuk en daarom haken velen af. Ook hun mantelzorgers hebben trouw medeleven nodig.


Download ppt "Herkenbaar??? 1. Depressiviteit is iets dat ik wel bij een ander maar niet bij mijzelf herken. 2. Mijn depressiviteit is aanstellerij. Daaraan moet ik."

Verwante presentaties


Ads door Google