Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Probleem psychologie •Vanouds goede opleiding •Invoering student activerend onderwijs •Veel en groeiend aantal studenten •Kwaliteit opleiding in gevaar:
Advertisements

Methoden en technieken/veldwerk tweede jaar sociale geografie
Filmanalyse als examenvorm. Op weg naar verdieping en integratie?
Formatief - summatief evalueren
Taalbeleid aan de UGent : Effect en evaluatie Sibo Kanobana Cel Diversiteit & Gender, UGent.
Integrale opdrachten STW
Inzet van docenten: planning, overzicht en kwaliteit
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
18 november 2008 Opvolging van studietijdmetingen op opleidingsniveau.
Intervisie onderwijs-ondersteuners
Welke terminologie wordt gehanteerd in welke kaders ?
Dienst Onderwijsbeleid 24 oktober 2008 Syllabi en de syllabustoepassing Workshop onderwijsondersteuners.
Studenten als katalysator van elkaars leerproces Pilootstudies met studentgemedieerd leren in de bacheloropleidingen Wetenschappen.
18 november 2008 Aan de slag met een OPO. 18 november 2008 Onderwijsondersteuning: NETwerk in ontwikkeling Aan de slag met een OPO 2 1. Zelfinschatting.
17 & 18 november '08 Bouwen aan een opleiding CConceptueel kader en onderwijskundig referentiekader.
Resultaten studietijdmetingen (m.i.v. controle correctheid resultaten / vragen) Andere bronnen Andere bevragingen of hearings (OPL- of OPO-niveau) Andere.
‘Evaluatie’ op opleidingsniveau
1 Is de afgestudeerde mbo-student klaar voor het hbo?
Dag van de kennisuitwisselin g Annelieke van Schie 19 januari 2010.
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
Een goede keten is een kunst! René Denis 11 april 2013
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
1 InternettechnologieRik Van de WalleGent, maart 2008 Reading Assignment Internettechnologie (ITech) Rik Van de Walle academiejaar
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
Ervaringen en enige kritische kanttekeningen L.M.F. Dejong
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
Informatiemiddag 14 februari 2012 uitgevoerd door: in opdracht van:
Samen kennis genereren: Collegeopdracht Wikipedia Prof. dr. Paul van Tongeren, Jorrit Kiel, Anco Peeters.
Het belang van een stage
Introductiebijeenkomst AOS leergang
Workshop “Beoordelen”
Het belang van een stage
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
CAF in het woonzorgcentrum De Groene Linde
Introductie Typ hier de titel van uw opleidingsonderdeel.
Overdragen van de Informatica Jurriaan Hage, Silja Renooij Periode 2, 2009/2010.
Facultaire Opleidingscommissie Informatica TouW-symposium 13 november 2010 Michallis Pashidis.
Toetsbeleid aan de faculteit Architectuur
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Dublindescriptoren: Bologna Bologna-niveaus 1. bachelor, 2. master, 3. doctor Niveaubepaling door de resultaten (outcomes) van opleidingen, niet door inputs.
Wie ben ik? Jan Zuur 51 jaar Docent-Coach Applicatie ontwikkeling en ICT-B Regisseur examinering In afrondende fase van Master Learning and Innovation.
Administratie inrichten Van bouwstenen tot instructie schrijven.
D E VOORBEREIDING Opzet gemaakt voor de implementatie van oefenen.nl voor het MT Plan van aanpak Tijdslijn Kostenplaatje.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
WELKOM!. Wat is infocyclus? Infocyclus binnen BTC en link met DGD Infocyclus = Algemene inleiding over actuele mondiale vraagstukken en uitdagingen gelinkt.
09/11/2009 Interactie met studenten Workshop opleiding Psychologie 9 november 2009.
Historische praktijk 3 (BA 3 geschiedenis) Inleiding, Marc Boone 14 mei 2008.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Programma(hervorming) Prof. dr. Jan Masschelein Prof. dr. Filip Dochy 15/02/20111.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Wat is DRAMA??.
Communicatie 7e les.
Gezamenlijke aanpak van werk hoe doen we dat?
Pilot maatschappijwetenschappen
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Toelichting bij ''Backward designing'' uit de kennisbank
Toetsing Vakdidactiek 2.
Creatopia| Basisonderwijs
Van zorgen voor naar zorgen dat…
PROEVERIJ.
Bijeenkomst tussenrapport Verkenningscommissie Klassieke Talen
Transcript van de presentatie:

Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons

Algemene context  Faculteit Wetenschappen biedt 8 basisopleidingen aan.  In de opleiding chemie zitten 138 studenten, verdeeld over 3 bachelor- en 2 masterjaren.  Vanaf deze visitatieronde worden de opleidingen ook intensief begeleid door facultaire onderwijsondersteuners (naast DUO).

Aanleiding: visitatie 2010  Eindtermen zijn startpunt voor het schrijven van het zelfevaluatierapport (ZER).  Niet enkel de huidige toestand rapporteren, maar die ook verbeteren.  Voorzitter zelfevaluatiecommissie: enthousiast en perfectionistisch De eindtermen ten gronde herbekijken en verzekeren dat ze gedragen worden door de opleiding.

Werkwijze - stappenplan 1. Commissie: werkt voorstel uit voor nieuwe eindtermen (nov – dec 2008) 2. Workshop met docenten: Afstemming tussen eindtermen opleiding en het eigen OPO. (jan 2009) 3. Opdracht docenten: Pas uw syllabus aan (feb - mei 2009) 4. Commissie: laatste herziening eindtermen (feb 2009) 5. POC: Keur nieuwe eindtermen goed (mei 2009) 6. Opdracht docenten: Duid in een matrix aan welke eindtermen in uw OPO worden opgenomen (toekomst)

2 Commissievergaderingen 1. Vorm een ba- en ma-groep 2. Brainstorm: Welke eindtermen vindt deze commissie belangrijk 3. Concreter: Maak een overzicht van eindtermen aan de hand van de brainstorm, de vroegere ORK’s, de facultaire BZ-doelen en de Dublin- descriptoren. 4. Afstemming tussen bachelor- en mastereindtermen

Workshop met docenten 1.Input over eindtermen 2.Individuele opdracht met syllabus: Wat moeten studenten kunnen na je OPO en hoe zijn jouw leerdoelen afgestemd op de eindtermen van de opleiding? 3.Discussie over de eindtermen van de opleiding 4.Input over leerdoelen 5.Individuele opdracht: Formuleer uw leerdoelen 6.Input over de syllabus 7.Opdracht voor thuis: Herwerk uw syllabus (volgtijdelijkheid, leerdoelen, …)

Workshop: evaluatie 1.Voor veel docenten een eerste kennismaking met onderwijsvernieuwing. 2.Voor veel docenten de eerste keer dat ze de link maken tussen doelstellingen en werkvormen/inhoud. 3.De nieuwe eindtermen zijn bekend en gedragen in de opleiding en gedragen.

Voorbeeld eindtermen  Oude eindtermen bachelor - communicatief niveau: Beschikken over individuele vaardigheden voor communicatie en presentatie van een zelfstandig bestudeerd chemisch onderwerp Beschikken over individuele vaardigheden voor communicatie en presentatie van een zelfstandig bestudeerd chemisch onderwerp Beschikken over de sociale vaardigheden vereist voor werk in teamverband Beschikken over de sociale vaardigheden vereist voor werk in teamverband  Nieuwe eindtermen bachelor - communicatief niveau (preliminair): De bachelor kan in teamverband functioneren met medestudenten De bachelor kan in teamverband functioneren met medestudenten De bachelor kan informatie, ideeën, problemen en oplossingen in het Nederlands schriftelijk en mondeling communiceren en presenteren in een groep medestudenten. De bachelor kan informatie, ideeën, problemen en oplossingen in het Nederlands schriftelijk en mondeling communiceren en presenteren in een groep medestudenten. De bachelor kan een beargumenteerd wetenschappelijk standpunt innemen rond een chemische problematiek en dit mondeling verdedigen tegenover medestudenten en docenten. De bachelor kan een beargumenteerd wetenschappelijk standpunt innemen rond een chemische problematiek en dit mondeling verdedigen tegenover medestudenten en docenten. De bachelor kan op een kritische en gebalanceerde manier maatschappelijke aspecten van de chemie becommentariëren. De bachelor kan op een kritische en gebalanceerde manier maatschappelijke aspecten van de chemie becommentariëren.

Voorbeeld syllabi

Toekomst 1.Docenten vullen een matrix (eindtermen – OPO) in om aan te duiden welke eindtermen in welke mate in hun OPO’s bereikt worden. 2.Docenten passen hun syllabi aan. 3.Studenten worden bevraagd over de herkenbaarheid van de eindtermen in de huidige opleiding. 4.Eindtermen die onvoldoende aan bod komen moeten verder geïmplementeerd worden.

Waarover zijn we tevreden?  De gedragenheid en kwaliteit van de nieuwe eindtermen is groot.  Via de workshop hebben we nieuwe mensen bereikt.  Er is een positieve dynamiek van enthousiaste docenten in de zelfevaluatiecommissie vol goede bedoelingen naar de toekomst toe.

Aandachtspunten  De docenten werden eerst gevraagd hun syllabi aan te passen en zullen pas achteraf de eindtermen van de opleiding krijgen.  Afwachten of de positieve dynamiek zich zal voortzetten na de visitatie (implementatie eindtermen, idee van een onderwijsdag, …)

Medewerkers  Nicole Totté: ondersteunend lid van zelfevaluatiecommissie  Lies Laga, Saartje Creten: respectievelijk deelname aan en voorbereiding van workshop  Ine Esters: nakijken van de syllabi (onderwijsondersteuner), lid van zelfevaluatiecommissie (monitor)  Inge Serdons: ondersteunend lid van zelfevaluatiecommissie