Leerplan in beeld Inhouden Doelen en Niveaus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

Differentiatie in de klas
Het 4e jaar van het VMBO op het IJburg College
Aan de slag met kerndoelen in het VSO
Basisvorming.
Hogere denkvaardigheden
Het OnderwijsBegrippenKader (OBK) in 2013
OBK gegevensmodel Jos van der Arend 10 mei 2012
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Jenaplan VO Verwerken van weektaken op eigen niveau op een moment dat jij zelf inplant. Maar ook leren van en met elkaar binnen de stamgroep. Apenheul:
Vocabulaires SLO 2013 Allard Strijker 24 Januari 2013 Utrecht
Ouderavond klas 1 12 september 2012
Het Onderwijs Begrippenkader (OBK) - een introductie
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
Biologie op maat! Greet Ellenkamp, Twickelcollege, locatie Borne
Over rekenen gesproken
… tweedaagse Nieuwe wiskunde of nieuw leren 28 en 29 oktober.
Inhoud - Waarom afstemming en wanneer kansrijk - Ontstaan en opbouw van de Handreiking - Gebruik van de Handreiking, ook voor wiD - Discussie Samenhang.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
"Ondernemerschap in het onderwijs" VECON 19 maart 2009.
‘Diagnostische toetsen’ Doorlopende leerlijnen Rekenen-Wiskunde toetsen bij referentieniveaus Jan van Weerden Hoofd Research PO-VO.
Vmbo - havo/vwo januari/februari 2012 Regionale netwerken taal en rekenen.
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
De 10e editie havo-vwo OB.
Trainer Basisvaardigheden Spelling
Nieuw Nederlands 4e editie
Moderne Wiskundedag 8 maart 2012.
1 Cultureel zelfportret
Algemene uitkomsten groepsgesprekken POVO 13 november 2008 Jan Peters Ben Verbruggen.
24 juni 2014 PLG interdisciplinariteit vincent jonker.
Architectuurraad , Utrecht Lieke Meijs
Woudschotenconferentie 2007 Jos Paus, Lucia Bruning
Informatie voor ouders groep 8 over:
Van groep 8 naar klas 1 Het Nieuwe Eemland Amersfoort
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Bewuste keuzes maken voor je eigen curriculum
Leerplankader kunstzinnige oriëntatie
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Referentiekader rekenen. Uit: /
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Bijeenkomst projectleiders Utrecht, 26 september 2011.
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 2: ontwerp.
Convenant Aanval op Schooluitval RMC-regio 023 Kop van Noord-Holland Bestuurlijk overleg BOJOZ Den Helder, 15 juni 2012 ‘Sturen op cijfers’ Gerda.
De nieuwe onderbouw.
Van groep 8 naar klas 1 Maaike Swets rector Het Nieuwe Eemland
Informatie voor ouders groep 8 over:
Informatie voor ouders groep 8 over:
Terugkoppeling herijkingswensen
Informatie voor ouders groep 8 over:
Motivatie en maatwerk presentatie door
Informatie voor ouders groep 8 over:
Informatie voor ouders groep 8 over:
Curriculum.nu: veranderingen in het (economie)onderwijs
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 2
Onderzoeksproject Cultuur in de Spiegel ( )
LEZING HERONTWERP DERDE LEERJAAR
Van leerdoel tot les Door Femke Loos.
Tijd voor een nieuw PTA voor LO in de bovenbouw HV
Clusterdidactiek Gamma
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Visie op het economieonderwijs
Ontwikkelteam Bewegen & Sport
Programma Introductie van jezelf Samen voor een nieuw curriculum
Transcript van de presentatie:

Leerplan in beeld Inhouden Doelen en Niveaus Hans de Vries, Allard Strijker , 2012-04-12 Klantendag Kennisnet, Utrecht

Leerplan in beeld Start: 2008, afdeling onderbouw VO SLO Aanleiding: Ruimte voor scholen bij de invulling van het curriculum in de onderbouw, riep vragen op: Doen we wat we moeten doen? Sluit bovenbouw nog wel aan op onderbouw? Hoe realiseren we een doorlopende leerlijn? Hoe kan de samenhang verbeterd worden? Doel: Bruikbare en efficiënte instrumenten ontwikkelen voor het ontwerpen en checken van het eigen schoolcurriculum. Lieke

Leerplan in beeld: aanpak Aanpak in 3 fasen: Ontwerpen van kernen om 90% - 100% van alle kerndoelen en eindtermen te ordenen van p.o. tot v.o. per vak/leergebied; Collegiale consultatie bij SLO collega’s; Draagvlak gezocht. Aanpassingen gedaan op basis van reacties. Lieke

Leerplan in beeld: kernen zijn essenties van een deel van het leergebied/vak; vormen kapstokken voor meerdere begrippen en vakonderdelen; zijn beperkt in aantal i.v.m. de overzichtelijkheid; moeten als ordening kunnen dienen voor het leerplan van p.o. t/m bovenbouw vo. Allard laat na deze korte inleiding voorbeelden zien van aardrijkskunde op onze website leerplan in beeld. Bij aardrijkskunde zijn er 10 kernen: 1. Burgerschap en mcs p.o. kerndoel 35,37,38, ob kerndoel 42,43 bb Domein B en E 2. Duurzaamheid 3. Bevolking en ruimte 4. Globalisering 5. Arm en rijk 6. Grenzen en identeit en Europa 7. Weer en klimaat 8. Krachten der aarde 9. Bronnen van energie 10. Water

Verdere uitwerking: Kernen onderverdelen in subkernen en inhouden; Onderscheid tussen sectoren (vmbo/havo/vwo); Suggesties voor tussendoelen vo onderbouw; Relaties tussen vakken (samenhang) voor vo-onderbouw; Basisstructuur voor alle vakken gelijk. Uitwerking verschilt per vak.

Basisstructuur Kern Subkern Inhoud Tussendoel Allard laat nu het voorbeeld van aardrijkskunde zien

Basisstof: noodzakelijk is in verband met de doorlopende leerlijn, omdat deze stof (of delen ervan) al in het primair onderwijs aan bod komt en ook weer later in de bovenbouw; de basis vormt voor toepassingen bij andere vakken; door vak experts gerekend wordt tot noodzakelijke basiskennis van dit vak/leergebied.

Keuzestof: een verdieping van de basisstof voor leerlingen die meer aankunnen of met dit vak door gaan in de bovenbouw; een verbreding van de basisstof voor leerlingen die niet met dit vak doorgaan in de bovenbouw; aanvulling van de basisstof vanuit een specifieke belangstelling van de docent of leerling. Dat kan vakspecifiek zijn of vakoverstijgend.

Leerplan in beeld: draagvlak Draagvlak gezocht bij vakverenigingen in de vorm van: twee VVVO bijeenkomsten; expertisecentrum Mens en maatschappijvakken; onderwijscommissie van enkele afzonderlijke vakverenigingen. Opmerking: aparte status van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde/rekenen. Subkernen

Leerplan in beeld: Presentatie op website ‘Leerplan in beeld’. ‘Grondstof’ voor het begrippenkader; Elk begrip zorgvuldig ontleed (Atomise) Eenduidig gemaakt (Harmonise) Rijk beschreven (Describe) Relaties tussen begrippen (Relate)

Leerplan in beeld opties

Vakken, leergebieden en leerlijnen

Doorlopende leerlijn

Doorlopende leerlijn poster

Kerdoelen PO, VO en eindtermen

Poster tussendoelen

Vakkernen, vaksubkernen, inhouden en tussendoelen

Vakkernen

Kerndoelen

Eindtermen