Workshop 1: Diversiteit in de oudercommissies van de kinderopvang

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Praten met kinderen over de wereld !
Advertisements

Analyse van incidenten
Edushock leerfestival
Fontys Centrum voor Ondernemerschap maart 2013
SportMinistry. AIA, de kerk en sport  Kerken willen graag relevant zijn en in hun wijk getuigen van Jezus, maar hoe doe je dat?  AIA: sport als taal.
Realisatie kindcentrum
Wat is CKV CKV staat voor Culturele en Kunstzinnige Vorming. In dit vak maak je kennis met kunst. Tijdens de lessen zie je verschillende vormen van kunst.
Medezeggenschap en de Benchmark
1 WSNS Studiedag 3 oktober 2006 “Juf, gaan we die weer doen? Die is leuk!”
Welkom in de ……….. Check uw adres……... Waarom een plusklas? Tevens de doelen van plusklas: Top-down denken. Realistisch zelfbeeld ontwikkelingen.
Doet goeie dingen voor mensen en organisaties 1. Hoe gelukkig ben jij op je werk? Op een schaal van 0 tot 10 waar plaats jij jezelf? O
Adri Verhoosel, Avans Hogeschool
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Welkom 1.
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
PDA voor BVE bijeenkomst 1 Riemke van der Meer
Interne Communicatie Masterclass NFK 24 november 2012 Marjan Engelen.
1. 2 ‘EEN MANAGER MOET VAN MENSEN HOUDEN’ 3 STRATEGIE WEES GEWOON OVERTUIGD DAT HET ALTIJD MET MENSEN BEGINT.
Oplossingsgericht coachen
WISKUNDIGE FORMULES.
Persoonlijk worden.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Workshop contentstrategie
Projectweek.
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Hoofdstuk 14 Effectieve teams samenstellen
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
14-1 Copyright © 2005 Prentice-Hall Hoofdstuk 15 Een machtsbasis creëren Managementvaardigheden, 2/e editie door Phillip L. Hunsaker Copyright © 2005 Prentice-Hall.
Hoofdstuk 2 Sport- sponsoring
Onderwijsconferentie
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
ZELFEVALUATIE van EUROPESE PROJECTEN
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
Hoofdstuk 9 Het aansturen van teams
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Beatrijs Vandecasteele & Luc Lemarcq
Welkom bij workshop IV Hoe zorg ik voor voldoende opdrachtgevers?
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Optimaal Educatief Handelen in de Kinderopvang 11 november 2009
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
Welke acties ondernemen Groningers om voorzieningen te behouden? Carola Simon.
zelfsturend portfolio-onderwijs:
1 Duurzaam Doorwerken Coachen op Workability Jeroen Frerichs.
plaats datum naam trainer
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Het werken met portfolio
0 Onderzoek naar ontwikkelingskansen van jonge kinderen in horizontale en verticale groepen Bernadet de Jager Leutjes, kröddes en keudeldoemkes.
2e Bijeenkomst Pupillentrainers
1. Zicht op zwemmend redden
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Een goed Karma Dit is makkelijk te lezen en lekker kort. Geniet ervan! Hier volgt wat de Dalai Lama vertelt over Je hebt alleen enkele minuutjes.
Groep Colruyt en ‘participatie’
Inbound Marketing Plan
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Cultuurprofieldoelen;
AutiWorks start open training ‘Autisme Werkbaar’
ICT-competenties in het basisonderwijs Via ICT-integratie naar ICT-competentie. - Kurt Dossche.
3/23/2015 | 1 Healthwise Congres ‘Kwaliteit van Leven’ E-Health workshop - Eveline Hage Over de mogelijkheden van e-Health in ouderenwelzijn On?
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
STAPPENPLAN ABB 1. WORKSHOP ABB Affectief bewuste benadering (ABB) Stappenplan: 1.Kennismaken met cliënt en zijn netwerk 2.Beeldvorming 3.Ondersteuningsbehoefte.
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Cursus vrijwilligers werven
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
BOM-model PV 25/03/2014.
Transcript van de presentatie:

Workshop 1: Diversiteit in de oudercommissies van de kinderopvang naam kinderopvang datum naam trainer

Warming up “Waar kom jij vandaan?”

Programma Welkom: ‘Waar kom jij vandaan?’ 15 min. Doel en programma training 10 min. Waarom diversiteit? 15 min. Maak een mindmap van je eigen oudercommissie 15 min. Terugkoppeling vragenlijsten 15 min. Toelichting wervingsmodel 15 min. Maak de mindmap diversiteitsproof 30 min. Aan de slag: Ontwikkel een actieplan 20 min. Evalueren en afsluiten 15 min.

Hoezo diversiteit?! Diversiteit is het geheel van manieren waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. In dit traject kijken we naar verschillen tussen geslacht, cultuur en competenties.

Waarom is diversiteit belangrijk voor een oudercommissie? Zodat de oudercommissie een goede afspiegeling is van de kinderen op de opvang; voor zoveel mogelijk kinderen een goede aansluiting tussen de opvang en thuis, qua regels, eetgewoonten etc. Als meer diverse ouders betrokken kunnen worden, is er een grotere vijver om oudercommissieleden en andere actieve ouders te vinden en hun talenten, kennis en vaardigheden te benutten Een diverse oudercommissie biedt iedereen bij het samenwerken een mogelijkheid om de eigen blik te verruimen, en nieuwe ideeën op te doen

…om nieuwe leden te werven voor de oudercommissie! Aan de slag… …om nieuwe leden te werven voor de oudercommissie!

Mindmap voorbeeld

Informatie en aandachtspunten… …vanuit ingevulde vragenlijsten van jouw commissie …vanuit uit onderzoek onder ouders in de kinderopvang

Wie zijn we? Aandachtspunten Commissiecultuur Houding diversiteit Leerstijlen Competenties

1. Commissiecultuur 10

1. Commissiecultuur 11

2. Leerstijlen 12

2. Leerstijlen 13

3. Competenties Een competentie is de combinatie van kennis, vaardigheden, attitude en persoonskenmerken die een persoon kan gebruiken om te functioneren in een bepaalde context. Ideale situatie is: mensen met verschillende competenties die elkaar onderling aanvullen. Betekent mix/balans die helpt goed te functioneren. Zakelijk Sociaal Mensen met ‘andere achtergrond’ (SES, opleiding, etniciteit, man/vrouw) kunnen eigen nuanceringen aanbrengen. Effect eenzijdige competenties: Functioneren van de groep minder opbrengst Degenen die heersende competenties niet beschikt valt buiten de boot 14

3. Competenties 15

4. Houding ten aanzien van (culturele) diversiteit Culturele empathie Openmindedness Sociaal initiatief Emotionele stabiliteit Flexibiliteit

Houding ten aanzien van (culturele) diversiteit 17

Aandachtspunten uit onderzoek onder ouders in de kinderopvang Redenen van ouders om niet deel te nemen in een oudercommissie: Praktische bezwaren (tijdgebrek) Voelen zich ongeschikt of niet de aangewezen persoon, herkennen zichzelf niet in het beeld wat ze hebben van een commissielid Vinden het onbelangrijk, twijfelen over de meerwaarde en resultaten van een oudercommissie, of vinden het wel prima zo.

Piramide van betrokkenheid de oudercommissie Meebeslissen: ouders die (tijdelijk) meehelpen bij activiteiten Meehelpen: alle, of zoveel mogelijk ouders Meedenken: persoonlijke benadering & goed Informeren

Bepaal je structuur en strategie voor een diverse oudercommissie Denk bij een oudercommissie ook aan alternatieve structuren, zoals: - Deelcommissie - Panel - Mentorschap - Aspirant commissieleden Strategie Let bij het ondernemen van acties op persoonlijke benadering en goede informatie: - Welke momenten en plaatsen kies je om te informeren en contact te zoeken - Welke mensen ga je benaderen/kennismaken, maak eventueel gebruik van tussenpersonen - Welke communicatiemiddelen zet je in - Heb je aandacht voor nieuwe doelgroepen beeldvorming, houding communicatie Cultuur

3-hoek van cultuur, structuur en strategie 21

…de mindmap diversiteitproof Maak… …de mindmap diversiteitproof

Actieplan WAT WIE WANNEER Beschrijf de (deel)activiteiten WIE Verantwoordelijke(n) WANNEER Planning (timing, deadline, frequentie) RANDVOOR-WAARDEN Eisen/regels om rekening mee te houden NODIG Mensen en middelen Actie 1 Actie 2 Actie 3 Actie 4 Actie 5

Workshop: Diversiteit in de oudercommissies van de kinderopvang Veel succes!