Wonderen & tekenen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oog in oog op de Berg Autoriteit, kracht en heerlijkheid …
Advertisements

Uit hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Leven in de kracht van de Heilige Geest
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Water, schapen en vrouwen
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
Wat is de bedoeling van Johannes?
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Genezing: een gevoelig onderwerp met radicale uitersten:
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Op die dag 1 Op die dag ging Jezus het huis uit Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
1. 17 En nu, broeders, ik weet, dat gij uit onkunde hebt gehandeld, gelijk ook uw oversten; 18 maar zo heeft God in vervulling doen gaan wat Hij bij monde.
Groot geloof 1.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
8 sept Zoetermeer 1. EVANGELIE EU ANGELION 2.
Paulus' toespraak in Antiochië (II)
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
1 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24.
CHARISMATISCH? deel II.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Handelingen Handelingen Ziet dan toe, dat u niet overkome, wat in de profeten gezegd is: dat ik zo mogelijk de naijver van mijn.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Welkom in de samenkomst
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
Verlangen naar licht.
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
16 oktober 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen' 1.
Water, schapen en vrouwen Jacob’s ideetje. Genesis En Laban zeide tot Jakob: Zoudt gij, omdat gij mijn bloedverwant zijt, mij dienen om niet?
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
22 jan Rotterdam. 1.Evangelie & evangeliseren 2.het Evangelie van de Christus 3.het Evangelie van het Koninkrijk 4.het Evangelie van mij (Paulus)
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
12 feb Rotterdam. terugblik:  wat is 'evangelie'?  een goed-bericht!  wat is 'evangeliseren'?  een ander tot evangelist maken.  wat is de basis.
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Transcript van de presentatie:

wonderen & tekenen

Er wordt geadverteerd en reclame gemaakt…

de vermaarde profeet T.B.Joshua in Lagos, Nigeria…

massa-campagnes met Reinhard Bonnke…

Benny Hinn…

wonderteken-bijeenkomsten in Leiderdorp

of in Aalsmeer Etc., etc….

Wat zegt de Schrift over deze dingen? Welke betekenis hebben wondertekenen in de Bijbel? Wanneer en bij welke gelegenheden vinden ze plaats?

Er zijn drie perioden in de Schrift, waarin, in het bijzonder, vele wondertekenen plaatsvonden.

In verreweg de meeste Bijbelse tijden vonden wondertekenen NIET plaats In verreweg de meeste Bijbelse tijden vonden wondertekenen NIET plaats. Niet bij… Noach Abraham, Izaäk, Jakob, Jozef David en Salomo niet bij Ezechiël, Jeremia, Zacharia zelfs niet bij Johannes de Doper…

41. En velen kwamen tot Hem (=Jezus) en zeiden: Johannes deed wel geen enkel teken, maar al wat Johannes van deze zeide, was waar. Johannes 10

drie bijzondere tijden van wondertekenen: de tijd van Mozes & Jozua de tijd van Elia & Elisa de tijd van Jezus & ‘Handelingen’

Mozes & Elia => de wet & de profeten Zoals Jozua de opvolger is van Mozes, zo is Elisa de opvolger van Elia. Elisa kreeg de mantel van Elia en een dubbel deel van diens geest. Mozes’ loopbaan eindigde bij de Jordaan, evenals die van Elia. Beide werden daarna ook niet meer gevonden. Jozua’s loopbaan (als leidsman) begon bij de Jordaan, evenals die van Elisa.

De tijd van Mozes & Jozua en de tijd van Elia & Elisa verwijzen profetisch naar de Koning en het Koninkrijk. Handelingen Evangelïën dood en opstanding

De Messias aangekondigd…

1. De Geest des Heren HEREN is op mij, omdat de HERE mij gezalfd heeft; Hij heeft mij gezonden om een blijde boodschap te brengen aan ootmoedigen, om te verbinden gebrokenen van hart, om voor gevangenen vrijlating uit te roepen en voor gebondenen opening der gevangenis; 2. om uit te roepen een jaar van het welbehagen des HEREN en een dag der wrake van onze God; om alle treurenden te troosten (…) 4. Zij zullen de overoude puinhopen herbouwen, het verwoeste uit vroeger tijd doen herrijzen… Jesaja 61

Heden … vervuld

17 En Hem werd het boek van de profeet Jesaja ter hand gesteld en toen Hij het boek geopend had, vond Hij de plaats, waar geschreven is: 18 De Geest des Heren is op Mij, daarom, dat Hij Mij gezalfd heeft, om aan armen het evangelie te brengen; en Hij heeft Mij gezonden 19 om aan gevangenen loslating te verkondigen en aan blinden het gezicht, om verbrokenen heen te zenden in vrijheid … >> Lucas 4

19 … om te verkondigen het aangename jaar des Heren. 20 Daarna sloot Hij het boek, gaf het aan de dienaar terug en ging zitten. 21 En de ogen van allen in de synagoge waren op Hem gericht. En Hij begon tot hen te zeggen: Heden is dit schriftwoord voor uw oren vervuld. Lucas 4

het Koninkrijk nabij gekomen…

17. Van toen aan begon Jezus te prediken en te zeggen: Bekeert u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen. (…) 23. En Hij trok rond in geheel Galilea en leerde in hun synagogen en verkondigde het evangelie van het Koninkrijk en genas alle ziekte en alle kwaal onder het volk. Matteüs 4:17, 23

En Jezus ging alle steden en dorpen langs en leerde in hun synagogen en verkondigde het evangelie van het Koninkrijk en genas alle ziekte en alle kwaal. Matteüs 9:35

9… en geneest de zieken, die er zijn, en zegt tot hen: Het Koninkrijk Gods is nabij u gekomen. Lucas 10

43. Maar Hij sprak tot hen: Ook aan de andere steden moet Ik het evangelie van het Koninkrijk Gods verkondigen, want daartoe ben Ik uitgezonden. 44. En Hij predikte in de synagogen van Judea. Lucas 4:43,44

5 . Deze twaalf heeft Jezus uitgezonden en Hij gebood hun, zeggende: Wijkt niet af op een weg naar heidenen, gaat geen stad van Samaritanen binnen; 6 begeeft u liever tot de verloren schapen van het huis Israels. 7 Gaat en predikt en zegt: Het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen. 8 Geneest zieken, wekt doden op, reinigt melaatsen, drijft demonen uit. Matteüs 10:5-8

De wonderen die Jezus deed waren altijd tekenend… qua tijdstip op een sabbat, op de derde dag, het zevende uur, etc. qua plaats in de synagoge, op een bruiloft, bij het badwater Siloam, bij een graf, etc. qua werkwijze door de zoom van Zijn kleed, door modder op de ogen te smeren, door te wachten met komen, etc.

de Handelingen-periode

6. Zij dan, die daar bijeengekomen waren, vroegen Hem en zeiden: Here, herstelt Gij in deze tijd het Koninkrijk voor Israel? 7. Hij zeide tot hen: Het is niet uw zaak de tijden of gelegenheden te weten, waarover de Vader de beschikking aan Zich gehouden heeft, 8. maar gij zult kracht ontvangen, wanneer de Heilige Geest OVER u komt, en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde. Handelingen 1

Het eerste wonderteken dat wordt beschreven… in Handelingen 3: een ruim veertig jaar verlamde man, gelegen voor de Schone Poort, wordt genezen in de naam van Jezus Christus. Dansend en springend gaat hij de tempel binnen.

16. En op het geloof in zijn naam heeft zijn naam deze, die gij ziet en kent, sterk gemaakt; en het geloof door Hem heeft hem dit volkomen herstel gegeven in uw aller tegenwoordigheid. 17. En nu, broeders, ik weet, dat gij uit onkunde hebt gehandeld, gelijk ook uw oversten; 18. maar zo heeft God in vervulling doen gaan wat Hij bij monde van alle profeten tevoren geboodschapt had, dat zijn Christus moest lijden. >>>

19. Komt dan tot berouw en bekering, OPDAT uw zonden uitgedelgd worden, OPDAT er tijden van verademing mogen komen van het aangezicht des Heren, 20. en Hij de Christus, die voor u tevoren bestemd was, Jezus, zende; 21. Hem moest de hemel opnemen tot de tijden van de wederoprichting aller dingen, waarvan God gesproken heeft bij monde van zijn heilige profeten, van oudsher.

En er kwam vrees over alle ziel en vele wonderen en tekenen geschiedden door de apostelen. Handelingen 2:43 En Stefanus, vol van genade en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. Handelingen 6:8 Etc.

Israël verwerpt het Evangelie van de Messias Officiëel toen de Hoge Raad van Jeruzalem, Stefanus (=kroon!) stenigde (Handelingen 7). De latere Paulus komt vanaf dit moment ‘in the picture’…

… Handelingen 28 als slot.

25. …. en zonder het eens geworden te zijn, gingen zij uiteen, nadat Paulus dit ene woord gesproken had: Terecht heeft de Heilige Geest door de profeet Jesaja tot uw vaderen gesproken, 26. zeggende: Ga heen tot dit volk en zeg: Met het gehoor zult gij horen en gij zult het geenszins verstaan, en ziende zult gij zien en gij zult het geenszins opmerken; 27. want het hart van dit volk is vet geworden, en hun oren zijn hardhorend geworden, en hun ogen hebben zij toegesloten, …

27. … opdat zij NIET zien met hun ogen en met hun oren NIET horen en met hun hart NIET verstaan en zij zich BEKEREN, en Ik hen zou GENEZEN. 28. Het zij u dan bekend, dat dit heil Gods aan de heidenen gezonden werd; die zullen dan ook HOREN! 29. En hij bleef de volle termijn van twee jaar in zijn eigen gehuurde woning, en ontving allen, die tot hem kwamen, 30. predikende het Koninkrijk Gods, en onderricht gevende aangaande de Here Jezus Christus met alle vrijmoedigheid, zonder enige belemmering.

zo blijve dan, geloof, hoop en liefde… 1Korinthe 13

8 De liefde vergaat nimmermeer; maar profetieen, zij zullen afgedaan hebben; tongen, zij zullen verstommen; kennis, zij zal afgedaan hebben. 9 Want onvolkomen (=fragmentarisch) is ons kennen en onvolkomen ons profeteren. 10 Doch, als HET VOLMAAKTE komt, zal het onvolkomene afgedaan hebben.

25 Haar dienaar ben ik geworden krachtens de bedeling, die mij door God is toevertrouwd, om onder u het woord van God te COMPLETEREN, 26 het geheimenis, dat eeuwen en geslachten lang verborgen is geweest, maar thans geopenbaard aan zijn heiligen. 27 Hun heeft God willen bekendmaken, hoe rijk de heerlijkheid van dit geheimenis is onder de heidenen: Christus onder u, de hoop der heerlijkheid. >>> Kolosse 1

28 Hem verkondigen wij (…) om ieder mens in Christus VOLMAAKT te doen zijn. 2 2 (…) opdat zij … in de liefde verenigd worden tot alle rijkdom van een volledig inzicht, en zij het geheimenis Gods mogen kennen (Gr. epignosis), Christus. 3. in wie al de schatten der wijsheid en kennis verborgen zijn. Kolosse 1,2

11 Toen ik een kind was, sprak ik als een kind, voelde ik als een kind, overlegde ik als een kind. Nu ik een man ben geworden, heb ik afgelegd wat kinderlijk was. 12 Want nu zien wij nog door een spiegel, in raadselen, doch straks van aangezicht tot aangezicht. Nu ken ik onvolkomen, maar dan zal ik ten volle kennen (Gr. epignosis), zoals ik zelf gekend ben. 13 Zo BLIJVEN dan: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. terug naar 1 Korinthe 13:

… want wij wandelen in GELOOF, NIET in aanschouwen… 2Korinthe 5:7

Want in die hoop zijn wij behouden Want in die hoop zijn wij behouden. Maar hoop, die gezien wordt, is GEEN hoop, want hoe zal men hopen op hetgeen men ziet? Romeinen 8:24

13 Zo BLIJVEN dan: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. Romeinen 8:24

profetieën talen kennisgaven geloof hoop liefde LIEFDE verstomden hebben afgedaan blijven vergaat nooit!