Gezag en autoriteit De Bron 20 februari 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Welkom. Voorlichtingsavond klas 3 Opening Filippenzen 2: Laat die gezindheid bij u zijn, welke ook in Christus Jezus was, 6 die, in de gestalte.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
4 De kracht van de Geest.
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
Een man lag uit te rusten in het gras en keek naar de lucht
een Idool VAN DALE: 1 afgod 2 aanbeden figuur CITAAT: verafgoding in deze ontkerkelijkte maatschappij.
Jaarthema: 2 Corinthiërs 4:18: ‘en wij niet opmerken wat zichtbaar is, maar wat onzichtbaar is, want het zichtbare is voor een korte era, het onzichtbare.
2 Corinthiërs brief voor het hart
HOEZO BIDDEN?.
Jaarthema: 2 Corinthiërs 4:18 ‘en wij niet opmerken wat zichtbaar is, maar wat onzichtbaar is, want het zichtbare is voor een korte era, het onzichtbare.
Romeinen Denken en Dienen.
Deel II verzoening.
GEZEGEND nieuwjaar! wat is dat?.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
De Ben Adam Psalm 8.
De ENE GOD & zijn Zoon (I).
GENADE in huis Kolosse
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Verbonden … Van boven bekeken
Het is volbracht … Tegen zombies & plaaggeesten ! - VYA 18 mei
God zegent je zodat je zult heersen 1.
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Genade schenken 1.
Het snijvlak Van boven bekeken – 6.
“Met Christus gezeten in de hemel”
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
“Met Christus opgestaan”
Ik wil jou van harte dienen
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Gemeentekring.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Eén Heer: Christus Jezus
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Hebreeën 8 1 De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de.
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
Welkom in de samenkomst
Van boven bekeken Mind of Christ Want wie kent de zin des Heren, dat hij Hem zou voorlichten? Maar wij hebben de zin van Christus. (Jes.55:9)
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Een voorbeeld dat navolging verdient
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
* Christus, het beeld en woord van God
Wat is zonde?! Hebr.4: Nu wij dan een grote Hogepriester hebben, Die de hemelen is doorgegaan, namelijk Jezus, de Zoon van God, laten wij aan.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Matteüs 28:18-20a Iedereen moet erkennen: Christus is Heer 1.
Liturgie▶ God is Goed ♪474:1,3,4,5✝FIL2:5-11♪438:1,2♪574:1,2,3♪138:1,2,3♫KND✝GEN11:1-9♪488:1,3,4,5♫167:1,2,3☂OPW:298.
In Perspectief.
WAT ZEGT DE BIJBEL OVER JOU NIEUWE RELATIE EN HET KONINKRIJK VAN GOD ?
Transcript van de presentatie:

Gezag en autoriteit De Bron 20 februari 2011

Inhoud Het doel van Gods principes en ordening. De mens: geestelijk en natuurlijk. Gezag en gedelegeerd gezag. Verschillende ordeningen waar God werkt met gezag. Goddelijk principe van gezag in een, naar Gods wil functionerende, orde.

Het doel van Gods principes en ordening God is de Schepper God schept en ordent God is geen God van wanorde maar van vrede 1 Ko 14:33 Orde leidt tot vrede Waar de Geest van God is, is vrijheid (2 Ko 3: 15-17) Geen wetticisme of wanorde (Gal 4: 10 en 11; 1 Ko 14)

De mens: geestelijk en natuurlijk De mens is gemaakt met een geest, een ziel en een lichaam. (1 Th 5:23) Dat maakt de mens een geestelijk en natuurlijk wezen. Dat maakt de mens onderworpen aan natuur(lijke)wetten en geestelijke wetten/principes God blijft soeverein Gods richtlijnen voor ons leven vinden we in het Woord van God.

Gezag en gedelegeerd gezag. Alle mensen zijn gelijkwaardig Niet alle mensen hebben hetzelfde gezag of dezelfde autoriteit

De gezagspositie van de mens voor de zondeval (Gen 1:28) God Mens A Mens B Aarde onderworpen aan de mens satan

De gezagspositie na de zondeval (zie Matt 4:9) God: hoogste gezag Satan: boven de mens doordat de mens God ongehoorzaam was Mens A Mens B Mens C Aarde onderworpen aan de mens

De identiteit/geestelijke positie in Christus christen God Met christus gezeten in de hemelse gewesten Ef 1: 5 en 6 satan (ontwapend) mensen die niet voor Jezus Christus gekozen hebben A A R D E

Het gezag in deze wereld na dood en opstanding van de Heer Jezus: deel van de mensen is christen God satan Christenen / niet christenen (Col 1: 13) A A R D E Christenen en niet christenen wonen samen op aarde. God heeft nog steeds de heerschappij over de aarde aan de mens gegeven. God respecteert in die situatie nog steeds de gezagslijnen. Soms in een omgeving met vrijwel alleen christenen (gemeente). Soms ook met nauwelijks christenen. Voor ons is de vraag waar wij gezag hebben.

Belangrijk Onze geestelijke positie als christen betekent niet dat geestelijke en natuurlijke wetten ineens niet meer voor ons opgaan. (Gal 6: 7 en 8) Onze geestelijke positie als christen betekent niet dat wij niet meer onder gezag kunnen staan van mensen in de wereld want: God hanteert respecteert nog steeds gezagslijnen en het is zijn wil dat wij gezag ook respecteren. God respecteert (vooralsnog) in de regel ook het gezag van slechte gezagsdragers… Wij hebben alleen gezag/autoriteit waar God die ons geeft God zal rekenschap vragen van gezagsdragers (Hebr 13:17)

Gezag op deze aarde Christenen leven, als het goed is, naar de Geest: volgens de orde van God. Niet alle gezagsdragers zijn christenen, maar God respecteert nog steeds zijn gezagslijnen. Dat betekent dat wij te maken kunnen hebben met gezag dat niet functioneert volgens Gods orde, terwijl God toch van ons vraagt dit gezag te respecteren. Gezagsdragers hebben een zware verantwoordelijkheid en worden door God ook verantwoordelijke gehouden. Waar God ruimte krijgt te regeren in het leven van gezagsdragers én mensen die onder gezag staan zal Gods vrede zichtbaar worden.

Goddelijk principe van gezag in een naar Gods wil functionerende orde Fil 2 :5-11 4 maar ieder lette ook op dat van anderen. 5 Laat die gezindheid bij u zijn, welke ook in Christus Jezus was, 6 die, in de gestalte Gods zijnde, het Gode gelijk zijn niet als een roof heeft geacht, 7 maar Zichzelf ontledigd heeft, en de gestalte van een dienstknecht heeft aangenomen, en aan de mensen gelijk geworden is. 8 En in zijn uiterlijk als een mens bevonden, heeft Hij Zich vernederd en is gehoorzaam geworden tot de dood, ja, tot de dood des kruises. 9 Daarom heeft God Hem ook uitermate verhoogd en Hem de naam boven alle naam geschonken, 10 opdat in de naam van Jezus zich alle knie zou buigen van hen, die in de hemel en die op de aarde en die onder de aarde zijn, 11 en alle tong zou belijden: Jezus Christus is Here, tot eer van God, de Vader!