Sociaal-economische verschillen in (on)gezond gedrag en de rol van de omgeving: de GLOBE studie FJ van Lenthe, CBM Kamphuis, K Giskes, M Huisman, J Brug,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
determinanten jeugd & overgewicht
Advertisements

Vitamine G Voordracht Klankbordgroep beleid maart 2206 Vitamine G: effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid.
Hier de titel van de presentatie
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Volksgezondheid Toekomst Verkenning – tussen wetenschap en beleid
De G4 op gezondheid uitgemeten
Sport en WMO: Kwetsbare groepen
Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area The Triumph of Zephyr and Flora Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice.
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Interventie en implementatie
Gokverslaving.
Persoonlijk Re-integratie Profiel © PRP Scan ► ‘prima startpositie voor re-integratie’
Groene en gezonde buurten: wonen nabij stedelijk groen
Allochtonen in het hoger onderwijs
Gezondheid en leefstijl in krachtwijken: een verkenning
Tilja van den Berg, Merel Schuring, Mauricio Avendano, Johan Mackenbach, Alex Burndorf De invloed van gezondheid op vervroegde uittreding uit het arbeidsproces.
Nijmeegs Instituut voor Sociaal en Cultureel Onderzoek Communicatiewetenschap.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Preventie effectiever maken
CEPHIR – academische werkplaats Rotterdam Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area’
Adolescenten en maatschappelijke kwetsbaarheid
Presentatie voor CEPHIR
Drugs Peer van der Kreeft voorzitter werkgroep drugs
Sociaal-economische verschillen in roken: de rol van de omgeving
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Sociaal-economische gezondheidsverschillen:
Health promotion for a multi-ethnic population Presentatie op basis van promotie- onderzoek van Marieke Hartman Karien Stronks Sociale Geneeskunde, AMC/UvA.
Gender en wiskunde Anja Jansen 2007.
Marja Veenstra: onderzoeker
WORK-RELATED VIOLENCE, BULLYING AND SEXUAL HARASSMENT.
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Overgewicht in deelgemeente Feijenoord Gea Schouten Afdeling Monitoring en onderzoek 8 februari 2011.
De rol van de fysieke en sociale leefomgeving. 1. GLOBE studie (vragenlijst) - Kern : verschillen in gezondheid - Onderzoek in 2 deelpopulaties - Resultaat:
Jong en oud met elkaar in gesprek
Samenvatting  Sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag  Voor een verklaring moet aan twee voorwaarden worden voldaan: 1.Een relatie met het.
Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Derde regiobijeenkomst 15 oktober 2010 DELFGOUD: Een innovatieve strategie om de sociale competentie en gezonde leefstijl.
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
EFFECT VAN INTEGRAAL BELEID OP ALCOHOLGEBRUIK BIJ JONGEREN
E-MOVO: Digitale monitoring van gezondheidsrisicogedragingen bij adolescenten en de toepassing hiervan binnen gezondheidsbevordering Drs. Rik Crutzen Department.
Diversiteit Kaoutar el Baghdadi 1 BASW B Informatievaardigheden.
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
De invloed van het kinderdagverblijf op voeding en beweging
Over het ijzeren gordijn: de grenzen van sectoraal beleid Wim Groot Universiteit Maastricht.
Presentatie Leefstijltraining.
Arbeidsomstandigheden Verschillen tussen mannen en vrouwen.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Van cijfers naar kennis
Ontwikkeling van het jonge kind
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Sterfte van daklozen in Rotterdam Wilma Nusselder, Marcel Slockers, Ed van Beeck Erasmus MC, instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg CEPHIR seminar.
“GOEDE VOORNEMENS” NIET KUNNEN DOORZETTEN, HOE KOMT DIT NOU? BRIAN KOSTER TIMO VAN SAMBEECK.
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
METHODE 1.Zoekstrategie in de literatuur met termen als ‘shift work, night work, irregular working hours, body weights and measures, BMI and body mass’.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Sportparticipat ie, gepercipieerd e veiligheid in de wijk en individuele cognities Annie minasian 1BaSw C.
Perspectieven op een gezond en gelukkig leven
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Een gezonde kijk op je werkomgeving
Tekstverklaren uitgebreid 2009-II
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Rood = meer dan 25 glazen per week / dagelijks drinken glazen
Sociologische paradigma’s
Gezondheidsverschillen
‘Agressie bij kinderen’
City Challenge Gemeente Zaanstad
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Sociaal-economische verschillen in (on)gezond gedrag en de rol van de omgeving: de GLOBE studie FJ van Lenthe, CBM Kamphuis, K Giskes, M Huisman, J Brug, JP Mackenbach f.vanlenthe@erasmusmc.nl

Inleiding Er is in Nederland een verschil in levensverwachting bij geboorte tussen hoger en lager opgeleide mannen en vrouwen van respectievelijk 5 en 2,6 jaar De prevalentie van ongezond gedrag is hoger in lagere dan in hogere sociaal-economische groepen Eur J Public Health (deze week): “Smoking, low vegetable use and physical inactivity explained a substantial part of educational differences in cardiovascular and all cause mortality among men and women” Omdat ongezond gedrag veranderbaar lijkt te zijn, liggen hier goede aanknopingpunten voor strategieën ter reductie van sociaal-economische gezondheidsverschillen

Sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag: Een rol voor de omgeving? ‘Collectief’ gedrag wordt mogelijk bepaald door collectieve kenmerken Een rol voor de omgeving: indirect bewijs uit ‘multi-level’ onderzoek Buurtverschillen in overgewicht: de GLOBE studie Van Lenthe & Mackenbach, Int J Obesity 2002; 26: 234-240

VTV 2006: Zorg voor Gezondheid … “Een belangrijke reden is dat ongezond gedrag niet op zichzelf staat, maar een sterke samenhang vertoont met de sociale en fysieke omgeving waarin mensen geboren worden, opgroeien en leven”

Preventie nota “Kiezen voor Gezond Leven” “Door de samenleving zo in te richten dat ‘de gezonde en bewuste keuze’ een makkelijke keuze wordt, ondersteunt de overheid de burger”

Achtergrond van het onderzoek Het is niet duidelijk welke elementen uit de omgeving een rol spelen voor (on)gezond gedrag, en of blootstelling aan deze elementen verschilt tussen sociaal-economische groepen Kunnen mensen dezelfde keuze maken als ‘de voor gezond gedrag relevante omgeving’ niet hetzelfde is? Is de keuze nu voor iedereen even makkelijk? Sociale verschillen in ongezond gedrag die voortkomen uit ongelijkheid in de omgeving kunnen als mogelijk ‘vermijdbaar’ worden gezien, en daarmee als onrechtvaardig.

Vraagstellingen van het onderzoek Spelen kenmerken uit de omgeving een rol in de verklaring van sociaal-economische verschillen in bewegen, voeding en roken? Via welke mechanismen zijn omgevingskenmerken gerelateerd aan gezondheid? Welke aanknopingspunten kunnen op basis van de resultaten worden geïdentificeerd voor interventies en beleid ter reductie van sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag?

Conceptueel Raamwerk Omgevingskenmerken (2) (1) fysiek sociaal Sociaal-economische positie Opleiding Inkomen (On)gezond gedrag Lichamelijke activiteit Voeding Roken Omgevingskenmerken fysiek sociaal (2) (1) Individuele kenmerken Psychosociale constructen (uitkomstverwachtingen, sociale normen, eigen effectiviteit)

Opzet van het onderzoek Focusgroep interviews Systematische reviews (Brug & Van Lenthe, eds) Postenquête Diepte-interviews Systematisch beoordelingsinstrument

Doelstelling voor vanmiddag Bespreking resultaten bewegen Bespreken resultaten voeding Bespreking resultaten roken Aanknopingspunten voor interventies en beleid