ERRY STOOVÉ.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Door goede gesprekken groeien
Advertisements

Persoonlijke Waarden Het waardenperspectief
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
De rekenkamer van Venlo
4.1: Het parlement is baas boven baas
waarom dit boek? Afsluiting 10 jaar Randstad Award Groeiend belang van employer branding Stand van zaken Tijd om thema te verdiepen De echte arbeidsmarkt.
Actief burgerschap antwoord op:  Gebrek aan sociale cohesie / Spanningen bevolkingsgroepen  Sociale uitsluiting kwetsbaren  Kloof burgers –bestuur 
Vraagsturing en marktwerking
1 INLEIDING Simon van Driel Voorzitter vaste kamercommissie SZW, Eerste Kamer.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Immigratieprocedures in de praktijk
Waarom doen wij wat we doen ! Toekomst visie Observatie systeem AchterAchter KantKant Uw Adviseur Dienstverlening Aan u als consument Uw Adviseur Back-office.
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Taakinvulling door de rekenkamer
QUIZ Katern Politiek.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Rechtmatigheid en risicocontrole in de WWB Met lastenreductie voor burger en organisatie Ben Schepers.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Staatsinrichting van Nederland
Staatsinrichting van Nederland
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Begeleidingsplannen GGZ
NGO’s in het OOG van de STORM. “Hoe goed is het goede doel?” “Van elke € 100 gaat er slechts één naar het Zuiden” “Geen financiële transparantie in de.
Betere wetgevers, betere wetgeving
Parlementaire democratie
Parlementaire democratie Welk soort parlementaire democratie vind je nu in Nederland het beste?
Betrokkenheid op de werkvloer
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
KWALITEIT SCOORT Kwaliteit en ‘Lean’ bij Sociale Diensten
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 3: De gemeenteraad
Extra van democratie.
4.1: Het parlement is baas boven baas
► 18de eeuw: trias politica Basis van de moderne democratie: scheiding der machten ST R ATEN_GENERAAL © 2010 Regering Parlement Justitie.
Verantwoording en toezicht bij rechtspersonen met een wettelijke taak Rapport Algemene Rekenkamer in oktober 2006.
6 stappen in Risico management
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
“Hoe ver is Friesland” programma: uur: Welkom door dagvoorzitter Jan de Keijzer uur: Dementiezorg, hoe ver is Friesland? Roelof Jonkers
§4: Regering en Parlement:
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Ideeën voor doorontwikkeling Hervormingsagenda Rijksdienst November 2013 DG OBR.
Grip op samenwerken Sturing door de raad Jeroen van Gool, ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
Stedendag verantwoording GSB III Verantwoording en controle Ad Marneffe.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
Resultaat in de Raad Leeuwarden 17 juli 2016 Lia de Ridder Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm.
Onderwijskwaliteit: een zaak voor peers onder elkaar, of voor politiek en democratie?
Faculteit economie en bedrijfskunde COELO Financiële verhouding Rijk gemeenten: hoe verder? Inspiratiedag Lokale Democratie in de Steigers Leusden, 5 oktober.
Burgers en stoommachines 4.4 Democratie in Nederland
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
Rol en instrumenten van de raad door Reinier Mulder
Het Parlement Paragraaf 6.
Democratie in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Van beleid tot regelgeving
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Structurele evaluatie voor adaptief beleid Enno Ebels, gemeente Den Haag 19 juni 2018.
Cursus Interne auditor
Regering en parlement Regering en parlement Machten… Machten…
Democratie en Dictatuur
Politieke veranderingen in het verhoudingsvraagstuk
Borgen in het VUCA tijdperk
Transcript van de presentatie:

ERRY STOOVÉ

Handvest Publiek Verantwoorden is een tastbaar arrangement voor publieke verantwoording en rapportage over niet-financiële informatie. Horizontale verantwoording gaat steeds meer terrein winnen.

Burgers en bedrijfsleven zijn niet geïnteresseerd in een 100% juiste en betrouwbare rapportage over niet-financiële informatie. NFI moet altijd in een context geplaatst worden.

VALKUILEN

Jan Mastwijk

De Tweede Kamer heeft het budgetrecht De Tweede Kamer heeft het budgetrecht. Kan dat enkel doelmatig effectueren met de juiste informatie, kwalitatief en kwantitatief. Financiële informatie stelt de Kamer in staat de rechtmatigheid te beoordelen. Accountants en ARK hebben daar objectief-concrete instrumenten voor. Het budgetrecht ziet op rechtmatigheid, maar politiek gezien is de allocatie veel belangrijker.

Voor verantwoorde besluiten over de allocatie van middelen is NFI nodig. Die moet deels te vinden zijn bij het begin van de budgetcyclus. Liefst uitmondend in gewenste maatschappelijke effecten en zo SMART mogelijk geformuleerd. NFI is essentieel bij het jaarverslag om de Regering in staat te stellen zich te verantwoorden over de geleverde beleidsprestaties, en moet dienstbaar zijn aan de Kamer om dit te controleren (verantwoording is niet alleen een plicht, maar ook een recht van de regering).

Om de allocatie optimaal tot haar recht te laten komen, is het gewenst de motie Mastwijk c.s. volledig uit te voeren (Rijksbreed invoeren Baten/Lastenstelsel). Waken voor schijnnauwkeurigheid bij de NFI. Aggregeren van NFI is iets anders dan het maken van een rekensom. Daarom moet er een keurmerk NFI komen. NFI geleverd door erkende en gerenommeerde instituten is iets anders dan NFI geleverd door Jacobse en Van Es BV.

NFI en de discussie daarover moeten niet leiden tot navelstaren NFI en de discussie daarover moeten niet leiden tot navelstaren. Uiteindelijk gaat het om de burger/belastingbetaler.

Gerrit de Jong

Wat is kwaliteit? Motie Mastwijk RPE 2006 Taak Algemene Rekenkamer volgens de CW 2001

Hoe bevorder je kwaliteit? Meer regelgeving? Betere regelgeving! Betrek de gebruikers Leer!

Hoe controleer je kwaliteit? Nodig is een eenduidige opvatting over kwaliteit Zorg er voor dat de Tweede Kamer haar controlerende taak kan waarmaken

Stellingen

Stellingen Erry Stoové 1. Uitvoeringsorganisaties nemen het - als verschaffers van NFI - niet zo absoluut met die NFI. En dat is maar goed ook. 2. De kloof tussen politiek en uitvoering wordt met het groeiend belang van NFI steeds groter. 3. Vergroten aandacht voor NFI leidt tot herstel van waarde van interne auditdiensten ten koste van public accountants.

Stellingen Jan Mastwijk 1. De parlementaire democratie is sub-optimaal zolang het parlement niet beschikt over betrouwbare NFI. 2. De omgeving waarbij betrouwbare NFI het best tot haar recht komt, is een Rijksbreed Baten- en Lastenstelsel. 3. Elk zichzelf respecterend Kabinet moet NFI willen leveren.

Stellingen Gerrit de Jong 1. Zonder een vooraf gedeelde opvatting van kwaliteit van niet-financiële informatie kunnen controleurs hierover achteraf geen assurance verschaffen. 2. Zonder een stevige lead van het ministerie Financiën wordt het nooit wat met de kwaliteit van de niet-financiële informatie. 3. Zonder een Nederlandse variant van het Congressional Budget Office zal de Tweede Kamer nooit haar controlerende taak kunnen waarmaken.