FEEST VAN DE OPSTANDING

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over ladders en engelen Gods wegen kennen Engelen - OT Genesis 3:24 24 En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs.
Advertisements

Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Ik wens je De kracht van god.
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Zonde, de grootste vijand
God is Licht In wat bestond, was Hij het leven. En het Leven was het licht der mensen. Het licht schijn in de duisternis, maar de duisternis nam het niet.
Genesis 3: 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Van harte welkom in deze dienst waarin de doop wordt bediend aan Suze Nuijen en aan Elisa Martina Oostindie.
Ik ben een Christen HELP.
Zingen Vers 1 Dit is de dag, die God ons schenkt,
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
Welkom in deze kerkdienst
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
Rotsen en bergen en water drinken.. EschatonEschaton Het christen leven.
Godsdienst 1 1.
Engelen Wat moet je er mee?. Wat zijn engelen precies? Waar vinden we engelen in de Bijbel? Wat doen engelen?
WELKOM OP TOV!.
WELKOM!.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Geldermalsen  (Jezus)”…. gij zult mijn getuigen zijn ……………tot het uiterste der aarde.  “GETUIGE”: Delen wat God heeft gedaan in mijn leven.
Op de vijfde zondag in de veertigdagentijd belicht de eerste lezing de laatste etappe van de Oudtestamentische heilsgeschiedenis: het uitzicht op herstel.
Het koningschap van David en Salomo betekende in Israëls geschiedenis een periode van grote bloei en materiële welvaart. Deze etappe van de heilsgeschiedenis.
De derde grote etappe van de heilsgeschiedenis is de exodus. Om deze etappe te vertegenwoordigen is een van de drie vroege woestijnverhalen gekozen, die.
NU OPSTAAN EN DURVEN De tweede grote etappe in de heilsgeschiedenis
Verlangens van God.
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
Verlangen naar licht.
Zing voor de Heer een nieuw lied, vertel iedereen hoe groot Hij is!
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Komt allen tezamen!.
WELKOM IN DE CHRISTUS TRIUMFATORKERK
Welkom In deze dienst worden de liederen op de beamer geprojecteerd,
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Zingen Vers 1 Zo vriendelijk en veilig als het licht
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Verslaving.
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Ben je al goed geworteld in de Levensbron?
Zingen Vers 1 God, enkel licht, voor wiens gezicht
Welkom.
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Rotterdam. Romeinen 9 19 Gij zult nu tot mij zeggen: Wat heeft Hij dan nog aan te merken? Want wie wederstaat zijn wil? Gr. BOULÉMA = raad,
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Volg Jezus en vind rust Kies heden Wie je wilt dienen!
Crisis in de hof van Eden.
Exodus 25:9 Volgens alles wat Ik u zal tonen, een ontwerp van de tabernakel en een ontwerp van al zijn voorwerpen, zó moet u het maken.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Voorganger:Ds. J. E. de Groot Welkom in deze dienst Schriftlezing:Johannes 16: 1 – 15.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Voorganger: ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 9 – 20.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Welkom Voorganger: Ds. J.M. Rohaan Ouderling van dienst: G. Lindenberg Organist: P. Buijnink Schriftlezingen: Genesis 3: 1 t/m 13.
Weest niet verbaasd als u de wereld haat;
1 Tessalonisenzen 5:23 En moge de God van de vrede Zelf u geheel en al heiligen, en mogen uw geheel oprechte geest, de ziel en het lichaam onberispelijk.
Op de vijfde zondag in de veertigdagentijd belicht de eerste lezing de laatste etappe van de Oudtestamentische heilsgeschiedenis: het uitzicht op herstel.
FEEST VAN DE OPSTANDING
Adam, een beeld van de komende
Transcript van de presentatie:

FEEST VAN DE OPSTANDING VIJF LEZINGEN UIT HET EERSTE VERBOND IN VOORBEREIDING OP HET PASCHA FEEST VAN DE OPSTANDING

Je voelt je aangesproken door die frisse, ruimte gevende visie van Jezus. Je wil je laten onderdompelen in de levensstroom die zijn leven zo transparant maakte van Gods nabijheid. Dan ga je nu de vastentijd in. We nemen je mee naar de hoogtepunten van Gods geschiedenis met zijn mensen, zijn stem achter de horizon.

2:7 Dan formeert de Ene, God, de roodbloedige mens van stof uit de bloedrode grond en blaast in zijn neusgaten ademhaling van leven; zo wordt de roodbloedige mens tot lijf-en-ziel in leven. 2:8 Dan plant de Ene, God, een hof in Eden, - liefland… 2:9 Ontspruiten doet de Ene, God, uit de bloedrode grond allerlei geboomte, bekoorlijk om te zien en goed om van te eten,- met de boom des levens in het midden van de hof, ook de boom der kennis van goed en kwaad.

Marcus van Loopik schildert de verstrengelde mens, been van mijn gebeente, hunkerend naar licht en leven. Man en vrouw, wederzijds op elkaar aangewezen. Hun gemeenschappelijke oorsprong getuigt van diepe verbondenheid. De panter en de naakte mens. Is harmonisch samenleven, zorg voor de schepping mogelijk? In een rood, doorschijnend gedeelte zie je de (jacobs)ladder . Is die God in den hoge, ook aanwezig in het broze mensenhart? Bovenaan verschijnt de Tora-rol.

Doorheen de eeuwen en soms de meest uitzichtloze ervaringen is er in een rondtrekkende bedoeïenengroep een vermoeden ontstaan dat niet toeval of chaos of noodlot ons leven richt. In de diepte van hun menszijn en hun leefwereld wisten zij een Stem te beluisteren, een uitdaging, een verbondenheid die ze noemden: “Hij is aanwezig”. De neerslag van deze ervaring en dit geloof schreven ze neer in hun vijf eerste geloofsboeken: de Tora

Op de grote Torarol, in het midden van de ets, schilderde van Loopik de schepping. De Tora als het ware een architectenplan dat God hanteerde bij zijn creatie. Uitgerold op de ruwe vorm van een baarmoeder symboliseert dit de geboorte van een nieuwe mentaliteit, een nieuwe wereld. God gaf ruimte aan de wereld en de mensen die in zijn aangezicht verantwoordelijkheid kunnen dragen.

3:6 Dan ziet de vrouw dat de boom goed is om van te eten, en dat hij een lust is voor de ogen en begeerlijk, de boom, om tot inzicht te komen; dan neemt zij van zijn vrucht en eet; ze geeft ook aan haar man bij haar, en hij eet. 3:7 Dan gaan de ogen van hen tweeën open en onderkennen ze dat ze naakt zijn, zij; ze naaien loof van een vijg aaneen en maken zich schorten. 3:3 maar van de vrucht van de boom midden in de hof heeft God gezegd: van hem zult ge niet eten en hem niet aanraken, anders zult ge sterven! 3:4 Dan zegt de slang tot de vrouw: sterven?- niks sterven zult ge!- 3:5 nee, God onderkent dat op de dag dat ge van hem eet uw ogen zullen opengaan; wezen zult ge als goden, onderkennend goed en kwaad!

Het venijn van de slang zit hierin dat zij God en mensen als concurrenten voorstelt: ‘wezen zult gij als goden’. De mens geroepen tot levenwekkende verbondenheid vervalt in dodelijk conflict. Waar men vroeger zich niet schaamde om naaktheid, voelt men zich niet langer veilig bij elkaar, gaat men zich afschermen. Het begint met kleding, het loopt uit op wapens. Links van de boom van goed en kwaad slaat een beul een geknield slachtoffer. Vanuit een bloedrode aarde steekt een hand hulpeloos omhoog. De levensboom verhakkeld

Aan de rechterkant van de boom bevindt zich een Tora-rol. Dit symboliseert de weg ten leven. De weg van liefde en wederzijdse verantwoordelijkheid uitgebeeld door de twee elkaar omarmende figuren naast de rol. In elkaar gevloeid. Eén geworden. Twee discuterende rabbijnen, rechts beneden, staan voor dialoog en de onophoudelijke zoektocht naar waarheid.

Nu Opstaan en Kiezen

Bijbelteksen: Naardense Bijbel Illustraties: Marcus van Loopic Inspiratie: Oecumenische Bijbelzaterdagen / Gooi en Sticht /Internationaal commentaar op de Bijbel / Frieda Claeys Samenstelling: paul scheelen