Van Olympiades op school naar Olympiades in het leerplan Leerlingen uitdagen hun talenten te gebruiken en leerlingen verleiden mee te doen en te excelleren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Differentiatie in de klas
Advertisements

HAVISTEN COMPETENT
Kijk op praktijk zó moet het!.
K!X is een project van. Wat is K!X? K!X is een project waarin je op een leuke, boeiende en actieve manier met een groep jongeren een promoteam vormt om.
Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
BètaPlus: getalenteerde bètaleerlingen op de overgang vwo/universiteit Ton van der Valk Conferentie Excellence, Research and Development, Maarssen, 23.
Mobiliteit en Loopbaan
Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding in de Tweede Fase
Vakwedstrijden en onderwijs VECON Businessschool.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Geletterdheid….. Wat is dat?
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Volgen in SO / PrO Studiedag Speciaal Onderwijs 18 jan 2012
U-talent Start van bèta-excellentie aan het Amadeus Lyceum.
Wiskunde in Technologie
Wiskunde in NLT wordt dat wat?
Door oplossingsgericht begeleiden naar opbrengstgericht werken
Ouderavond klas 2 25 maart 2014 PTA en examenregelingen
Experts werkvorm + begrippentest
Het (nieuwe) betavak NLT
Informatieavond CAE, Internationale Stage en IB voor 4VTTO 15 Februari 2013.
Presentatie 9 juni 2011 Excellente onderwijsprogrammering Bijeenkomst van sectievertegenwoordigers in het kader van de PSG-Expeditie donderdag 9 juni 2011.
Ouderavond 3 mavo 16 september Programma - Informatie over dit schooljaar - Uw reactie op een aantal stellingen - Afsluiting.
OBC Bemmel VWO-Excellent. Aanbod Ambitie Aandacht.
Het werken met portfolio
Symposium Differentiatie
KUNSTgROEP staat open voor alle actieve kunstenaars uit onze gemeente podium en beeldende kunsten professioneel en amateur klassiek en alternatief sluit.
Mijn ideale manier van actief en samenwerkend leren Geraldine van Herk
Informatieavond Ouders leerlingen groep 8
Een positieve studiehouding bij de bovenbouwleerling
Succesvol rekenen op 2F Opdracht 1: wat is kenmerkend voor OGW en voor vakmanschap?
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
Inhoud en opzet examens VMBO
ATB 16 april 2013 Wil je evt. je laptop alvast aan- zetten?
Alfrink College Pilot Zomerschool.
Welkom op de Geessinkweg R.L.W. Andres Afdelingsleider bovenbouw Maandag 7 september.
Van groep 8 naar klas 1 Het Nieuwe Eemland Amersfoort
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Bèta activiteiten op het Comenius College
High School Eindhoven. High School Eindhoven De missie van onze school Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Examenzaken 16 februari 2016 klas 2 Deze PowerPoint heeft alleen betrekking op het examen bij het Groene Lyceum en algemene examenzaken.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Differentiatie en excellentie: een onmisbaar onderwerp in de lerarenopleiding? Werkgroep voor de ECENTconferentie ‘het bèta-mozaïek’ 20 mei2014 Ton van.
Experiment 5: Museumbezoek door evenementen. Vooraf Dit receptenboek is bedoeld voor musea die de resultaten van de experimenten willen toepassen in de.
ESF Regiobijeenkomst Verantwoording casemanagement april 2015.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Friesland,Kop van Overijssel & Noordoostpolder Kwartiermakers po Anke Postma en Jimke Nicolai & Kwartiermaker vo Margriet Buwalda.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Voor talenten in uw klas!
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
Van groep 8 naar klas 1 Maaike Swets rector Het Nieuwe Eemland
23 maart 2017 profilering.
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
AndréKuipers Ben Feringa Steve Jobs Excellentie programma
Voor talenten in uw klas!
Informatie- en bedankavond De Schare juni 2018
Een Biologie Olympiade voor het vmbo?
Visie anders leren Ieder kind ontwikkelt zich optimaal als persoon & cognitief. Vanuit deze visie zijn we gestart met ‘anders leren’, gericht op onderwijs.
Olympiades in het PTA.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
VOORLICHTING doorstroom HAVO
Transcript van de presentatie:

Van Olympiades op school naar Olympiades in het leerplan Leerlingen uitdagen hun talenten te gebruiken en leerlingen verleiden mee te doen en te excelleren Emiel de Kleijn olympiadecoördinator

Bèta-olympiades

Doelen van de olympiades Lln interesseren en enthousiasmeren voor bètavakken, aardwetenschappen en informatica Getalenteerde en excellente lln stimuleren en uitdagen Nationale en internationale competitie aangaan Leggen van internationale contacten

Websites bèta-olympiades

OlympiadeSchool

Goed voor positie van je vak Ideale check voor het niveau Wedstrijd is leuk Levert interessante info Betrouwbare toets Wens van OCW Waarom meedoen? 6

Aandacht voor bèta Aandacht voor vaardigheden Aandacht voor talent Motiveert leerlingen Voorronde is een betrouwbaar toetsinstrument Motiveert docenten OCW: olympiade in het leerplan 7

8 OlympiadeKeurmerk Wij bieden leerlingen op onze school de garantie dat zij mee kunnen doen aan een of meerdere olympiades. Daarvoor biedt school tijd en ruimte. Hiertoe is/zijn de olympiade(s) opgenomen in het leerplan. En mogen wij als school het OlympiadeKeurmerk voeren. Wij doen mee aan 5 olympiades (we doen dit al sinds 3 jaar en blijven dat ook in de toekomst doen)

9 Olympiades in het leerplan OK! Waarom willen wij (OCW, SLO), de scholen en de olympiades, de olympiades opgenomen hebben in het leerplan? Schoolbreed: Scholen, die het keurmerk dragen, beschouwen de olympiades niet als iets van individuele vakken en docenten, maar iets dat de hele school aangaat. Borging: Op die manier worden olympiades ingebed in de schoolcultuur en draagt het bij aan het ontwikkelen van talent, zowel toptalent als talent in de breedte.

Keurmerk-criteria: Elke leerling mag zich voor elke olympiade aanmelden en krijgt vanuit de vaksectie de bijbehorende faciliteiten De leerling kan in overleg met de school de olympiade opnemen in zijn PTA en moet dat van tevoren vastleggen. Ook de weging hiervan moet vooraf worden vastgesteld. School stelt een coördinator aan verantwoordelijk voor organisatie en communicatie Er is een communicatieplan met een aparte paragraaf over het meedoen aan de Olympiades Talentontwikkeling. Scenario We gaan voor goud Olympiades voor Toptalent 10

Keurmerkcriteria: Meedoen is ingebed in het leerplan, vastgelegd in het PTA (inclusief weging) en zichtbaar in de jaarplanning Elke leerling dient minimaal 1 keer mee te doen aan een olympiade maar wordt uitgedaagd om aan meerdere olympiades mee te doen. De schoolleiding stelt een Olympiadecoördinator aan belast met organisatie, communicatie, samenstellen van (interne) wedstrijdreglementen. Binnen de verschillende olympiadevaksecties zijn de docenten verantwoordelijk voor het regelmatig verversen van interne competitie-ideeën Scenario Meedoen is belangrijker dan... Olympiades voor allen! 11

Overzicht deelnemersaantallen bèta- olympiades

OlympiadeScholen

Gymnasium Juvenaat OlympiadeSchool “Een van onze doelstellingen is om leerlingen te laten excelleren op maat. We streven naar een optimale ontwikkeling van de leerling in overeenstemming met de capaciteiten van de leerling. Deelname aan een (of meerdere) van de olympiades biedt de mogelijkheid om te excelleren in een leergebied of richting die bij hem past.” Citaat uit het schoolplan

Wat doe je met het resultaat? Alle lln doen mee. Docent rekent cijfer om/uit; (alternatief werken met bonus); Ll bepaalt zelf of hij meedoet / c.q. het resultaat meetelt (vooraf/achteraf); Resultaat telt mee ipv een PO; Meedoen aan x olympiades ipv een NLT- module; Toekennen slu’s in vrije ruimte; Olympiades als onderdeel van breed excellentieprogramma (aansluiting vo-ho)

Hoe gaat u om met de resultaten van de voorrondetoetsen: 1. Cijfer ligt altijd tussen de 5,5 en de Klasgemiddelde is een 7 en de rest is daarvan afgeleid 3. Bonus: minimaal 0,1 en maximaal 1,0 bijgeteld bij het vorige SE-cijfer 4. Cijfer geven mag maar hoeft niet 5. Meedoen is verplicht maar zonder cijfer. Wat doet u? Doordenkers 16

Meedoen aan olympiades? Ja ! Biedt kansen aan lln –Verbreding –Verdieping –Talent ontdekken en ontwikkelen –Maatwerk Biedt kansen aan de docent –Enthousiasmeren/interesseren v.h. vakgebied –Differentiatie mogelijkheden Biedt kansen aan de school –Profilering –Inzetten op excellentie

Tips & Trics Meedoen is vanzelfsprekend; Werf actief; Uitslag op schoolwebsite / in schoolkrant; Zet de lln met de hoogste scores bij iedere olympiade in de zon; Certificaat (olympiade, (Olympiade)School); Olympiades in de vrije ruimte; Laat de olympiadetoets meetellen; Begin al in de onderbouw met juniorolympiades

Olympiades in het PTA Cijfer baseren op landelijke resultaten Cijfer baseren op resultaten eigen lln Cijfer onderdeel van totale SE-cijfer Bonus toekennen Van 180 respondenten geeft ca. ¾ de olympiade(s) een plaats in het PTA en telt het cijfer voor 5-10% mee in het SE