Motiveren van leerlingen in het onderwijs? Darco Jansen Lezing voor De Haagse Hogeschool, 18 mei 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Advertisements

HAVISTEN COMPETENT
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Voorbeelden van innoverende toekomstige techniek bij C-Leren?
Resultaatgericht personeelsbeleid Hartger Wassink.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Beter presteren door Leuker Leren Meer Leertijd of Betere Leertijd? Joseph Kessels 30 oktober 2013 Rotterdam.
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
‘t Schrijverke Zoetermeer
Digitale leermaterialen op internet leermiddelendatabase, open methodes en wikiwijs Darco Jansen Programmamanager.
Digital Natives vereisen een herontwerp van het onderwijs
Chaos in het puberbrein Is motivatie de oplossing?
Vakwedstrijden en onderwijs VECON Businessschool.
CoP - PO Community of Practice – Primair Onderwijs
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Het Nieuwe Werken Samenspel tussen IT en business.
Nieuwe media in het onderwijs: wat brengt de toekomst. prof. dr
Presentatie Slimmer werken in het voortgezet onderwijs Startbijeenkomst 16 juni 2009 / maatregel 8: zie
ICT maakt dromen klassieke onderwijsvernieuwers waar?
De Kennis Creatie Spiraal binnen Stoas Hogeschool
Maarten Vansteenkiste Universiteit Gent
Wikiwijs- voor individuen of een community? Darco Jansen Manager Strategie&Beleid RdMC Projectleider Wikiwijs - Professionaliseren.
Leermiddelen: digitaal – open - … Gedachten, aandachtspunten en expertise RdMC / OUNL Jos Kusters Darco Jansen Hans Hensen.
ICT gebruik bij docenten Darco Jansen
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
PRESENTATIE: IRIS KUSTER EN MARTE TRA DATUM: 22 OKTOBER 2009 Wat Zou Google Doen?
© IVA Evaluatie Actieplan Verbonden met ICT. © IVA Evaluatie actieplan verbonden met ICT 13 verschillende projecten (po, vo, mbo) Survey onder docenten.
Vraagverheldering leren met meer effect
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Relatiedag 2008 Het nieuwe Kennisnet Frans Schouwenburg en Magda Bruin 23 januari 2008.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Participatie en een Klantenraad
Differentiëren in MBO-niveau 1 bouw
Wat is effectieve nascholing
KVLO Register in de praktijk SBL Hilde Bax.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Ervaringen Implementatie in Nederland
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Voortgangsgesprek fase 1
Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Myriam Lieskamp is beleidsmedewerker bij.
Een jaar verder Vernieuwing examenprogramma CKV
Een gezonder Nederland VTV-2014
Honoursonderwijs in HBO
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Ict in het basisonderwijs Didactiek in Balans 2011 Onderzoeksuitkomsten 6 april 2011.
21 ST CENTURY SKILLS! WAT DOEN WE ER MEE? Onderwijspraktijkmiddag ROLF Groep Dr. Ben Kokkeler, Kokkeler Innovatie Consult 16 september 2015.
Informatieavond leerjaar 4. Vervolgopleiding Mevrouw Slagboom Decaan.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Motivatie Een samenhangend geheel aan motieven van een leerling die hem tot een activiteit aanzetten. Een samenhangend geheel aan motieven van een leerling.
VOS LERST103X Voorbereid op stage Peter Wildschut
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Het Virtuele Rollenspel Een kosteneffectieve manier om de Kwaliteit van het Onderwijs te verhogen? Presentatie voor:Conferentie “Durf te Leren”, WGV Zorg.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
Vervolgadvies Wat is op dit moment de beste opleiding voor mijn kind?
Kiezen voor de toekomst
Motiveren: de ins en outs!
What is the meaning of? Student centered learning
Curriculumontwerp AVO
Toekomstgericht personeelsbeleid
Marketing as a service ‘Hoe ziet de klantreis voor onze verschillende klanten eruit?’ Hoe wordt touchpoint ‘formulieren’ ervaren? ‘Zijn de formulieren.
Gepersonaliseerd leren
Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met
Heb jij ballen voor scrummen?
Transcript van de presentatie:

Motiveren van leerlingen in het onderwijs? Darco Jansen Lezing voor De Haagse Hogeschool, 18 mei 2010

Motiveren van docenten in het onderwijs? Darco Jansen Lezing voor De Haagse Hogeschool, 18 mei 2010

Telt dit mee? Is aanwezigheid verplicht? Zijn het meerkeuzevragen? Is er een herkansing? Wat moeten we doen? Moeten we huiswerk doen? Mag je het boek erbij houden? Is dit verplicht? Hoeveel studiepunten zijn dit? Moet ik dit echt allemaal leren? Vraagt u dit ook op het proefwerk? Waarom moeten we dit doen? Is een 5,5 ook een voldoende?

Telt dit mee? Je mag hooguit een presentatie overslaan Zijn het meerkeuzevragen? Er is een herkansing, het hoogste cijfer telt Wat moeten we doen? Het huiswerk voor morgenochtend wordt overhoord Je moet het van buiten kennen Is dit verplicht? Hoeveel studiepunten zijn dit? Moet ik dit echt allemaal leren? Vraagt u dit ook op het proefwerk? Waarom moeten we dit doen? Is een 5,5 ook een voldoende?

Bijwonen van deze lezing telt voor 20% mee in het eindcijfer Je mag hooguit een presentatie overslaan Het tentamen omvat 40 meerkeuzevragen Er is een herkansing, het hoogste cijfer telt Schrijf een reflectieverslag Het huiswerk voor morgenochtend wordt overhoord Je moet het van buiten kennen Is dit verplicht? Hoeveel studiepunten zijn dit? Moet ik dit echt allemaal leren? Vraagt u dit ook op het proefwerk? Waarom moeten we dit doen? Is een 5,5 ook een voldoende?

Bijwonen van de key note lezing telt voor 20% mee in het eindcijfer Je mag hooguit een presentatie overslaan Het tentamen omvat 40 meerkeuzevragen Er is een herkansing, het hoogste cijfer telt Schrijf een reflectieverslag Het huiswerk voor morgenochtend wordt overhoord Je moet het van buiten kennen Bijwonen van de lezing van Darco is verplicht en wordt getentamineerd Hoeveel studiepunten zijn dit? Vroeger moest ik dit ook leren Er kan een proefwerkvraag over dit onderwerp komen! Waarom moeten we dit doen? Nee je moet een 5,6 halen

Bijwonen van de key note lezing telt voor 20% mee in het eindcijfer Je mag hooguit een presentatie overslaan Het tentamen omvat 40 meerkeuzevragen Er is een herkansing, het hoogste cijfer telt Schrijf een reflectieverslag Het huiswerk voor morgenochtend wordt overhoord Je moet het van buiten kennen Bijwonen van de lezing van Darco is verplicht en wordt getentamineerd Deze lezing levert 1 studiepunt op Vroeger moest ik dit ook leren Er kan een proefwerkvraag over dit onderwerp komen! Vraag niet zoveel Nee je moet een 5,6 halen

Bijwonen van de lezing van Darco is verplicht en wordt getentamineerd

Je moet een reflectie- verslag schrijven over de geschiedenis van de onderwijsvernieuwing en jouw mening daarover

‘assessment against learning’

Kennisontwikkeling in de oude wereld Redelijk overzichtelijk

Web 2.0 …….. Social software, tagging Prosumers, user-generated content Cloud computing Zeer goede bedienbaarheid zoektechnologie Whatever, Whenever, Wherever Volstrekt multimediaal Mobile technology

1.Macht is aan de klant (je beste klant is je partner) 2.De massa markt is dood, leve de massa niches 3.Marketing is niet het belangrijkste maar het “in gesprek zijn” (markten zijn mensen) 4.Economie is meer en meer gebaseerd op kennis overvloed 5.Gratis is een business model 6.Het leven is een betaversie en continue live 7.Klantenparticipatie wordt ingezet bij ontwikkeling 8.Meest succesvolle ondernemingen hebben netwerken en platforms (get connected) 9.De macht is aan de openheid en niet aan het intellectueel eigendom (Knowledge is public) 10.Denk gedecentraliseerd (klein is het nieuwe groot) Web 2.0 en Kennisinnovatie

Duidingen: Vrijheid, open competentie samenwerking Dit is revolutionaire verandering t.o.v. ‘traditioneel’, boekgestuurd curriculum (lineair, eenrichting, gestandaardiseerd, getoetst)

Omgevings- kenmerk sociale verbonden- heid autonomie competence intrinsieke motivatie nieuws- gierigheid, samenwerking, welzijn inzet, diepgaand leren minder uitval Omgevings- kenmerk Mediator: perception Motivatie- processen uitkomst

1.Competent 2.Autonoom 3.Sociale verbonden Docent van de toekomst

1.Competentie …. 2.Autonomie …. 3.Sociale verbondenheid ….. (Motiveren) leren van docenten

1.Competentie BKO, wet BIO, 7 SBL competenties 2.Autonomie Lerarenbeurs 3.Sociale verbondenheid Beroepsgroep leraren, register Leren van docenten: beleid

1.Lesgever Passend onderwijs, ict-inzet, maatwerk 2.Onderzoekende docent Academische school 3.Ontwikkelaar Ontwikkelen lesmateriaal (-> Wikiwijs) Docent van de toekomst

Wikiwijs? Stimuleer ontwikkeling en gebruik van open, digitale leermiddelen Verhoog de kwaliteit van het onderwijs door flexibeler en up- to-date leermiddelen Versterk & benut de positie van docent

Onderzoek Wikiwijs ICT vaardigheid ondernemerschap uitkomst verwachtingen ondersteuning angst eigen effectiviteit attitude gepercipieerde norm intentie

Ruud de Moor Centrum: professionalisering van onderwijsgevenden DOCENTEN Get connected : leren in netwerken Get open : ondersteuning en producten open en gratis Go co-created : samen met docenten Selfmanaging Knowledge Professionals

Omgevings- kenmerk sociale verbonden- heid autonomie competence intrinsieke motivatie nieuws- gierigheid, samenwerking, welzijn inzet, diepgaand leren minder uitval Omgevings- kenmerk Mediator: perception Motivatie- processen uitkomst

Toetsing kan het gevoel van autonomie aantasten

Kessels en Grotendorst in Behoud van talent: "De prijs die wij op dit ogenblik betalen voor een onderwijspiramide van excellentie, geslaagden en voldoendes aan de top bestaat aan haar brede basis uit herkansingen, misgelopen waardering, voortijdige schoolverlaters, gekwetst zelfrespect en een verstoord geloof in eigen kunnen."

Omgevings- kenmerk sociale verbonden- heid autonomie competence intrinsieke motivatie nieuws- gierigheid, samenwerking, welzijn inzet, diepgaand leren minder uitval Omgevings- kenmerk Mediator: perception Motivatie- processen uitkomst

Voorlopige uitkomsten onderzoek van Nuland met intrinsieke motivationele informatie Vanwege de hoge extrinsieke oriëntatie van de deelnemers (VMBO leerlingen) aan het onderzoek is het moeilijk om op deze manier een intrinsieke oriëntatie te bewerkstelligen. Leerlingen zijn gewend aan een extrinsieke leeromgeving en daardoor reageren ze anders op intrinsieke informatie dan je vanuit de theorie zou aannemen. De resultaten laten verschillen zien tussen jongens en meisjes. Het motiveren van meisjes en jongens voor een onbekende taak vergt daarom een verschillende aanpak. In tegenstelling tot wat werd verwacht, lukte intrinsiek motiveren van jongens wel door ze extrinsieke informatie aan te bieden. Dit prikkelt hen blijkbaar vanwege het competitie-element. Dit effect wordt niet teruggevonden wanneer leerlingen weten wat voor soort taak ze moeten gaan maken (afname in juni).

Toetsing met slechte alignment doet onderwijsinnovaties faliekant mislukken

Spanje België Duitsland Nederland Frankrijk Finland Zweden

Spanje België Duitsland Nederland FrankrijkZweden België Duitsland Nederland Frankrijk Finland Zweden

Finland kent noch onderwijsinspectie noch centraal schriftelijk eindexamen Spanje België Duitsland Nederland Frankrijk Finland Zweden België Duitsland Nederland FrankrijkZweden

Positive learning exploratie, nieuwsgierigheid, samenwerking, diepgaand leren, niet nodeloos gecompliceerd design, verkenning, vrijheid en zelf verantwoordelijkheid nemen staan centraal. Net als bij positive psychology (Frederickson & Losada, 2005) is positive learning niet gericht op het bereiken van minimale leerdoelen of het voorkómen van problemen. Het gaat om het optimaliseren van leren en het maximaliseren van leerprestaties. Niet angst en controle zijn richtinggevend, maar ontplooiing van menselijk talent, gebaseerd op nieuwsgierigheid en positieve emoties. Passend bij de kenmerken van een nieuwe generatie leerlingen: ‘homo zappiens’ (Veen & Vrakking, 2006). En passend bij ontwikkelingen in multimedia onder termen als Web 2.0 en Next Web.