Voorstellen Mathijs van der Beek Erik Boot Erik Evers.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evidence-based leerpotenties in praktijk
Advertisements

Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Welkom op de informatie- avond van groep 7
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Zorgstructuur op de Troubadour. 5 niveaus 1 Algemene zorg 2 Extra zorg 3 Speciale zorg na intern onderzoek 4 Speciale zorg na extern onderzoek 5 Bovenschoolse.
Koffieochtend instroomgroep 1c. KBS ‘t Eimink
De Proostdijschool School vol talenten Prachtig om er kind te zijn, Prachtig om er te werken.
Erik J.A. Scherder.
Groep 6.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Groep 6 en 7.
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Informatie Groep 1 / 2 Augustus Dagritme Inloop: Vanaf 8.15 – 8.30 uur De kinderen kiezen via het activiteitenbord Kring: - Trefwoord (kalender,
Informatie Groep 1 / 2 Schooljaar
Informatie Groep 1 / 2 September 2007.
Scouting Pottenberg Lord Baden Powell groep. Geschiedenis Oprichting door ervaren leiding in een huiskamer van een buurtbewoner in 1971 Oorspronkelijk.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo en Havo Junior
Verlengde Instructie Groepen 3.
Welkom in groep 4.
Informatie- avond groep 6
Groepsverdeling Randvoorwaarden voor de groepsindeling: -de beschikbare formatie (leerkrachten / management, ib, etc) -de aantallen leerlingen.
Informatieavond Groep Programma ( uur) Even voorstellen…. Procesbeschrijving tot start groep 2 Coöperatief leren: welke leerstof.
Welkom in groep 3b.
Welkom!.
Inrichting Stichting JGZ Zuid Holland West Zoetermeer, april 2010.
Groep 6.
Informatieavond groep 5
Informatie-avond groep 1-2 September 2014
Passend Onderwijs Thee met de directie 21 februari.
Een kijkje in de keuken…..
Anita Lohman & Bert Bouwhuis
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
Kritische dialoog: Digitalisering in het aanbod bewegingsonderwijs
Groep 7.
Welkom in het eerste leerjaar!
De nieuwe digitale leeromgeving van Biologie voor Jou
Werken met tablets De kinderen maken de verwerking van reken-, taal- en spellingslessen op een eigen tablet. Het programma geeft direct aan of een opdracht.
Competentiegebied 3: Voorwaarden scheppen voor opvoeding & ontwikkeling. GEMAAKT DOOR: AYSUN, ANNA EN TESSA.
PBS online 60 minuten - Info: 15 min - PBSonline: 30 min
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
 Groep 1 en 2  Ochtendkring  Spelen en werken  Eten en drinken  Gymles  Letterfeestje  Spelinloop  Ontwikkelingsmaterialen  Brood eten  Buiten.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Welkom bij de info-avond van groep 6. Agenda Voorstellen Toelichting vakken Leerlingenzorg Algemene zaken.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Funkey in de Haagse Beemden (Breda) Maud Lelkens Zaterdag 26 januari 2013.
De verpakking is mooi, maar wij als leerkrachten hebben het voorrecht om het cadeautje stukje bij beetje uit te pakken, zodat het mooiste wat binnenin.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
Wet Publieke gezondheid
Oudertevredenheidsonderzoek:
Belang bewegingsonderwijs met kleuters
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Belang bewegingsonderwijs met kleuters
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Welkom op de informatieavond groep 1-2
JUIST GYM.
Groep 6 leerkrachten 6a Mick Coffa en Theo Aurik 6b Marion van Mook
JUIST GYM.
Specialistische lesplaatsen
De druppel die de emmer doet overlopen
Informatieavond voor de ouders van de leerlingen van H3C
Transcript van de presentatie:

Voorstellen Mathijs van der Beek Erik Boot Erik Evers

De kerntaak van een gymleerkracht is kinderen beter leren bewegen

Differentiatie gymles Ingerichte gymzaal Motorisch leren iPad instructie Speel-gedrag Kind Differentiatie gymles

Jaarplanning invullen

Actief werken in 3 groepen Jongleren, soleren werken met de leerlijnkaart en kijkwijzers Freerunnen met filmpjes en time delay Honkloopspel, werken met de leskaart en app coach's eye

Wet Passend Onderwijs september 2013 De wet Passend Onderwijs vereist van de gymdocent om met een LVS te werken, zodat "Passend Onderwijs" bij de mogelijkheden van het kind verzorgd kan worden. Zorgplicht kinderen bewegingsonderwijs Motorisch Gezondheid Sociaal emotioneel

Uitdaging is LVS Kans is tablet De wet Passend Onderwijs biedt het bewegingsonderwijs een uitdaging, maar ook een grote kans Uitdaging is LVS Kans is tablet Kracht: lvs is gekoppeld is aan vakwerkplan. Er zijn leerdoelen geformuleerd. Bij een leervak horen een lesplan, te realiseren leerdoelen en monitoring van de resultaten. Nu krijgen scholen de ruimte om keuzes te maken wat betreft de invulling van de kerndoelen. Eén lesplan (vakwerkplan) past niet bij alle scholen, noch bij alle gymdocenten. Het is de uitdaging een leerlingvolgsysteem te maken dat aansluit bij een vakwerkplan waar binnen grenzen keuzevrijheid Begin en eindsituatie zijn te beoordelen (leerlijn gympedia) Goudenstandaard dcd is movement abc2 Andere testen zoals bijv van Gelder en Baecke Fassaert mt correleren matig met movement abc2 Een pilot-study is uitgevoerd naar de toepassing van tablet computers in de gymles. Het ging hierbij vooral om het beoordelen van de usability en het invlechten van het gebruik van de tablet in de workflow. Hoewel er aan het begin van het onderzoek een zekere aarzeling onder collega’s verwacht werd, bleek het tegendeel het geval. Na enig zoeken naar de juiste toepassing bleek de tablet snel een goede plaats in te nemen in de workflow. Met niet speciaal er voor geschikt gemaakte software was het al goed mogelijk leervordering voor de leerlingen bij te houden, zodat de docent bij de vol- gende les daar de draad weer op kan pakken Het gebruik werkt aanstekelijk en de conclusie van het onderzoek is dat wanneer de tablet eenmaal is benut, de gymdocent eigenlijk niet zonder kan (Hen- driks & Toussaint, 2011). De pilot-studies vormen de opmaat voor het onderzoek dat in dit project wordt voorgesteld. De partners waarmee is samengewerkt (de Kroon van AW JGZ NH en Savels- bergh van FBW VU) maken onderdeel uit van het consortium. TNO goedgekeurd 0 LVS Gympedia wordt onderzocht Multomap is omslachtig en wordt zelden gebruikt

Toepassing ict technologie op een tablet maakt LVS hanteerbaar Verwachting Toepassing ict technologie op een tablet maakt LVS hanteerbaar DCD is developmental coordination disorder Meer dan nu kunnen kinderen met DCD effectiever doorverwezen worden naar externe zorg (JGZ, kinderfysiotherapie enzovoorts)

Gymdocenten geven aan graag een motoriek beoordeling en leerlingvolgsysteem te gebruiken. Die zijn er wel maar niet gebruiksvriendelijk op een tablet computer geïmplementeerd (van der Knaap & Stubbe, 2012). Pas dan wordt het mogelijk er echt mee te werken en de ontwikkeling van kinderen geprotocolleerd te monitoren waardoor docenten meer dan nu coachend kunnen optreden vooral ook omdat dan onder verwijzing naar normtabellen en afkapwaarden inzichtelijk kan worden gemaakt dat er sprake is van een ontwikkelingsachterstand van de motoriek. Dit is zeker van belang wanneer motorische ontwikkeling ongezond is en extra begeleiding of doorgeleiding naar de JGZ nodig is. Gymdocenten in dienst van Sportservice Noord-Holland hadden reeds vergelijkbare plannen om een leerlingvolgsysteem met een tablet vorm te geven. Zij hebben aangehaakt en dragen bij aan de planvorming en uitvoering. (Raak pro) Consortium Vanuit de HvA is een consortium samengesteld bestaande uit de volgende partners: - Hogeschool van Amsterdam: dr. J. Ravensbergen (Voorzitter domein Bewegen, Sport en Voe- ding) en dr. H. Toussaint (lector Bewegingswetenschappen) - Scholen die deel uit maken van de Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden (STWT): J. van der Aa (algemeen directeur ad interim) - De Amsterdamse afdeling van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding KVLO (AGOV): drs. P. Snijders Blok (voorzitter) - kvlo - TNO: dr. N. van Meeteren (Innovatiedirecteur) en dr. J. Stubbe (senior onderzoeker) - VU Faculteit Bewegingswetenschappen: prof. dr. G Savelsbergh (hoogleraar Desmund Tutu leerstoel Jeugd, Sport en Verzoening) - SportService Noord-Holland en JGZ afdeling GGD HollandsNoorden: Erik Evers en Matthijs van der Beek (SSNH) en Maaike Koerhuis - Universiteit Gent (UGent), Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen: prof. dr. M. Lenoir (hoogleraar motorische ontwikkeling) - Academische werkplaats Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Noord-Holland : dr. M.L.A. de Kroon (Coördinator Academische Werkplaats JGZ Noord-Holland) - De gemeente Amsterdam, afdeling Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO): drs. B. Bout- hoorn (senior beleidsadviseur)

LVS

Kleurenloop

Erik Boot

COLORFUL

BAS KAN.... OM DE BEURT SPELEN HEEFT ELKE 2 MINUTEN BEVESTIGING NODIG Wel Soms Niet KAN 6 MINUTEN, ZELFSTANDIG RUIMTE GEVEN AAN ANDEREN IN 3-4 TAL X HEEFT ELKE 2 MINUTEN BEVESTIGING NODIG

Partners VU Amsterdam TNO ALO Groningen JGZ ALO Amsterdam

gympedia gympedia!