Woord van Leven November 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven Juli 2009.
Advertisements

Woord van Leven April 2011 “Laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt.” Marcus 14,36.
Woord Van Leven Mei 2008.
Woord van Leven Januari 2014.
Woord van Leven Februari 2009.
Woord van Leven Februari 2011.
Tekst van Chiara Lubich 1949
Woord van Leven Maart 2013.
In deze dienst zal Ds. G. F. de Kimpe voorgaan. Voor de dienst zingen we Gz. 165 Na de zegen Gz. 121: 1, 3, 7 Schriftlezing: Job. 29: 1, 2, Job.
Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle.
tekst van Chiara Lubich
Woord van Leven Mei 2013.
Woord Van Leven April 2013 "Klaag niet over elkaar, broeders en zusters." Jakobus 5,9.
Woord van Leven April 2009 “Wees dus waakzaam, jullie weten niet op welke dag jullie Heer komt.” Matteüs 24,42.
Woord van Leven Oktober "Volg me." Matteüs 9,9 Matteüs 9,9 "Volg me." Matteüs 9,9 Matteüs 9,9.
Woord van Leven Augustus 2013.
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Woord van Leven April 2014.
Woord Van Leven September 2009.
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Woord van Leven Juli 2012 “Wie heeft zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn; maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.”
Woord van Leven Februari 2010.
Gevaarlijke spullen in het Koninkrijk
Woord van Leven Mei 2010.
Woord van Leven Mei 2011.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Woord van Leven December 2011.
Woord Van Leven Maart 2014.
Woord van Leven December
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven Juni 2009.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Woord van Leven Woord van Leven Januari 2012 Januari 2012.
Woord van Leven Februari
Woord van Leven Januari 2013 “Overdenk eens goed wat het wil zeggen: ‘Barmhartigheid wil ik, geen offers’.” Matteüs 9,13.
Woord van Leven Juli 2011 Blijf wakker en bid dat jullie "Blijf wakker en bid dat jullie niet in beproeving komen; de geest is wel gewillig, maar het.
Woord van Leven December 2012 “Wie Hem ontvingen en in zijn naam geloven, heeft Hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden” Johannes 1,12.
Woord van Leven September 2010 “Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22.
Woord van Leven Juni 2011 “U moet u niet aanpassen aan deze wereld, maar uw gezindheid vernieuwen. Zo zult u ontdekken wat God van u wil en wat goed.
Woord van Leven Augustus 2011.
Woord van Leven Oktober 2012 “Als U het zegt, zal ik de netten uitwerpen.” Lucas 5,5.
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Woord van Leven Oktober 2013.
Alweer over de zonde … ?!.
Woord van Leven Oktober 2009.
Woord van Leven Juni 2014.
Woord van Leven September 2011.
Woord van Leven Juni 2010.
Woord van Leven Juli 2014.
Chiara Lubich e P. Fabio Ciardi
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Woord van Leven November
Woord van Leven Maart 2015.
Woord van Leven Maart 2011.
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Woord van Leven November 2014.
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
“Ga de weg van de liefde.”
«Heb uw naaste lief als uzelf» (Marcus 12, 31).
Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI.
1 Timoteüs 6:10: “Want de wortel van alle kwaad is geldzucht. Door zich daaraan over te geven zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben ze zichzelf.
Jezus reisde met Zijn discipelen door het land...
4G De moeite van de rijken … Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: 'Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen.
Geef ons vandaag ons..... brood. BIDDEN OM ……BROOD 1.koninkrijksbrood 2.dienstbrood 3.samen-brood.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Woord van Leven Mensen van diverse godsdiensten voelen zich aangetrokken door de geest van broederschap die de Focolarebeweging kenmerkt. Men doet de ervaring.
3 – Hoe belangrijk is het om te genieten?
1.
Transcript van de presentatie:

Woord van Leven November 2009

"Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan:” Matteüs 19,24

Misschien ben je wel onder de indruk van deze zin Misschien ben je wel onder de indruk van deze zin. Ik denk dat dit terecht is. Je zou je kunnen afvragen wat deze tekst voor jou inhoudt. Jezus heeft nooit zomaar iets gezegd. We moeten deze woorden dus serieus nemen, zonder er iets op af te dingen.

Maar laten we eerst proberen te begrijpen wat de bedoeling ervan is en kijken hoe Jezus zelf met rijke mensen omging. Want ook met welgestelden had Hij contact. Bij zijn bezoek aan de rijke Zacheüs zegt Hij: "Vandaag is dit huis heil ten deel gevallen," zelfs al geeft Zacheüs maar de helft van zijn bezittingen weg.

Ook de Handelingen van de Apostelen laten zien dat de gemeenschap van goederen in de begintijd van de kerk iets vrijwilligs was en dat het niet verplicht was om concreet afstand te doen van alles wat iemand bezat.

Jezus had dus niet de bedoeling om alleen een gemeenschap te stichten van mensen die geroepen waren om Hem te volgen en daarbij al hun rijkdom achter te laten.

Maar toch zegt Hij: "Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan:”

Wat keurt Jezus dan af? Zeker niet de aardse goederen op zich, maar wel de rijke die eraan gehecht is. En waarom? Dat is duidelijk, want alles behoort toe aan God. De rijke gedraagt zich echter alsof de rijkdommen van hemzelf zijn.

Het is een feit dat rijkdom in het hart van een mens vaak de plaats inneemt van God. Rijk zijn kan mensen verblinden en allerlei ondeugden in de hand werken.

De apostel Paulus schreef: “ Wie rijk wil worden, staat bloot aan veel verleiding, raakt in een valstrik en valt ten prooi aan dwaze en schadelijke begeerten die een mens in het verderf storten en ten onder doen gaan. Want de wortel van alle kwaad is geldzucht. Door zich daaraan over te geven, zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben ze zichzelf veel leed berokkend" (1 Tim 6,9-10).

De Griekse filosoof Plato zei het al: "Het is onmogelijk dat een buitengewoon goed mens tegelijk buitengewoon rijk is".

Wat moet dan de houding zijn van iemand die veel bezit Wat moet dan de houding zijn van iemand die veel bezit? Zijn hart moet vrij zijn en helemaal openstaan voor God. Hij moet omgaan met zijn goederen als een beheerder en beseffen dat hierop een zware sociale hypotheek ligt, zoals ook Johannes Paulus 11 zei.

Aardse goederen zijn op zich niet slecht en we hoeven ze niet te verachten, maar we moeten ze wel goed gebruiken. Niet onze hand moet er afstand van bewaren, maar ons hart.

Het gaat erom dat we ze goed weten te benutten voor het welzijn van anderen. Wie rijk is, is dat voor anderen.

"Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan:” Matteüs 19,24

Misschien zul je zeggen dat deze woorden niet voor jou zijn bestemd omdat je echt niet rijk bent. Maar let op. Meteen na deze uitspraak van Christus stellen de verbijsterde apostelen Hem de vraag wie er dan nog gered kan worden. Hieruit blijkt duidelijk dat deze woorden niet voor enkele mensen bedoeld waren, maar voor iedereen.

Ook iemand die alles achtergelaten heeft om Christus te volgen kan in zijn hart aan duizend en één dingen vastzitten. Ook een arme die gehecht is aan wat hij bezit en vloekt als er iemand aan zijn tas komt, kan in de ogen van God rijk zijn.

“Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. "Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan:” Matteüs 19,24 “Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van: Chiara Lubich, Juli 1979. Grafica di Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia – Italia)