"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
Advertisements

Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Sociale dienst Liliane Moons
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek.
LST Kuurne 14 maart 2011 Evaluatie “nieuwe” toelagen en diensten Sociaal Huis.
Bérénice Storms 13 december 2012 Beter samen leven : 10 jaar recht op maatschappelijke integratie- 10 jaar POD MI, werkgroep 9, De hoogte van het leefloon.
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
Provinciale ronden mei 2008
Onderbescherming en proactief handelen Algemene vergadering VVSG afd. OCMW’s 14 juni 2012.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Armoede uitsluiten, armen insluiten
FOD Sociale Zekerheid DG Beleidsondersteuning Bestuursovereenkomsten : constitutieve elementen en P&O opdrachten Maart 2011.
Mag ik u voorstellen ....
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
1 De uitkeringstrekkers van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Hoger onderwijs in cijfers Persconferentie Brussel, 15/12/2011.
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Het leefloon en alternatieven voor de socio-professionele vrijstelling Werkgroep activering 20 januari 2012.
Studie werklastmeting Werkgroep activering 18/04/2013.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Kwartaalpublicatie van de POD MI Persconferentie van 2 mei 2013.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
OPVOLGINGSINSTRUMENT ACTIVERINGEN Werkgroep activering 4 juli 2011.
Nieuwe kwartaalpublicatie van de POD MI Persconferentie van 9 juli 2012.
De uitkeringsgerechtigden van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW's in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
As 1: Maatschappelijke integratie Jocelyne Julémont, Diensthoofd Activering-ESF Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie,
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Agenda Gebruikersdag Digitaal Sociaal Huis Vera – 23 april 2009 Voorstelling Cevi/Logins Voordelen samenwerking Vera – Cevi/Logins Demo eLoket ®
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Betrokken van buiten - wordt gevolgd Presentatie raadsinformatieavond 4 december 2008.
Meerjarenplanning Lokale Besturen Verwachtingen en aandachtspunten van de eerstelijnszorg.
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
SOCIALE ACTIVERING: FEDERALE BEVOEGDHEID & WHAT ELSE ? Vanessa De Greef, assistante au Centre de droit public de l’ULB 1 Colloquium over het thema van.
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
STATISTISCH RAPPORT Laatste ontwikkelingen – Juli 2014.
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Van leeftijdsbewust naar duurzaam personeelsbeleid casus Kind en Gezin 12 december 2007.
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
EBox Burger Presentatie voor de Provinciale Ontmoetingen van de POD MI - herfst
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Klantentevredenheidsenquête 2016 Resultaten
Balans en perspectieven na drie jaar
Werkgroep sociale activering 15 juni 2017
Groei dossiers/ lokale opleg
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM)
Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM)
Transcript van de presentatie:

"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".

Recht op werk: de genodigden Daniel Dumont doctor in de rechten en licentiaat in de filosofie. Doctoraatsthesis over de juridische vertalingen van het concept actieve sociale Staat op het domein van de werkloosheidsverzekering en de maatschappelijke dienstverlening. Docent rechten van de sociale zekerheid aan de ULB

Recht op werk: de genodigden Jacqueline Dewulf werkt sinds 1994 bij de federale overheidsdienst voor Maatschappelijk Welzijn, de latere POD MI Sinds 2009 is zij werkzaam bij het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek, aanvankelijk als coördinator van het milieuzorgprogramma Agenda 21. Sinds begin 2011 staat zij aan het hoofd van het Departement Socioprofessionele Inschakeling.

Recht op werk: de genodigden Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek sinds 2004 Lid van het directiecomité van de VSGB Bestuurder van sociale economieondernemingen Gastspreekster bij de Gewestelijke School voor Openbaar Bestuur Bezoekt regelmatig sociale woningen in Vlaanderen

Recht op werk Molenbeek De presentatie van het OCMW van Molenbeek getiteld "Leefloner: Quo vadis? Het recht op tewerkstelling, uitgevoerd door het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek" Daniel Dumont Het artikel van Daniel Dumont getiteld "van het bestaansminimum naar het recht op maatschappelijke integratie: veel geschreeuw en weinig wol" In extenso gepubliceerd samen met de notulen van de werkgroep op de site van de POD

Recht op werk: de grote lijnen Het verband tussen de maatschappelijke dienstverlening en integratie via arbeid dateert niet van de wet van 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie. Sinds de wet van 1974 wordt de rechthebbende gevraagd om over een werkbereidheid te beschikken. Sinds 1976 kunnen de OCMW's een beroep doen op de tewerkstelling bij toepassing van artikel 60§7.

Recht op werk: de grote lijnen Wat met de nieuwigheden 2002? Prioritair publiek: de gerechtigden van jonger dan 25 jaar. Volgens professor Dumont mogen we juridisch niet spreken over een recht op tewerkstelling. Zo was er geen veroordeling van een OCMW voor de Arbeidsrechtbank als de gerechtigde van jonger dan 25 jaar niet binnen de 3 maanden werd tewerkgesteld. Inspanningsverplichting voor de OCMW's en geen resultaat.

Recht op werk: de grote lijnen Wat zijn, op het niveau van de statistieken, de resultaten van dit beleid sinds 2002? Sinds 2003 stijgen de tewerkstellingen duidelijk. Het aantal gerechtigden stijgt eveneens. Het aantal blijft bijna constant 10 % tewerkstelling, hoofdzakelijk bij toepassing van artikel 60§7. De grootste vooruitgang wordt geboekt in het aantal studenten: de populatie is verdubbeld sinds 2002.

Recht op werk: de grote lijnen Goede praktijk: Molenbeek facilitator In 2008 heeft de gemeente de beleidsbeslissing genomen om een geïndividualiseerde opvolging te verzekeren van de gerechtigden. Invoering van integratietrajecten op maat. Bereidheid om niemand uit te sluiten: voorrang aan de jarigen en op het volledige publiek tot 55 jaar. Invoeren van een nieuwe functie, buiten de cel Tewerkstelling: de facilitator, die een opleiding heeft als maatschappelijk werker Human resources: 55 maatschappelijk werkers SPI en 33 bij de sociale dienst. Het grootste deel van het inschakelingstraject wordt gevolgd vóór de indiensttreding SPI.

Recht op tewerkstelling: reacties van de zaal Geen recht op tewerkstelling, maar vaak precaire tewerkstellingsplicht, in volle economische crisis Druk op de OCMW's om snel tewerk te stellen: risico voor de kwaliteit van de opvolging Nadenken over de werklast in de OCMW's: verdeling van de dossiers door maatschappelijk werkers. De aanwerving van bijkomende MW wordt gekoppeld aan het aantal behandelde dossiers: het is misschien aangewezen om erover na te denken dit systeem, dat ongewijzigd is gebleven sinds 2007, te indexeren.

Focus OCMW van Ciney OCMW van Ciney: een goede praktijk op het vlak van werklastmeting: voorstellen om hen uit te nodigen tijdens onze volgende werkgroep om hun wegingssysteem voor te stellen.