Een handleiding voor deleerkracht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Een handleiding voor de leerkracht
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Onderzoek van het 1ste middelbaar
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
De actieve voedingsdriehoek
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Onderzoek van het 5de leerjaar
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Voeding en bewegen!.
De actieve voedingsdriehoek
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Energiemanagement Hans Spanjers
Koolhydraten
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezondheidscentrum Parklaan 25, 2300 Turnhout Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters Stap voor stap: Het Preventief.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Eet je Fit!.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voel je wel in je vel !.
Gemiddelde WTO-douanetarieven per productcategorie
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Een handleiding voor deleerkracht Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor het derde leerjaar

Doelstelling van deze presentatie De leerlingen van je klas krijgen dit schooljaar een medisch onderzoek op school.

Wat gebeurt er vooraf? Bij je leerling worden, wanneer nodig, bijkomende onderzoeken gedaan . Dit kan als er specifieke vragen zouden zijn. Voorbeelden van enkele regelmatig voorkomende problemen: Gehoor, zicht… Spraak, taal, psychomotorische ontwikkeling… Hygiëne, moeheid… Wanneer je vragen hebt bij één van je leerlingen dan kan je dit melden. Jij kent je leerlingen zeer goed, wij houden graag rekening met jouw ervaring.

Wat gebeurt er vooraf? (2) Boekjes van Kind en Gezin of inentingskaart en de oudervragenlijst zijn beschikbaar op school op de dag van het onderzoek. Je laat je leerlingen kennismaken met het onderzoek: Deze presentatie bevat foto’s, tips die je hierbij kan gebruiken.

Wat gebeurt er nadien ? Na het onderzoek wordt het volgende meegegeven: Korte brief met resultaten en adviezen voor de ouders; Het boekje van ‘Kind & Gezin’. De CLB – verpleegkundige bespreekt (mits toestemming van de ouders) de relevante resultaten met jou.

Wegen

Wegen Wat? Het gewicht wordt nagekeken in functie van leeftijd, lengte en geslacht. Hoe? Bij het wegen staat de leerling goed stil op de weegschaal met beide armen naast het lichaam.

Meten

Meten Wat? De lengte wordt gemeten en vergeleken met de groeicurve. Hoe? Bij het meten staat de leerling flink recht, met beide armen langs het lichaam, de voeten naast elkaar, de hielen tegen de muur en het hoofd rechtop.

Oogtest ( Logmar test)

Oogtest ( Logmar test) Wat? Met deze test krijgen we een idee over de gezichtsscherpte op afstand van de leerling.

Nog enkele gezondheidstips Wat je als kind eet heb je voor het leven beet!

Elk kind heeft brandstof nodig: energie om goed te kunnen werken Elk kind heeft brandstof nodig: energie om goed te kunnen werken. Die brandstof zit in koolhydraten (brood, aardappelen, deegwaren, peulvruchten) en in vetten (boter, olie, kaas, eieren ). Elk kind heeft bouwstoffen nodig om te groeien (eiwitten en mineralen). Die zitten vooral in melk, kaas, ei, vis en vlees. Elk kind heeft beschermende stoffen nodig om niet vlug ziek te worden: vitaminen, mineralen, vezels en water. Die zitten vooral in groenten en fruit, bruine broodsoorten

De restgroep: zoetigheden, snoepjes, mayonaise De restgroep: zoetigheden, snoepjes, mayonaise. Aanbeveling: zijn niet nodig in een evenwichtige voeding. Smeer- en bereidingsvet: levert energie. Aanbeveling: matigen. Een mespunt smeervet op de boterham, één eetlepel bereidingsvet per persoon bij een warme maaltijd Vlees, vis, en eieren: of vervangproducten als soja, peulvruchten en noten zorgen voor eiwitten.

Zuivelproducten: (melk, yoghurt, smeerkaas, platte kaas) zijn een belangrijke bron van calcium, eiwitten en vitamine B. Calcium zorgt voor sterke botten. Groenten en fruit: leveren vitaminen, mineralen en vezels. Graanproducten: (beschuit, brood, ontbijtgranen, rijst, deegwaren) en aardappelen vormen de basis van een gezonde voeding. Water: is een onmisbaar deel van ons lichaam.

Tanden poetsen Tandenkoffer kan je bij de logo’s ontlenen 014 44 08 34   info@logokempen.be

Elke dag minstens één uur bewegen door Tot slot: Elke dag minstens één uur bewegen door te spelen, te sporten, te ravotten…