Brabantwijk beweegt!.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zelf waarde maken in de wijk Jan Brouwer Ede, 18 mei 2011.
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Armoede & Verenigingen waar Armen het Woord Nemen in Brussel
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
Geestelijke Gezondheid in Vlaanderen
Presentatie Co-assistenten Universiteit Maastricht, 2007
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Perspectief op Rijpelberg
België en Turkije, een wereld van verschil?
Introductie Mijn werkzaamheden / opdracht bij Surplus en BrabantConnect Mijn presentatie: Introductie BrabantConnect Zoektocht naar mogelijkheden op het.
Groene en gezonde buurten: wonen nabij stedelijk groen
Allochtonen in het hoger onderwijs
Gebiedsplan Afrikaanderwijk
Samen Een in Feijenoord Samenwerken aan verandering van leefstijl
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Informatie vaardigheden
De Poptahof Opgave Locatieanalyse Marktonderzoek Doelgroepbepaling Eisen & Randvoorwaarden Uitgangspunten Stedenbouw Hoogbouw Haalbaarheid Conclusie &
Leefbaarheid Casus: Kanaleneiland, Utrecht. Eén van de veertig
Lancering Gent Geniet Gezond Gent Geniet Gezond Opgestart in 2003 Lokaal Gezondheidsoverleg De voedingsweek Ook stucturele veranderingen.
BBC – LDC.
Over steden en verstedelijking
PAR. 3.6 Stad en regio een eenheid Bestuurlijke netwerken Samenwerking Publiek-private samenwerking.
Behoefteonderzoek senioren 2008
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Zapstad 10..: een ontdekking van een buurt – Spelenderwijs kijken naar ruimte en ruimtegebruik. Informatie geven en krijgen: – Hoe ervaren en zien jongeren.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Sien Winters Onderzoeksleider.
De doorstroom naar de arbeidsmarkt van bijstandsgerechtigden Sarah Carpentier Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck Stuurgroep Activering – POD mi.
Enquête Vliegbrief 1 OKTOBER– 26 NOVEMBER 2010 RESPONDENTEN 674 volwassenen, 636 ontdubbeld 440 kinderen, 424 ontdubbeld.
17 oktober Typ hier de titel 2 In jaarplan 2010 We nemen deel aan acties en initiatieven die op provinciaal niveau worden opgezet rond het Europese.
Behoefteonderzoek senioren 2009
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7
© VIGeZ 2013.
1 - 27/03/2015 Kinderen in Armoede de (on)macht van cijfers Lokale besturen bestrijden kinderarmoede - 9 februari 2015 Guido Bottu Dienst Welzijn en Gezondheid.
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
Heylen K., Tratsaert K., Winters S. Verbrugghe Eva 1 BaSW C Informatievaardigheden.
Als zelfstandig wonen niet meer kan
Bedrijf in de buurt? Bron: leefbaarheidsproblemen. Vertrek bedrijf Gevolgen voor buurt. Overlast. Onveiligheid.
Solidariteit tussen de verschillende leeftijden… 29/04/2015.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 6-8.
Omgevingsanalyse LOP BaO. Deel 1 Een korte schets op basis van de GOK-cijfers.
Hoofdstuk 5 Bevolking en ruimte in Duitsland en Nederland.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Onderzoek naar de interesse onder 55- plussers van Amerongen voor een woongemeenschap van ouderen 4 December 2015.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Onderzoek naar de veiligheidsbeleving van de bewoners in de wijken van de gemeente Maastricht Polina Putrik & Suhreta Mujakovic 21 Januari 2016 Buurtplatform.
Vervoerskosten op de begroting van huishoudens Sanne Lamers Onderzoeker Nibud.
De verandering van Zorg en Welzijn Presentatie voor stadsbijeenkomst Zorg en Welzijn 6 oktober 2015.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
Beschouwing en synthese Jan Vanthuyne 1. Vaststellingen Veel was al geweten – nu bevestigd en versterkt Met veel meer nuanceringen – Grote verschillen.
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Wijk Nieuw Gent en Steenakker in 7 cijfers
Over steden en verstedelijking
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Wijkdialoog Westenholte 10 februari 2015 Welkom
1 vmbo-T/havo 1 bevolking, §2 en 3
Globale ontwikkeling steden
Mijn Positieve Gezondheid
WoON 2012 Differentiatie woningaanbod in aandacht wijken
Gemeente Arnhem Onderzoek & Statistiek José Nieuwenstein Erik Hendriks
Hoe veilig vinden de bewoners Maasniel?
Op zoek naar nieuwe verbindingen
Transcript van de presentatie:

Brabantwijk beweegt!

Brabantwijk: ? Stationsbuurt tussen lanen van het Koninklijk Tracé en het Noordstation,de Brabantstraat en de Aarschotstraat Transitwijk Voorzichtige tekenen van herwaardering Behoort tot de armste wijken van Brussel

Het is een diverse buurt… Het is een van de meest dichtbevolkte buurten uit Brussel Met een grote groep Belgen van Turkse origine die in de jaren zeventig naar België kwamen via kettingmigratie Een zeer jonge populatie (30% is jonger dan 21 jaar) en slechts 10% ouder dan 60 jaar Er zijn meer dan 100 nationaliteiten Er zijn veel grote families in de wijk maar ½ zijn jonge, alleenstaande mannen die alleen wonen wat erop wijst dat de buurt een typische migrantenbuurt is

Maar het is ook een achtergestelde buurt… Hoge werkloosheid Slechte huisvesting Lage inkomens Laag onderwijsniveau Diverse leefbaarheidproblemen: vuil, verkeersoverlast, geurhinder Weinig openbare ruimte Wijkgericht werken aan gezondheidspromotie is innovatief en complex. Het vergt maatwerk en is dus heel intensief. Voorwaarde om te slagen is de aanwezigheid van een draagvlak van organisaties die vruchtbaar samenwerken en die complementair zijn op het gebied van kennis, bevoegdheid en bewonersbetrokkenheid. Het was net de aanwezigheid van een dergelijk sterk netwerk, namelijk het netwerk van de vzw Limiet Limite, dat doorslaggevend was voor de keuze van de Brabantwijk. Dat netwerk bereikt met haar partnerorganisaties diverse doelgroepen: allochtonen, kansarme autochtonen, jongeren, bejaarden, vrouwen, handelaars en prostituees. Het interdisciplinaire karakter van het netwerk maakt het bovendien mogelijk om de gezondheidsproblematiek van de wijk vanuit verschillende invalshoeken en competenties te benaderen.

Wie is Brabantwijk Beweegt? Een collectief van buurtorganisaties, diensten en bewoners dat verandering wil brengen in de gezondheidstoestand van de Brabantwijk

Partners van het eerste uur LOGO lokaal gezondheidsoverleg ESPACE P PLéiade NoRD Brussel Gezond StadsGeWest Onderzoekers: Julien Piérart en Isabelle Doucet Maison Médicale Nord Bewoners rond de Aarschotstraat SamenlevingsopbouwBrussel

Waarom verandering? De Welzijn- en gezondheidsatlas van Brussel Hoofdstad vermeldt dat 27,9 tot 39,5% van de inwoners van de Brabantwijk verklaart niet in goede gezondheid te verkeren. Dat is hoger dan het Brusselse gemiddelde. Met het wijkgerichte gezondheidsportret “Brabantwijk Beweegt!” wilden we dieper inzoomen op de invloed van de Brabantwijk op de gezondheidsbeleving van buurtbewoners.

Hoe willen we verandering brengen? Door wijkgerichte acties Op maat van bewoners Zo weinig mogelijk praatbarakken We betrekken zowel bewoners als lokale diensten, experts en privébedrijven bij onze acties We ijveren voor structurele oplossingen

Waaraan hebben we tot hiertoe vooral gewerkt? Gezondheid=fysieke leefbaarheid Wildplas problemen rond de Aarschotstraat Nachtlawaai Openbare netheid Een groenere Brabantwijk (Groene koorts) Gezondheid=mentale leefbaarheid Geestelijke gezondheid (voorbereidende fase)

Antiwildplas acties

Moestuin park Koningin-Groen

Blog brabantwijkbouge.be Het volledige rapport via de server van Instrumenten Blog brabantwijkbouge.be Het volledige rapport via de server van www.samenlevingsopbouwbrussel.be