Het Zandpad in het juiste perspectief

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

Resultaten SJBN Enquête 2012
Gebruik van enquête voor teamleiders binnen Scouting Academy
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Het doen van eigen onderzoek
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Visual Knowledge Building
niets is zeker, dát is zeker!
Onderwijs van nu voor de wereld van morgen.
De stand van zaken in Enkele cijfers - verneveling Rond de flesjes per jaar verstrekt aan alle deelnemers …….en even zoveel naalden, spuiten.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Jan van Goch. Waarom loyalty? Hoe… • Loyalty moet leuk en simpel zijn • Deelnemers willen iets krijgen • Het moet iets opleveren • Gratis is belangrijk.
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
  Droogbed (+) cursus.
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Aftersales/Onderhoud Onderzoek | februari 2005 | ©TNS NIPO | 1 Automotive Door Vincent Groen, Steven Boekee De Nederlandse automobilist en zijn werkplaats.
Scouting 2010 Trainingen 2.0. Disclaimer Wij weten (nog) niet alles Wij baseren ons op de informatie van het projectteam van Scouting Nederland Wij zijn.
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
17 september 2009Raadsinformatieavond Aanpak mensenhandel Zandpad Raadsinformatieavond 17 september 2009.
Web Intake Systeem een uniek gemeentelijk project.
Goedemorgen.
1 Perspectief voor (ex-)AMA’s de Utrechtse aanpak.
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
NOS Journaal Kijk een week lang het NOS Journaal. Ga op zoek naar de succesfactor.
Workshop stakeholdermanagement & Netwerkborrel 19 september 2013 Bereik de 18 e hole en vier het succes op de 19 e !
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Groep Colruyt en ‘participatie’
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
Lof der Oppervlakkigheid
HR Onderzoek FD HR Enquête de resultaten - Mei 2009.
Veiligheid in Toverland
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
Onze doelen en visie in beeld
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Iedereen gebruikt social media.
Social work Week 2.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Aan de slag met haarlemmermeervoorelkaar.nl een praktische handleiding Stap 1. Aanmelden Ga naar
Nulmeting Jeugdbeleid van Eijsden-Margraten Marjolein Nicolaes Margraten februari 23, 2015.
Vroegtijdige stotterbehandeling Het Lidcombe Programma De behandelgids van het Lidcombe Programma kan gedownload worden van de website van het Australian.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
HPO-dag d.d Drs G.C. Geurtsen, Bureaumanager P&O van Dichterbij Ter gelegenheid van de Hoofden P&O-dag van VGN d.d. 30 september 2009.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
SPORTCENTRUM HELSDINGEN: OOG VOOR JOUW KIND! Oog voor jouw kind. Dat is wat wij belangrijk vinden. Onze bevlogen zwemonderwijzers kijken waar jouw kind.
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Jongeren en seks Plaatje.
………………… ………………….
Arbocatalogus 13 januari 2019.
………………… ………………….
Vernieuw je HR-cyclus.
Transcript van de presentatie:

Het Zandpad in het juiste perspectief Carpe Diem Consultancy heeft in opdracht van Wegra Utrecht B.V. een literatuur- en bronnenonderzoek gedaan naar gedwongen prostitutie in Utrecht. Behalve de geraadpleegde bronnen is de opzet van het onderzoek derhalve dezelfde als die van de Gemeente Utrecht. Eerst een bron van de Gemeente Utrecht:

MEER INFO en DETAILS ? het grootste aanbod dvp's WWW.KINKY.NL !!! HOOKERS.NL  Geile huisvrouwen  100% Nederlandstalig AMATEURS ZOEKEN SEKS !! Kom je snel ?  VOL UUR SEX VANAF € 50,=     Welkom bij Hookers.nl ! Alles over dames van plezier Welkom bij Hookers.nl de website over prostitutie in Nederland, sinds februari 2002! Lees hier welke dame van plezier het beste aansluit bij jouw verwachtingen en wensen. Op Hookers.nl vind je recensies over meer dan 20.000 prostituees in Nederland, België, Duitsland en de rest van de wereld, geschreven door onze forumleden. Word nu gratis lid Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten forum kun je je gratis en anoniem registreren. Als lid van Hookers.nl kun je jouw ervaringen delen met anderen, reageren op discussies en nog veel meer. Meer dan 20 vrijwillige moderators beheren sinds 2002 de onafhankelijke inhoud van hookers.nl. Het gerenommeerde forum wordt dagelijks door meer dan 25.000 unieke bezoekers geraadpleegd en met de handige indeling per regio voor Raam en tippel prostitutie, Clubs en privéhuizen, en Escort en Privéontvangst vindt u snel nieuwe recensies bij u in de buurt.   WORD NU GRATIS LID !

De feiten volgens de Gemeente Utrecht / Hookers.nl: Volgens Hookers.nl (bron van de Gemeente Utrecht !) komt 1 op de 3 van alle prostituees op het Zandpad uit een land buiten de Europese Unie Het aantal Nederlandse prostituees op het Zandpad: 12 %, volgens Hookers.nl / de Gemeente Utrecht Het aantal prostituees uit Zuid-Amerika: 18%, volgens Hookers.nl / de Gemeente Utrecht

Het Zandpad in het juiste perspectief een volgend punt dat ik graag duidelijk willen maken betreft de expertise van De Gemeente Utrecht en van Wegra Utrecht B.V. met betrekking tot prostitutie

Het Zandpad in het juiste perspectief De expertise waaruit de gemeente put om tot beleid te komen bestaat uit: een 2 daagse opening van de HAP eenheid 5 manuren wijkagent per week incidentele bezoeken van GG&GD incidentele aanwezigheid van Politie 3 keer per jaar een grootschalige gecoördineerde controle door Politie, Vreemdelingenpolitie, Douane, controlerende ambtenaren en de Belastingdienst en in de eerste 6 maanden van 2009 zijn er 20 alcoholcontroles geweest (en 20 bekeuringen…)

Het Zandpad in het juiste perspectief De expertise waaruit Wegra Utrecht B.V. kan putten: 24/7 daagse opening van het kantoor op het Zandpad > 500 manuren gericht toezicht per week Meer dan 25 jaren ervaring in de prostitutiebranche Alle prostituees moeten zich registreren en legitimeren indien zij een werkruimte willen huren; het huren van de werkruimte moeten zij zelf doen Vrijwel dagelijks contact met alle prostituees

Het Zandpad in het juiste perspectief Wegra Utrecht B.V. communiceert schriftelijk met huursters in hun geboortetaal. Het gaat daarbij om inschrijfformulieren, facturen, huurreglementen en aanwijzingen betreffende veiligheid Vanaf 1 januari 2009 beschikt Wegra Utrecht B.V. over een elektronische database waarin alle huursters zijn opgenomen; Wegra Utrecht B.V. verhuurt niet aan vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar; De kandidaat-huursters dienen zich voordat een huurcontract tot stand komt te legitimeren en indien van toepassing een werkvergunning te overleggen;

Het Zandpad in het juiste perspectief Meldingen van ‘dingen die niet in de haak lijken’ door exploitanten zijn volgens het KLPD de meest concrete indicatoren, want ‘harde indicatoren’. Dit in tegenstelling tot de ‘zachte indicatoren’ van de zogenaamde ketenpartners en de informatie van HOOKERS.NL, die de Gemeente Utrecht gebruikt en waarvan het KLPD ook aangeeft dat deze dan wel onbetrouwbaar dan wel te weinig concreet zijn. Op pagina 59 - 83 van het rapport “Schone Schijn” van het KLPD de volgende opsomming van ketenpartners en de waarde van hun signaleringsvermogen :

Het Zandpad in het juiste perspectief signaleringsvermogen in de praktijk volgens het KLPD: Arbeidsinspectie: geen Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst: geen Gemeente: gering IND: gering Kamer van Koophandel: gering Vreemdelingenpolitie: gering Belastingdienst: matig Hulpverlening: matig Politie: redelijk Exploitant / kamerverhuurder: groot

… EN NU DE FEITEN … Nota Bene: IK HEB AFGEZIEN VAN HOOKERS.NL ALS BETROUWBARE BRON OF ALS BASIS VOOR BEOOGD OVERHEIDSBELEID

Het Zandpad in het juiste perspectief zoals uit de volgende dia blijkt komen 2 op de 3 prostituees op het Zandpad uit West Europa en komt bijna 1 op de 3 uit Oost Europa

Het Zandpad in het juiste perspectief mochten u de verschillen zijn ontgaan: Wegra Utrecht B.V. Gemeente Utrecht & Hookers.nl Prostituees van buiten de EU: 4% en geen 33% West Europese prostituees: 66% en geen 12% Zuid Amerikaanse prostituees: 2% en geen 18 %

Het Zandpad in het juiste perspectief de Gemeente Utrecht / Hookers.nl hebben het voortdurend over jonge tot zeer jonge meisjes. zie voor de feiten de volgende dia: De rode lijn is de gemiddelde leeftijd van West Europese prostituees De zwarte lijn is de gemiddelde leeftijd van Oost Europese prostituees

Het Zandpad in het juiste perspectief De gemiddelde leeftijd van West Europese prostituees = 35+ De gemiddelde leeftijd van Oost Europese prostituees = 27+ De oudste prostituee op het Zandpad = 60+

Het Zandpad in het juiste perspectief 19 juni jongstleden heeft Wegra Utrecht B.V. een enquête gehouden onder 186 prostituees (met een respons van 100%): is er behoefte om kortere dagdelen te huren (8 uur in plaats van 12 uur)? het antwoord ziet u op de volgende pagina

Het Zandpad in het juiste perspectief voor de duidelijkheid: Van de 186 prostituees (100% respons): Willen er 7 wel werken in de ochtend Willen er 20 wel werken in de middag Willen er 19 wel werken in de nacht Willen er 140 niets veranderen aan hun huurtijden

Het Zandpad in het juiste perspectief Volgens de Gemeente Utrecht worden de prostituees op het Zandpad snel verplaatst zodat de overheid geen greep kan krijgen op de mensenhandelaren (Evaluatierapport van 14 september 2009)… De volgende dia geeft u de feiten over de lengte van de gemiddelde huurperiode

Het Zandpad in het juiste perspectief De volgende dia kan schokkende beelden en informatie bevatten – het betreft een vergelijking tussen de diverse bestudeerde rapporten inzake het percentage gedwongen prostitutie op het Zandpad (het opgegeven percentage gedwongen prostitutie is in rood aangegeven)

Het Zandpad in het juiste perspectief Samenvattend (1): In de meeste aanbevelingen in het evaluatierapport kan Wegra Utrecht B.V. zich vinden: Begeleiding bieden inzake uitstapmogelijkheden voor prostituees Cameratoezicht Ruimere openingstijden van de HAP eenheid Het alarmeringsysteem Een extra wijkagent Een investering in meer manuren ter verzameling van feitenmateriaal

Het Zandpad in het juiste perspectief Samenvattend(2): In de meeste aanbevelingen in het evaluatierapport kan Wegra Utrecht B.V. zich vinden, maar niet waar het gaat om: De nachtsluiting: hiermee wordt stimulering van het illegale circuit bereikt De voorgestelde ballotage van aspirant huursters door medewerkers van de GG&GD: de medewerkers van de GG&GD zullen alle tientallen talen vloeiend moeten leren spreken en ook hier wordt het illegale circuit wederom gestimuleerd

Het Zandpad in het juiste perspectief Samenvattend (3): In de meeste aanbevelingen in het evaluatierapport kan Wegra Utrecht B.V. zich vinden, maar niet waar het gaat om: de voorgestelde maatregel om een verplichte huur-periode van een maand i.p.v. een week aan te gaan; ook deze maatregel zal enkel en alleen het illegale circuit stimuleren. De praktijk wijst uit dat prostituees zelf liever per week de huur voldoen en doorgaans langer dan 4 weken huren

Het Zandpad in het juiste perspectief Aanbevelingen (1): CoMensha en de GG&GD (en ook het KLPD) zouden ook graag zien dat de gemeente de exploitanten betrekt bij het tegengaan van mensenhandel (pagina 77 e.v. van het rapport “Schone Schijn”): “In een gemeente schakelen de geïnterviewde hulp-verleners bij problemen met een pooier de exploitant in en niet de politie, want de exploitant houdt de zaken beter in de hand dan de politie. Van samenwerking met de politie is bij de hulpverleners dan ook nauwelijks of geen sprake.”

Het Zandpad in het juiste perspectief Aanbevelingen (2): In tegenstelling tot alle officiële instanties en personen hebben de beheerders en exploitanten een uitstekende signaleringspositie. Het verdient aanbeveling om te onderzoeken hoe de ketenpartners kunnen samenwerken met de exploitanten om gedwongen prostitutie te bestrijden. Hierbij dient men niet over het hoofd te zien dat ook beheerders en exploitanten bedreigd worden door mensenhandelaren (uit: “Schone Schijn”van het KLPD)

Het Zandpad in het juiste perspectief Aanbevelingen (3): Het houden van toezicht in de prostitutiesector vindt plaatsop basis van de Gemeentewet, terwijl de directe taken van de politie zijn vastgelegd in de Politiewet. Dit kan verwarring opleveren bij de betrokken exploitanten en bij de prostituees. Een en ander wordt nog versterkt doordat strafrechtelijk verboden gedragingen, zoals minderjarigheid en illegaliteit in de vergunningvoorwaarden zijn opgenomen. De politieambtenaar heeft dan zowel een strafrechtelijke- als een bestuurlijke handhavingstaak.

Het Zandpad in het juiste perspectief Aanbevelingen (4): Wegra Utrecht B.V. stelt voor om tot een verplichte registratie over te gaan aan één van de loketten van de gemeente. Deze registratie dient eenvoudig van opzet te zijn en dient van laagdrempelig niveau te zijn. Een koppeling van databases van de verschillende exploitanten met een database van de gemeente zou precies inzicht kunnen geven waar en wanneer iemand huurt en voor welke periode. Nationaliteit, leeftijd en recidive worden op slag inzichtelijk.

Het Zandpad in het juiste perspectief Aanbevelingen (5): Meer handhaving gericht op het illegale deel van de sector De acceptatie moet verbeterd worden. Het betreft een legale bedrijfstak, maar prostituees (en ook exploitanten) worden geweigerd door banken – hetgeen bij wet verboden is (discriminatie) en bovendien aanzet tot belastingontduiking en stimulatie van het illegale circuit leidt

Het Zandpad in het juiste perspectief Aanbevelingen (6): De overheid zou beter moeten communiceren met de sector. De exploitanten vinden dat de overheid vaak belangrijke beslissingen neemt zonder goed overleg vooraf met de sector – waarvan akte

Het Zandpad in het juiste perspectief kortom: Deze stad kan zo veel beter – Laten we dat dan ook gewoon doen

Het Zandpad in het juiste perspectief VRAGEN ?