5 jaar. 5 jaar Visitaties: kwaliteitsinstrument van de Nederlandse Dalton Vereniging Blijft het daltongehalte van de school op een aanvaardbaar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

“Ontwerp een eigen school” Leerarrangement KC Macht en Regels
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
toolbox deco-procedure
Veilig internet Mediawijsheid
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Nul Energie Huis Workshop offerte.
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Dalton middelen Op Daltonschool de Kleine Kapitein.
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
wat is een dalton school?
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Iedereen coach naar Jef Clement.
First ID project Huygens College

Duo Die Twee een interactieve kwis.
Interpreteren van data
Ouderavond donderdag 12 juni Programma ouderavond Welkom Toelichting op het proces Praktische zaken Ondersteuning Afsluiting.
Welkom. Even voorstellen. Wie is Silvo Steenkamer?
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Regels en afspraken.
De Sint-Gillisschool “Ieder kind zijn eigenheid”.
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Onderwerpen van deze avond
Burgerinitiatieven.
Visie & Strategie.
Hoe gaat het verder na Bethel?
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
OBS De Waarborg Schooltijden Gezamenlijke ouderavond 7 april 2015.
Onze doelen en visie in beeld
Welkom in groep 7C: Los Angeles
Leerdoelen Ik heb de elementen van het Daltononderwijs vormgegeven binnen mijn eigen klas Ik heb een balans gevonden tussen het ‘werken als Daltonleraar’
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Invullen van de tevredenheidspeiling door ouders via het Ouderportaal.
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
 Welkom  Aanleiding  Proces  Huidig model  Nieuw model  Gevolgen voor ouders  Gevolgen voor personeel  Vragen.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Dalton op de Dorendal.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Beter omgaan met ruzies
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
FOTO Siersteenlaan FOTO Maresiusstraat Siersteenlaan Maresiusstraat EZ Groningen 9746 BJ Groningen tel: tel:
De verpakking is mooi, maar wij als leerkrachten hebben het voorrecht om het cadeautje stukje bij beetje uit te pakken, zodat het mooiste wat binnenin.
Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
‘Samen’ uitdagen tot ontwikkelen Basisschool De Ark.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Welkom in groep 7! Informatieavond 5 september 2017.
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Introductie Jaar 2 Dag 1: Kennismaken.
INFORMATIE AVOND OUDERS
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Introductie Jaar 2 Dag 1: Kennismaken.
W8 NIBI 2018 Ecologie moet je doen!
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid
Onderwijs en zorg bij SOi Groningen
Transcript van de presentatie:

5 jaar

2004 - 2009 Visitaties: kwaliteitsinstrument van de Nederlandse Dalton Vereniging Blijft het daltongehalte van de school op een aanvaardbaar niveau en heeft de school zich duidelijk verder ontwikkeld?

Daltonschool worden is één … Daltonschool blijven is twee …

dalton is ‘gewoon’ geworden Op nieuwe scholen is het enthousiasme vaak groot Na vijf jaar is dalton ‘gewoon’ geworden en gaat er ook weer meer tijd en energie zitten in andere ‘belangrijke zaken’. Hoe zit het eigenlijk met onze inspiratie?

inspiratie Het daltonvuurtje moet blijven branden! Zijn we nog steeds enthousiast? Waardoor blijven we enthousiast?

onze eigen leerlingen contacten met andere scholen reacties ouders ? drive / inspiratie / motivatie “We gaan ervoor …” studenten mijn collega’s

Pas op de plaats Info over de her-visitatie op 12 maart 2009

Voelen we onszelf er nog steeds prettig bij? Zijn we écht nog steeds voldoende gemotiveerd voor dalton of is het goed dat de batterij weer eens wordt opgeladen? Heeft dalton ons opgeleverd wat we ons ervan hadden voorgesteld? Welke thema’s gaan we opnieuw tegen het licht houden de komende maanden?

secretaris Dalton Groningen vind mijn inspiratie zowel binnen als buiten de school! secretaris Dalton Groningen leuke contacten met andere scholen (inmiddels 31) in november voor de 2e keer naar landelijk overleg website Dalton Groningen organiseren van regiobijeen- komsten Dalton Conferentie op 18 maart

… en op de eigen school? vnl. samenwerking met Ageeth (maatjes) houden elkaar t.a.v. dalton ‘scherp’ – ‘hoe doen we dat?’ nieuwe groep dalton en jonge kinderen niveauverschillen adequaat opvangen rollenkaartjes … de materiaalbaas ..

remmende factoren zoveel andere dingen die óók belangrijk zijn werk is erg complex geworden in sommige weken wel duizend dingen aan je hoofd Daltoncontact met collega’s … vnl. ‘in de vergadering’. Nadenken over andere werkvormen dan uitsluitend ‘de teamvergadering’.

Wat vinden jullie er van

in de steigers

Op naar de visitatie in 2009 aanbeveling nr. 1 vanuit de vereniging: op iedere school een daltoncoördinator de directeur heeft zijn handen meer dan vol aan andere zaken

visitatierapport 2004 kennisnemen van de tekst van dit eerste visitatierapport welke aanbevelingen stonden hier in?

Zorg voor een goed dalton-ontwikkelplan

Is dit zichtbaar in onze school?

zelfstandig werken Leerkracht onafhankelijk kunnen werken: alleen in de klas of ook buiten de klas? Gebruikmaken van werkruimtes buiten de klaslokalen Zichtbare differentiatie in begeleiding

eigen verantwoordelijkheid Je hoeft echt niet met alle leerlingen alles te bereiken Scheer je kinderen echter ook niet over één kam – ‘ze’ kunnen dat nog niet … Wie kunnen het al wel? Geef ze de ruimte.

Zichtbare doorgaande lijn Afspraken ten aanzien van zelfstandig werken Dag- en weektaken laten zien / taakbord WC gebruik, materialen zelf pakken etc. Hoe gaan wij om met uitgestelde aandacht?

Ben je zelf voortdurend als leerkracht nadrukkelijk aanwezig? Leg je de hele dag een stempel op de klas als regisseur van eigenlijk alles?

Omgaan met vrijheid Hoe ver ga je? Overwegend leerkracht-gestuurd of hebben kinderen duidelijk een eigen inbreng? Waar hebben ze wel een eigen inbreng? Komen wij tegemoet aan interesses en belangstelling van de kinderen zelf?

Coöperatief leren Rode lijn ligt duidelijk vast Handig, praktisch geel boekwerkje Wij vullen dit in, maar … Is het ook zichtbaar in de klas? Kunnen kinderen er over vertellen?

Het visitatietraject Alle teamleden vullen de indicatorenlijst in (bijlage 5a) Een geselecteerde groep ouders vult eigen indicatorenlijst in (bijlage 5b) De school zorgt voor een samenvatting, zodat een en ander duidelijk is voor de visiteurs (directeur of daltoncoördinator)

Indicatorenlijsten bewaren Bewaar alle ingevulde indicatorenlijsten in een map: van het team en van de ouders De visitatiecommissie kan deze willen inzien op de dag van de visitatie

Vantevoren opsturen Samenvatting van de indicatorenlijsten Het verslag van de eerste visitatie (2004) Het Dalton Ontwikkel Plan De schoolgids De Daltonbijlage bij de schoolgids Het schoolplan (schooljaarplan) De taakbrieven die in gebruik zijn Andere relevante informatie over dalton

Bezoekrooster In overleg met de visitatievoorzitter rooster opstellen Directeur is minimaal een halve dag voor de visitatiecommissie beschikbaar Drie weken voor de visitatie alles opgestuurd

Tijdens de visitatie Alle indicatorenlijsten liggen ter inzage Bezoekrooster Gesprekken met ouders en iemand van het bovenschools management Eindadvies na schooltijd plenair

Na de visitatie Visitatieverslag Schoolverslag (bijlage 6) Visitatieverslag + schoolverslag naar de NDV Licentieverlenging voor vijf jaar

Boekwerkje visitaties Ieder teamlid krijgt een boekwerkje met alle documenten over de visitatie Bekijk ruim vantevoren de indicatorenlijsten voor onszelf en voor de ouders T.z.t. nieuwe studiemiddag plannen over de visitatie en de indicatorenlijsten dan invullen naar de actuele situatie

Wat spreken we af Checklist maken aan de hand van de indicatorenlijst Ieder neemt hier eerst rustig kennis van Samen bekijken we dit Overleg hierover in een planning

Verder aan werken … Coöperatief leren aan de hand van het gele boekje Gebruik van de rollenkaartjes Zelfstandig werken in en buiten de klas Méér gebruikmaken van onze extra ruimtes!

Wat verder ter tafel komt De 10 spreuken van de maand ….

vrijheid zelfstandigheid samenwerken