Intro Filmpje bij binnenkomst.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Advertisements

Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
Op weg naar de landelijke toetsenbank lerarenopleidingen
Edushock leerfestival
Digitale middelen ter ondersteuning van het leren schrijven
Project ICT–ondersteuning voor kinderen met leerstoornissen
De historie & de toekomst
Integraal onderwijs met ict
Realisatie kindcentrum
Wat is goed onderwijsonderzoek?
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Wat moet de internetgeneratie met een schoolboek? Geeske Steeneken “ Vanuit de school de wijk in”
Schoolpartnerschappen in Europa
Studieloopbaancoaching
Inzet van docenten: planning, overzicht en kwaliteit
Aanleren van ICT vaardigheden bij de kinderen tijdens de taallessen. Door: Lisette Jursche Opleiding i-coach 19 Juni 2012.
PDA voor BVE bijeenkomst 1 Riemke van der Meer
Van idee tot digitaal materiaal
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Vijf-gelijke-dagen model
Aan de slag met Evernote Documenteer je leven, overal en altijd 1.
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Meervoudige intelligentie
Implementeren Wat komt er zo al bij kijken? Johan Cruijff
VTB Technasium Vakcollege
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
De gekte voorbij Clientgestuurd de markt op Workshop Opdrachten verwerven in pyjama? Scip-Conferentie
Vergaderen Gebruikt materiaal Actie! Office3 bso blz. a Benoem het materiaal in de tweede kolom in je boek op blz b In de derde kolom.
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Den Haag 30 oktober 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Workshop Onderzoeksontwerp
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Gerard Koolstra, St. Michael College Zaandam
3600 feedback kwaliteit BPV Kwaliteitsspiegel
ICT-praktijkdag 1 ste leerjaar … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
Welkom op onze thema-avond
WELP, ict implementatieproject Wiskunde En LesPraktijk studie(mid)dag woensdag 26 november 2003.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
De 10e editie havo-vwo OB.
Handelingsgericht werken
Het werken met portfolio
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
Hartelijk welkom 13 juni 2013.
moderniseren van het curriculum.
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
Opdracht: Hoe geven we nu zaakvakonderwijs? Inventarisatie Hoe willen we zaakvakonderwijs gaan onderwijzen? Visie ontwikkeling.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Workshop ‘visieversneller’
Return to Sender.
Kijkje in the Classroom
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
TOF Mariaschool Reutum nov Situatie mbt ICT Mariaschool Leerlingen groep 7/8 een Macbook (28) Overige en groepen 1 t/m 6 bezig met ICT-Microsoft.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
WELKOM OP DE VOORLICHTINGSAVOND Speciale klassen en begeleiding op de Guido de Brès.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Maandag 14 november 2016 Titel presentatie ondertitel.
Snappet.
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Transcript van de presentatie:

Intro Filmpje bij binnenkomst. Via deze link: http://www.idevbooks.com/apps/visual_fractions.php

Rekenapps Selectie, Kwaliteit en Implementatie Panamaconferentie 17 januari 2014 Noordwijkerhout Door: Martine den Engelsen | Credutien In deze werkgroep gaan we middels een activerende werkvorm met elkaar criteria vaststellen en toetsen die opleiders en leerkrachten helpen bij het selecteren van kwalitatief goede apps voor de rekenles. Onderdeel daarvan zal zijn de implementatie van 'apps die aanleiding geven tot rekenen' in basis- en voortgezet onderwijs.

Inhoud werkgroep Inleiding, doel en peiling Selectie Kwaliteit Implementatie Afronding

Inleiding en doel Inleiding Doel werkgroep Panamaconferentie 2014: Interesse voor ‘rekenapps’ Start blog op www.rekenapps.com Panamaconferentie 2012 Opbouw netwerk, presentaties en inspiratiesessies Panamaconferentie 2013  werkgroep ‘apps voor rekenen’ Samenwerking met app-developers gestart Doelstelling en visie Doel werkgroep Panamaconferentie 2014: Deelnemers verdiepen zich in het selecteren van kwalitatief goede rekenapps en de implementatie daarvan in het reken-wiskundeonderwijs.

Doelstelling en Visie Doelstelling: Visie: Rekenapps die een plek krijgen in de les, sluiten aan bij de doelen en zijn afgestemd op de leerling; Leerkrachten weten welke rekenapps geschikt zijn en hoe deze een bijdrage kunnen leveren aan de reken-/wiskundige ontwikkeling van de leerling; Scholen sluiten aan bij de digitale wereld van leerlingen en laat hen op een hippe / eigentijdse manier het gewenste niveau behalen. Visie: Het goed leren gebruiken van de iPad; Rekenogen ontwikkelen voor app(let)s; Ontwikkelaars en leerkrachten verbinden.

Peiling Ik gebruik een iPad / tablet in het werkveld (voor een ander). Ik kan vrij snel een betere app voor rekenen van een slechtere onderscheiden. Bij het selecteren van apps voor rekenen, maak ik me niet druk om de prijs ervan, maar let ik alleen op de kwaliteit. Kennis die ik tijdens deze werkgroep opdoe, wil ik delen met collega’s/leerkrachten/studenten op de werkvloer.

Selectie Stel dat je de beste tien apps wilt downloaden om te gebruiken voor het reken-wiskundeonderwijs, hoe zijn deze dan te selecteren uit dit groeiend aantal apps? Deelnemers krijgen allereerst handvatten voor het maken van deze selectie.

App Stores

Citaat “Bedenk bij iedere app die je gevonden hebt of deze past bij de les en de voorkennis van de leerlingen, of er relaties te leggen zijn met andere lesstof en of de verpakking van de app past bij de doelgroep leerlingen (van Osch, 2013).” Bron: http://www.scienceguide.nl/201304/gaan-apps-boeken-vervangen.aspx

Proces van het leren rekenen

Voorliefde van app-ontwikkelaars

Aansluiten bij onderwijs(leer)doelen De tablet ter vervanging van de methode? Kennis van bestaande apps én de methode, liever nog: de kerndoelen, tussendoelen, leerdoelen. Bij het kiezen van apps nagaan welke doelen ermee te behalen zijn, waar ze aansluiten bij huidige doelen. Voorbeeld: aansluiten bij de methode (leerstof) en deze gedeeltelijk vervangen door het gebruik van apps.

Voorbeeld 1 Bron: Pluspunt, 8a

App: Visual fractions, decimals & percentages

Handelingsmodel ERWD

Voorbeeld 2 Bron: Wereld in Getallen, 7b

App: Visual fractions, decimals & percentages

AppWijzer bij rekenmethode Nov. 2012

Platform met apps, lijsten en lesideeën B

Top 20 Rekenapps juli 2013 Slice it! Wings MathDoodles SymShuffle Doodle Fit Bloki HD Zet de klok Growing garden HD Bricks 4 Kids Math Series Zoom Motion Math Visual M Table FactorSamurai Zahl & Menge Week Planner Numberland Math + & - Toca Builders Letterschool NL En voor leerkrachten: iReken

Dec. 2013

Kwaliteit Aan de hand van diverse apps worden daarna gezamenlijk kwaliteitscriteria opgesteld waaraan apps voldoen die tot doel hebben de rekenvaardigheid van – ook excellente – leerlingen te verbeteren. Hiervoor is een lijstje vooraf te installeren gratis apps te vinden via de link: http://wp.me/p24PQo-fV. Tijdens de conferentie is er een beperkt aantal codes beschikbaar, waarmee betaalde apps gratis gedownload kunnen worden.

Wat of wie bepaalt de kwaliteit van een app? Zijn apps goed als kinderen niet in de gaten hebben dat ze aan het rekenen zijn, of zijn ze goed als ze het wel door hebben en het geweldig vinden? Geweldig filmpje http://www.carstensstudios.com/mathdoodles/author.htm , http://www.youtube.com/watch?v=763L5nAm1x8&feature=share&list=UUpm1-zuDfWCyquCTK-mriIg&index=142 uitspraak van Daren Carstens: kinderen zijn aan het rekenen, maar hebben het niet door (zoiets) geweldig! Dat wil hij dus juist niet bereiken met zijn apps. Expliciteer dat je wiskundig bezig bent en dat het nog plezierig is ook en dat volwassenen het ook geweldig kunnen vinden. Hij maakt zijn apps vanuit een houding van kind-zijn. Zo mooi!

Citaat “Alleen de echte kanjers zullen in staat zijn met beperkte middelen (een tablet, een beperkte hoeveelheid apps) toch excellent les te geven. En een ‘slechte leraar’ zal in een klas van de toekomst met alle beschikbare faciliteiten nog steeds moeite hebben met het geven van een kwalitatief goede les.” Henk van de Hoef, mede-eigenaar O21, nov. 2013

Aan het werk Bepaal de criteria waaraan apps zouden moeten voldoen, willen ze zinvol ingezet worden in ons reken-wiskundeonderwijs:

1. Bespreek kwaliteiten en verbeterpunten bij screenshots. 2. Noteer zoveel mogelijk criteria op de flap. 3. Vul de prioriteitenlijst bij deze criteria gezamenlijk in. 4. Vaardig een vertegenwoordiger af naar subgroep. 5. Beoordeel apps aan de hand van de flap-criteria. 5. Subgroep: stel criteria namens alle deelnemers vast aan de hand van de prioriteitenlijsten. 6. Plenaire presentatie van vastgestelde criteria, door subgroep.

Implementatie Bron: curricular spider’s web (van den Akker, 2003) Tot slot worden de ideeën van deelnemers verzameld over hoe apps op de werkvloer ingezet zouden moeten worden. Welke tips geeft u (aanstaande) leerkrachten mee als zij met apps aan de slag gaan in het werkveld? Hierbij zullen ook praktijkvoorbeelden de revue passeren. A curriculum can be defined as a 'plan for learning' (Taba, 1962). It consists of the following ten components: rationale, aims & objectives, content, learning activities, teacher role, materials and resources, grouping, location, time, and assessment. A clarifying way to visualize the relationship between the various aspects is the so-called curricular spider web (van den Akker, 2003; Thijs & van den Akker, 2009) (see Figure 1). http://international.slo.nl/activities/europe/ Bron: curricular spider’s web (van den Akker, 2003)

Reproduced by permission of the publisher, © 2012 by tpack.org http://www.tpack.nl/over-tpack.html Bron: http://tpack.org

Integratie van technologie en onderwijs Fullan, ‘Stratosphere’, interview Edtech Hij noemt vier criteria: Onweerstaanbaar boeiend / ‘in flow’ Elegant efficiënt: het leren eenvoudiger en interessanter maken 24/7 beschikbaar, alomvertegenwoordigd Het moet allemaal gaan om het oplossen van problemen uit het echte leven Video Fullan: Vanaf 4:30. vier criteria voor succesvolle technologische integratie in onderwijs. Ned.talige samenvatting: http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/wp-content/uploads/2013/12/14-17stratosphereRecensie.pdf

Belangrijke vragen ter afronding Zijn de huidige educatieve apps voldoende toereikend om het reken-wiskundeonderwijs te ondersteunen? Zo ja, hoe geven we ze een plek op de werkvloer? Zo nee, wat moet er worden verbeterd? Welke tips geeft u (aanstaande) leerkrachten als zij met apps aan de slag gaan in het werkveld?

Einde Bedankt voor uw deelname!

Bijlagen

Artikel in Onderwijsblad van Aob Over invoering van o.a. Snappet tablets Lees hier meer.

Meningen over SJ-Scholen http://raoulteeuwen.blogspot.nl/2013/12/meningen-over-steve-jobsipad-scholen.html

Nieuw rapport van Kennisnet, november 2013: https://start. kpz Over de belevingswereld van kinderen van 6 – 16 jaar. Mooie uitspraken en afbeeldingen over digitale dingen, verschil school en thuis, en nog veel meer!

http://www.kennisnet.nl/themas/laptops-tablets/zin-en-onzin-over-tablets-op-school/ Bron: Kennisnet

Dosering door de leraar “Bij een langdurige en eenzijdige inzet van een app voor rekenen blijkt dat de aanvankelijke leerwinst na verloop van tijd verloren gaat. Leraren moeten weten in welke dosering ict-toepassingen optimaal werken.” Bron: Kennisnet http://www.kennisnet.nl/themas/laptops-tablets/zin-en-onzin-over-tablets-op-school/

O4nt en meer "Kinderen moeten voorbereid worden op de wereld van 2030, niet op de wereld van gisteren", stelt Maurice de Hond Bron foto’s: www.O4nt.nl