22 en 24 mei 2013 Frank Haacke Vincent Jonkers Monica Wijers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

Workshop KA 2 Kansrijke partnerschappen in de Volwasseneneducatie
Van diagnostiek naar handelen bij zwakke rekenaars en dyscalculici
Rekenvaardigheden vo Een workshop over rekenvaardigheden vo workshop B, van tot uur Marijke Vis, RSG Simon Vestdijk en Martin van Reeuwijk,
Op naar groep 8! Entreetoets Groep 7.
DYSCALCULIE OP DEN BONGERD
De rekentoets.
Taal en rekenen in het mbo
Huidige situatie taal Nederlands: raamwerk Nederlands
22 en 24 mei 2013 Monica Wijers, Vincent Jonker Freudenthal Instituut
Kennismakingsavond Groep 7 Dinsdag 17 september 2013.
Vocabulaires SLO 2013 Allard Strijker 24 Januari 2013 Utrecht
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Rekenbeleid Centrale rekentoets start in Verplicht voor alle leerlingen Toets is op twee niveaus: 2F (vmbo / mavo) 3F (havo / vwo)
Disclaimer.
Sites.google.com/site/rekenbewustvakonderwijs Tabellen, grafieken en formules VMBO 6 juni 2013 Monica Wijers, FreudenthaI Instituut.
RBVO, rekenbewust vakonderwijs rekenen in andere vakken
De rekentoetswijzers 2F en 3F
Taal en rekenen: Barrière in de Entree?
Kennismakingsavond Groep 6 17 september 2013.
Nationale Rekendagen Noordwijkerhout 18 maart 2010
Rekenen en Rekenproblemen
Doorlopende leerlijnen sectorspecifieke deelsessie po
Bijeenkomst 2 10 januari 2012 vincent jonker & monica wijers
Wiskundemethoden: (g)een oplossing?
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 9
Een nieuw spel voor het RekenWeb
Taal en rekenen 17 april. Taal en rekenen 17 april.
Marianne Driessen, Landelijke ontwikkelingen Rekenen als basisvaardigheid Stand van zaken, 11 november 2008.
Rekenen binnen de niveau 1 en 2 opleidingen / 2F
Raamwerk rekenen/wiskunde mbo
Rekenen en Rekenproblemen
Werken met het raamwerk rekenen/wiskunde mbo Colo, 15 mei 2008 vincent jonker, victor schmidt, arthur bakker, monica wijers projectgroep raamwerk.
Leerlingen met reken- wiskunde problemen in klas 3 en 4 vmbo
Diagnostische toetsen voor het MBO
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Frank Haacke Rinske Stelwagen
Dyscalculiebeleid in de praktijk:
Welkom Examinering Taal & Rekenen Gerard Straathof
‘Diagnostische toetsen’ Doorlopende leerlijnen Rekenen-Wiskunde toetsen bij referentieniveaus Jan van Weerden Hoofd Research PO-VO.
Lineaire formules Voorbeelden “non”-voorbeelden.
Vernieuwd rekenmateriaal VMBO - november 2011
Nieuw Nederlands 4e editie
Van raamwerk naar referentiekader, wat betekent dat in de praktijk?
Rekenbeleid
Op naar…
Vergelijkingen oplossen
Informatieavond Groep Het Baken
Een serious game voor rekenen op het MBO
NU ENGELS.
Rekenen Gebruikersbijeenkomsten najaar 2010.
24 juni 2014 PLG interdisciplinariteit vincent jonker.
Raden, regels, redeneren
Workshop Meten – 2 Training voor de kennisbasistoets rekenen-wiskunde Onderdeel Meten, deel2: samengestelde grootheden en varia.
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 2 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/
 De leerkrachten van groep 6,7,8 en intern begeleider  Het leerlingvolgsysteem van alle jaren hier op school (2x per jaar)  Werkhouding en taakaanpak.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Voorlichtingsavond groep 8 Schooljaar Welkom Voorstellen Planning.
November 2012 Rekenpiloot Onderweg naar een doorlopende leerlijn rekenen vmbo-mbo Caroline van Eijk, Albeda College Rotterdam Caroline Ritburg, Geuzen.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
HoT Rekenen 3F HoT T.M. Hommersom HoT. voorstellen referentieniveaus 1, 2, 3 of 4 jaren les lesperiode 1 boek Centraal Examen (CE) vragen? introductie.
Gewoon een goede rekenles, hoe doe je dat? Anneke van Gool.
Eindtoets basisonderwijs ROUTE 8 Digitale eindtoets door het ministerie erkend. Adaptieve toets. Ieder kind doorloopt een eigen passende route van vragen.
Hoofdconcepten en eindtermen
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Helicon VMBO Den Bosch Informatieavond leerjaar 4: Rekentoets dhr. T
Rekenen en wiskunde op Het Segment
Rekenen Les 5: rekenen met grafieken, diagrammen en tabellen
Transcript van de presentatie:

22 en 24 mei 2013 Frank Haacke Vincent Jonkers Monica Wijers Conferentie Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Introductie rekenen Mijzelf voorstellen Besluit Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen De referentieniveaus 1F en 2F zijn van toepassing voor de opleidingen Nederlandse taal en rekenen, gericht op alfabetisering en het ingangsniveau van het beroepsonderwijs. Werkgroep rekenen: Monica Wijers, Vincent Jonker, Irma Romme, Rinske Stelwagen, Annelies Jacobs, Ina den Hollander, Frederike Bos 22 en 24 mei 2013 Frank Haacke Vincent Jonkers Monica Wijers

Introductie rekenen 10.55 – 11.10 11.10– 11.20 3. 11.20– 11.40 3. 11.20– 11.40 4. 10.45– 10.55 5. 11.40– 12.10 6. 12.10– 12.15 Kennismaking Standaarden en eindtermen rekenen Opbouw handreiking Voorbeeldopgaven Voortgang Tot slot Kennismaking van elkaar Hoe zien de standaarden en eindtermen eruit Bekijken: gezamenlijk een voorbeeld bekijken Voorbeelden zelf indelen op niveau Voortgang

deel 1 kennismaking

Kennismaken Wie geeft er rekenen in de volwasseneneducatie? Wie geeft er rekenen in het mbo o.a. steunlessen? Wie wil er rekenen gaan geven?

Standaarden en eindtermen rekenen educatie deel 2 Standaarden en eindtermen rekenen educatie

Standaarden en eindtermeen rekenen Volgt de referentieniveaus Meijerink (VO en MBO) Niveaus: Instroomniveau Niveau 1F Niveau 2F Domeinen = geen ‘losse’ vaardigheden (wel bij taal) Getallen, verhoudingen, Meten en meetkunde en verbanden Rekenen functioneel gebruiken in situaties vaak meer dan 1 domein domein Getallen ondersteunend (vgl taalverzorging) Extra niveau instroomniveau Voor VE niveau 2F eindniveau (burgerschapsniveau)

Kenmerken context en hulp Kenmerkend voor VE . Dit is herhaald bij alle voortgangshcema’s. Rekenen is sociaal ingebed. Kenmerken context en hulp

Domein Getallen Basiskennis volwassenen anders dan bij kinderen Niet (opnieuw) aanleren vanaf basis Begrip ipv specifieke technieken Rekenen leren gebruiken en toepassen Getallen is ondersteunend aan functioneel rekenen in de domeinen: Verhoudingen; Meten en Meetkunde; Verbanden

deel 3 Opbouw handreiking

Opbouw handreiking Handreiking Taal Handreiking rekenen (laatste twee tabbladen) Voorbeeldopgaven Voortgang Overzicht eindtermen Voortgangsschema’s van 7 leerlijnen voor 3 domeinen Overzicht voortgang De handreiking is er vooral op gericht om de standaarden en eindtermen ve een levend en nuttig instrument te laten zijn voor de docenten en studenten in de VE. Voortgang: De voortgangschema’s zijn gebaseeerd op 7 leerlijnen. Er zijn er meer dan domeinen, omdat domeinen gebieden beslaan en leerlijnen volgordelijk zijn en dus specifieker. De voortgangsschema’s zijn vooral ontwikkelingsgericht. De student kan zien hoe hij vooruit gaat zonder direct een in een reguliere testsituatie te komen. Hiermee kan hij worden gestimuleerd in zijn rekenen. Van belang De voorbeeldopgaven op de drie nievaus Met overzicht eindtermen is snel te zien welke eindtermen de voortgangschema’s

deel 4 Voorbeeldopgaven Voorbeeldopgaven: op eenvoudige wijze snel bepalen op welk niveau de aangeboden leerstof is. Dit in verband met eigen ontwikkelde leerstof, of methodes die niet gebaseerd zijn op heet referentiekader.

Bekijk bij een domein een voorbeeldopgave Voorbeeldopgaven Ga naar het een na laatste tabblad “voorbeelden” Lees het stappenplan Bekijk bij een domein een voorbeeldopgave Bepaal samen met je buren het niveau van de volgende opgave. Gebruik de standaarden en eindtermen ve.

Voorbeeldopgave 1 Het reuzenrad Dit reuzenrad is 135 meter hoog. Een schaalmodel hiervan is 1:1.000. Hoe hoog is het schaalmodel? ..... , ..... cm

deel 5 voortgang

Samenvattend overzicht voortgang Samen even door de map gaan Indeling Voortgang Overzicht eindtermen Voortgangsschema’s Samenvattend overzicht voortgang Samen even door de map gaan Informatie niet door uitleggen, maar door te doen. Voortgang: De voortgangschema’s zijn gebaseeerd op 7 leerlijnen. Er zijn er meer dan domeinen, omdat domeinen gebieden beslaan en leerlijnen volgordelijk zijn en dus specifieker. De voortgangsschema’s zijn vooral ontwikkelingsgericht. De student kan zien hoe hij vooruit gaat zonder direct een in een reguliere testsituatie te komen. Hiermee kan hij worden gestimuleerd in zijn rekenen. Er zijn vijf ijkpunten die richting geven aan de niveaubepaling op de continulijn. De voorbeeldopgaven op de drie niveaus Instroom, 1F en 2F zijn onvoldoende. Je kunt het beste het wek van de deelnemer gebruiken. Met overzicht eindtermen is snel te zien welke eindtermen de voortgangschema’s bedekken Het samenvattend overzicht laat op alle leerlijnen zien waar de student staat.

Voortgangschema’s Verhoudingsproblemen oplossen Procentproblemen oplossen Meetinstrumenten gebruiken Metriek stelsel en tijd Meetkunde: begrippen en ruimt. Oriëntatie Meetkunde: rekenen in de meetkunde Grafieken, diagrammen, tabellen en formules

Kies samen met je buren een Voortgangsschema Bespreek met je buren welke werkvorm optimaal is bij het gebruik van het voortgangsschema. Welke informatie op het voortgangsschema is cruciaal om het niveau van de deelnemer te bepalen?

deel 6 Tot slot

Vragen?? Vragen in de toekomst http://www.steunpuntve.nl