De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De POH-GGZ in de huisartsenpraktijk
Advertisements

Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Kader Individueel Zorgplan Coördinatieplatform Zorgstandaarden
dr Reinier Hueting huisarts, LEIF-arts
Ondernemen in de praktijk
Samen werken aan een toekomst zonder Alzheimer
Feedback applicatie Introductie in het gebruik Aanleiding •Wie? Het betreft de Autorisatie artsen en de eigen Huisarts van de Patiënt •Wat? Het betreft.
Meneer M en de dokter huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen in Amsterdam Marith Rebel—Volp, LHV.
Terminale palliatieve zorg
De keten in beeld “Gemeenten en dementie”
Alzheimer Een haperend geheugen
Dankt u mee voor de kerk in Benin? Onze zusterkerk in het arme West-Afrikaanse land Benin maakt grote stappen in zelfstandigheid. Prachtig: Gods Geest.
Ter gelegenheid van het ske symposion  1350 per jaar  Daarvan ca 850 in raadkamer ◦ 300 ingetrokken ◦ 240 niet ontvankelijk ◦ 310 ongegrond.
Zorg. is een menselijke waarde Verpleegkundige zorg is.
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
TitelWorkshop: Mijn patient heeft stressklachten! Wat nu
Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Een haperend geheugen.
Nalatenschappenwerving
Attentie voor Dementie Frontotemporale dementie Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2013
Bezittelijk voornaamwoord
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
60+ team CGG Largo CGG Mandel en Leie Hoofdzetels: J
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Workshop ‘Is er een toekomstige rol voor verkoopvrijwilligers’ 25 mei 2013.
Hoe ga jij vanavond danken?
Optimale Parkinsonzorg
Een haperend geheugen.
Nummer een. Waarom gaat het toch altijd om wie het beste is Kijkt iedereen altijd naar nummer één Is er iets dat ik niet snap Is er iets dat ik soms mis.
Zelfmanagement bij de ziekte van Parkinson
Ruimte om te leren Onderwijs in Zambia kinderen in Zambia willen naar school!
De collecte is bestemd voor Red een Kind. Red een Kind Red een Kind helpt kwetsbare kinderen en gezinnen in Afrika en Azië. Dit is Njoroge. Hij is zes.
De dankdag-collecte is bestemd voor Red een Kind
Casuïstiekbespreking Dementie en palliatieve zorg
Communicatiehandvatten Blijf in contact
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
Medrave Software AB/Microbais Groep, Maart 2011 Rave 4 door Medrave Software AB.
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
Presentatie Hans Eimers Ontmoeting-centrum Nieuwegein 13 februari 2015
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Op Papoea verandert de samenleving snel. Mensen zoeken houvast. Is die nog te vinden in heidense rituelen? Of juist in de vooruitgang, met al haar vrijheden?
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Wat te doen bij (vermoeden van ) dementie?
Wat doet Parkinson met mij? Een inleiding
Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 29 oktober 2015 TIEN TIPS OM HET KEUKENTAFELGESPREK TE VERBETEREN: WEL OF NIET OVERNEMEN?
Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende.
“Hoe ver is Friesland” programma: uur: Welkom door dagvoorzitter Jan de Keijzer uur: Dementiezorg, hoe ver is Friesland? Roelof Jonkers
Maureen Naarden -Karsters 24/11/2015.   1. Inleiding  2.Veel voorkomende vragen  3.Omstandigheden van de patiënten  4. Behoeften van de patiënt in.
Methodiek: Plancyclus
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
Zorgcentrale: méér dan een alarmcentrale!
Digicontact in de praktijk Philadelphia. Uit: De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? Min VWS; Juni 2014.
Eigen bijdrage voor GGZ Friesland. Inleiding De overheid heeft fikse bezuinigingen aangekondigd. De geestelijke gezondheidszorg wordt daar behoorlijk.
Netwerkpuzzelen Projectleidersoverleg Sociaal isolement Rotterdam, 3 december 2013.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
ELRC Workshop in Den Haag, Nederland, Kunt U Bijdragen? 1.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Eigen regie bij dementie; ontwikkeling van een wensen/ waardenhulp Door Paul-Jeroen Verkade Regiomanager/casemanager Geriant.
Module 3 Het leven gaat door …
INFORMATIE OVER VERGEETACHTIGHEID EN DEMENTIE
Patiëntenparticipatie bij zorginkoop en meerjarenplannen
De migrantenpoli nu, en in de toekomst
Mantelzorg en dementie
Patiëntenparticipatie bij zorginkoop en meerjarenplannen
Goede zorg in alle fasen van de keten (voorbeeld)
Transcript van de presentatie:

De huisarts en dementie

Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht voor de mantelzorger 5.Wat kunt u betekenen 6.Alzheimer Nederland en de huisarts

1. Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk ? Voorbeelden: Bezorgdheid over vergaande vergeetachtigheid Ontkenning, het niet willen weten Diagnostiek vraag: depressie, huwelijksproblematiek, burn-out etc. of toch dementie? Wat doe ik hiermee in mijn praktijk? En hoe ga ik daar mee om?

2. Verwijzing en diagnostiek Wie stelt de diagnose? En wanneer? Het belang van de vroeg diagnose: - de patiënt weet waar hij/zij aan toe is, - de omgeving van de patiënt kan ondersteunen waar nodig, - het verwerkingsproces kan direct starten, - zo nodig kan professionele hulpverlening ingeschakeld worden, - de patiënt/omgeving kan actief op zoek naar informatie en ondersteuning bijv. Alzheimer Café, Alzheimer Telefoon etc. -des te sneller de diagnose des te minder kosten voor de samenleving, Wat doe ik hiermee in mijn praktijk? En hoe ga ik daar mee om?

3. Het vervolg van het ziekteproces: wie heeft de regie en welke uitvoerende rollen zijn er? De huisarts De praktijkondersteuner De wijkverpleegkundige De casemanager/ zorgbegeleider dementie De rol van de medisch specialist - heeft deze nog een rol?

4. Aandacht voor de mantelzorger Wie zijn de mantelzorgers? Mantelzorgers bijna altijd overbelast De rol van de huisarts ten opzichte van de mantelzorger Preventieve zorg!

5. Wat kunt u verder betekenen? Contact met collegae huisarts of specialist bij ingewikkelde problematiek Vertellen over uw praktijkervaringen aan anderen bijv. het Alzheimer Café Het bespreken van het verloop van dementie en het eventuele levenseinde met de patiënt en de mantelzorger

6. Alzheimer Nederland en de huisarts De zorgstandaard en de NHG Laat de patiënt en de mantelzorger niet in de kou staan

Hartelijk dank voor uw aandacht! Steun ons werk en SMS nu! Sms ‘alzheimer’ naar nummer 4333 en geef eenmalig € 2 euro (na aftrek van kosten ontvangt Alzheimer Nederland hiervan € 1,75). Uw bijdrage wordt verrekend met uw telefoonrekening of beltegoed.