Eet je Fit!
Inhoud Inleiding Doelstellingen Inhoudelijk Vragen Afsluiting
Energie inname en verbruik
BMI Index Interpretatie Minder dan 18,5 Ondergewicht 18,5 tot 25 Normaal gewicht 25 tot 27 Licht overgewicht 27 tot 30 Matig overgewicht 30 tot 40 Zwaar overgewicht Meer dan 40 Morbide overgewicht Lichaamsgewicht Body Mass Index = Lichaamslengte X Lichaamslengte 4
Wat heb je vandaag allemaal gedaan? Praktisch gedeelte Stap 1 Wat heb je vandaag allemaal gedaan?
Verschillende type inspanningen Praktisch gedeelte Verschillende type inspanningen - Onbewust: Ademen, slikken, kuchen - Matig fysieke inspanningen: De trap nemen, fietsen, stevig doorstappen - Zware sportieve inspanningen: Zware training, competitiesport, squashen - Lichte inspanningen: Afwassen, strijken, rustig wandelen 6
Deel je inspanningen van vandaag in bij een type inspanning Praktisch gedeelte Stap 2 Deel je inspanningen van vandaag in bij een type inspanning Geef daarbij ook aan hoeveel tijd je eraan besteed hebt Onbewust Matige fysieke inspanning Zware fysieke inspanning Lichte inspanning 7
Praktisch gedeelte Stap 3 Hoeveel heb je gedronken voor, tijdens en na de fysieke activiteit(en)? 8
Welke activiteiten zou je kunnen inbouwen in je dagelijkse bezigheden? Praktisch gedeelte Stap 4 Welke activiteiten zou je kunnen inbouwen in je dagelijkse bezigheden? Bv. De trap nemen in plaats van de lift, met de fiets naar de bakker, met de fiets naar het werk enz. 9
Welke voordelen zie je als je meer zou bewegen - en welke nadelen? Praktisch gedeelte Stap 5 Welke voordelen zie je als je meer zou bewegen - en welke nadelen? En hoe zou je jezelf belonen na een sportieve inspanning? 10
Praktisch gedeelte Voordelen Nadelen Sociale contacten Tijd Plezier Prijs Competitie Inspanning Gezondheid Uiterlijk Psychische voordelen 11
Praktisch gedeelte Stap 7 Randvoorwaarden Op welk moment van de dag moet het kunnen plaatsvinden? Waar kan het plaatsvinden? Welk weertype/seizoen? Hoeveel tijd neemt het in beslag? Hoe duur is het? Hoe zwaar is de fysieke inspanning? 12
Meespelende factoren 13
Evenwichtig eten 14
Evenwichtig eten Groente en Fruit; Vitamine C, Vitamine A, foliumzuur, vezels & kalium Vezelrijke producten; Koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B, calcium & ijzer Dranken; Vochtbalans Vetten & olie; Vitamine A, D & E & essentiële vetzuren Zuivel, vlees, vis ei & vleesvervangers Eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium & vitamine B 15
Vragen ?
Bronnen www.wikipedia.org www.voedingscentrum.nl/ www.educatie-en-school.infonu.nl