Food Defense U kunt er niet omheen!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Analyse van incidenten
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Marketingstrategie: segmentatie en positionering
Live Cameratoezicht "Wij letten voor u op" 30/1/2013
Belastingdienst en administratieve software Actualiteiten
10 tips voor een gouden start Groeitips
Veiligheidsincidenten de afgelopen maand? 21 mei
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Arbeidsrisico’s in de zorg
Thema HACCP
BAG - WOZ, planning en commitment
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
1. 2 ‘EEN MANAGER MOET VAN MENSEN HOUDEN’ 3 STRATEGIE WEES GEWOON OVERTUIGD DAT HET ALTIJD MET MENSEN BEGINT.
Informatieavond Petrus en Paulusschool
Klassieke AO Leseenheid1
Voorbeeld kant & klaar Haccp plan
door Thom Beuker WELKOM
Gaan food defense en AEO hand in hand?
TOEZICHT Onderdeel 1.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
Thema HACCP
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Van, voor én door het onderwijs.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Procesmanagement Utrecht, Hans Evers
1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht Integraal Toezicht nu en in de toekomst.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Inkomen les t/m Begrippen Welvaart de mate waarin mensen in hun behoeften kunnen voorzien.
Hoofdstuk 1 Begripsbepaling AO/BIV
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
1 Bedrijven zouden geen gegevensbanken mogen aanleggen.
Pantar Amsterdam E-learning Maaike Verburgh – teamleider/docent
Bijeenkomst Contactpersonen NAH 3 februari 2011 Het kan Anders! Hoe kan minder meer worden voor de NAH cliënt?
Missie, visie & jaarplan
Werkvergunningen.
Al doende leren training docenten
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 06 oktober 2009.
Implementatie Normblad 8002
Hoe risicobewust bent u?
Europalaan 24 | 6199 AB Maastricht-Airport | T | www
Training “Doe-het-zelf” Programma “Samen duurzaam inzetbaar” Welkom
© de vries business consultancy, 2008
WELKOM OP PLEINCOLLEGE NUENEN
De gezonde school en genotmiddelen
Code Groen voor het HACCP certificaat
Workshop stakeholdermanagement & Netwerkborrel 19 september 2013 Bereik de 18 e hole en vier het succes op de 19 e !
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
BeZaVa (Beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters)
ontdek wat jij kunt bereiken
Recordkeeping - in 7 stappen naar een digitaal archief
Gemeente Ede Bedrijfsvoering Wmo 14 januari 2015.
Energie op school Docententraining. Agenda Energie op school De projectdag, de doorloop Zelf aan de slag Checklist Vragen.
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving
Parametric release Wat is dat?.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
D&P P1 Organiseren van een activiteit Hoofdstuk 6 - Veiligheid
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

Food Defense U kunt er niet omheen! 12-02-2013 Q-Point, your quality is our concern 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013

Programma 14.00 uur Welkom en introductie door Tom den Hertog, Q-Point BV 14.05 uur Food Defense en certificeringschema’s door Cok Duijvestijn, Q-Point BV 14.30 uur Food Defense en AEO certificering hand in hand door Ronald Hoekstra, Customs Solutions & Improvements B.V. 15.30 uur Pauze 15.45 uur Europese Luchtvaartveiligheidswetgeving EU185/2010, registratie als Bekende Afzender door Henk van Ameijde, Air Cargo Security 16.45 uur Afsluiting door Tom den Hertog en borrel 12-02-2013

Waarom Food Defense? (1) Food Defense is het nemen van maatregelen om te voorkomen dat iemand: uw product of uw productie locatie opzettelijk besmet om bewust mensen te kwetsen of te doden, uw bedrijf ruïneert, de economie verstoord. 12-02-2013

Waarom Food Defense? (2) Sinds de aanslag van 9/11 speurt onze westerse wereld (met de VS als voortrekker) op een haast paranoïde wijze naar potentiële targets voor terroristen. 12-02-2013

Food Defense en certificeringen BRC versie 6: 4.2.1 en 4.2.2 Beveiliging IFS versie 6: 6.1.1 t/m 6.4.1 Food Defense en externe inspecties GLOBALG.A.P. versie 4: AF 4 onderaannemers | p. 5 . 12-02-2013

Verschillende voedselveiligheid standaarden IFS Food IFS Cash and carry / wholesale IFS Logistics  IFS Brokers 12-02-2013

Relaties tussen systemen Teler Verpakker Exporteur Importeur Groot- handel Retailer GLOBALG.A.P. Tesco NURTURE Leaf SQF 1000 Q&S HACCP BRC IFS SQF 2000 ISO 22000 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013

Food Defense Food Defense heeft niet specifiek te maken met voedselveiligheid; Food Defense heeft te maken met onvoorspelbare en onbedoelde risico’s waardoor producten besmet zouden kunnen raken; Bewust besmetten van producten; Kan in de hele keten voorkomen. 12-02-2013

Food Defense, wie? Terroristische activiteiten ; Concurrentie oogpunt; Kwaadwillende medewerkers; Kwaadwillende bezoekers. 12-02-2013

Food Defense voorbeeld Broodjes met naalden in vliegtuigmaaltijd van Delta Airlines (juli 2012); Verdovende middelen tussen producten; Met kwik ingespoten sinaasappelen. Voorkomen / beheersen situatie? Totale controle van het productieproces. 12-02-2013

Food terrorisme: niet nieuw Begin 1978 stortte de sinaasappelmarkt in Nederland in na de ontdekking van kwik in een aantal vruchten. Ook in andere landen werd melding gemaakt van kwiksinaasappels. Een Palestijnse organisatie had in brieven laten weten sinaasappelen uit Israël te hebben vergiftigd om de Israëlische economie te boycotten. 12-02-2013

Benadering voedselveiligheid Vanuit diverse certificatieschema’s worden er eisen opgelegd aangaande voedselveiligheid: Alle gevaren worden meegenomen in een HACCP studie en opgenomen in een HACCP risicoanalyse; In de meeste certificeringssystemen was voedselveiligheid het belangrijkste uitgangspunt; 12-02-2013

Risico berekening 12-02-2013

Benadering Food Defense Identificeren van de zaken waarbij besmetting van de producten voor zou kunnen komen; Beoordelen hoe eventuele gevaren voorkomen / beperkt zouden kunnen worden, risicoanalyse uitvoeren; Maatregelen opstellen om gevaren te voorkomen / beperken; Regelmatig evalueren of de genomen maatregelen effectief zijn. 12-02-2013

Food Defense, hoe van start te gaan? (1) Bewustwording bij de directie; Voorbereiding op mogelijke kwaadwillige, misdadige of terroristische activiteiten Toezicht regelen; Strategie voor terugroepacties (recall procedure); Onderzoek naar verdachte activiteiten; Evalueren. Menselijke factoren - medewerkers; Screening van medewerkers; Op de hoogte zijn van wie er dagelijks aan het werk is. | p. 15 . 12-02-2013

Food Defense, hoe van start te gaan? (2) Menselijke factoren – medewerkers: Toegangsbeperking van medewerkers; Regels voor persoonlijke bezittingen en opbergen daarvan; Training van medewerkers in voedselveiligheid procedures; Controle op ongebruikelijk gedrag medewerkers; Gezondheid van het personeel. Menselijke factoren – bezoekers: Registreren van bezoekers; Begeleiding van bezoekers in het bedrijf. | p. 16 . 12-02-2013

Food Defense, hoe van start te gaan? (3) Bedrijfsruimte: Structurele beveiliging; Beveiliging laboratorium (indien aanwezig); Opslag en gebruik van giftige en toxische chemicaliën (b.v. reinigings- en smeer middelen). Bedrijfsvoering. Omgaan met binnenkomende producten / materialen; Uitbesteden van werkzaamheden aan erkende bedrijven; Opslag van producten; Beveiliging van nuts voorzieningen. | p. 17 . 12-02-2013

Food Defense, hoe van start te gaan? (4) Bedrijfsvoering: Controle van eindproducten; Traceerbaarheid van de producten; Omgang met binnenkomende post pakketten; Toegang tot computersystemen, medewerkers autoriseren tot welke gegevens zij toegang hebben; Controleren van de beveiliging van de computer gegevens; Controleren van back-up gegevens van het computersysteem. | p. 18 . 12-02-2013

Food Defense maatregelen (1) Verantwoordelijke persoon (en) benoemen binnen het bedrijf aangaande Food Defense; Pand afgesloten en beveiligd; Risicoanalyse uitvoeren aangaande het uit te voeren proces; Procedure opstellen aangaande toegang, toegangscontrole en beveiliging; Opstellen Huisregels personeel en Bezoekersregels; | p. 19 . 12-02-2013

Food Defense maatregelen (2) Controle op naleving van deze huisregels en bezoekersregels; Betrouwbare medewerkers werven, b.v. verklaring van goed gedrag van de gemeente; Afspraken met uitzendbureaus maken over type uitzendkrachten, b.v. verklaring van goed gedrag van de gemeente; Alleen in zee gaan met betrouwbare leveranciers; | p. 20 . 12-02-2013

Food Defense maatregelen (3) Medewerkers dienen te allen tijde alert te zijn op verdachte zaken / personen in het pand; Trainen van alle medewerkers aangaande Food Defense; Traceerbaarheid van alle producten vastleggen en testen; Controle van het product voor het verlaten van het pand. | p. 21 . 12-02-2013

Tot slot Het is op alle fronten belangrijk dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt binnen een bedrijf!! Afspraken is 1, maar er moet ook de discipline zijn dat ze nagevolgd worden. Medewerkers moeten hierop ook aangesproken worden (ook door elkaar). Kun je medewerkers aan laten geven wat zij denken dat afgesproken moet worden? Hoe bedrijven hiermee omgaan. Zoals een lijst laten ondertekenen, etc. Wat de zin daarvan is (aantoonbaarheid). Waarom aandacht voor medewerker: je kunt een mooi systeem hebben, maar als medewerkers de zin daarvan niet inzien, heeft dit totaal geen effect. Jezelf als trainer realiseren dat veel mensen best al bewust omgaan met het werk. Niet iedere medewerker is een viespeuk; laat dit ook (in vragende vorm) terugkomen. Behandel ze in ieder geval volwassen. 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013

Food Defense: slipt er nu niets meer doorheen? 12-02-2013

Vragen ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013

Voor verdere informatie Q-Point BV Zuidweg 38 Postbus 38 2670 AA Naaldwijk T 0174–28 28 88 F 0317–49 14 41 E info@q-point-bv.nl I www.q-point-bv.nl Cok Duijvestijn M 06-53401036 E c.duijvestijn@q-point-bv.nl 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013