Food Defense U kunt er niet omheen! 12-02-2013 Q-Point, your quality is our concern 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013
Programma 14.00 uur Welkom en introductie door Tom den Hertog, Q-Point BV 14.05 uur Food Defense en certificeringschema’s door Cok Duijvestijn, Q-Point BV 14.30 uur Food Defense en AEO certificering hand in hand door Ronald Hoekstra, Customs Solutions & Improvements B.V. 15.30 uur Pauze 15.45 uur Europese Luchtvaartveiligheidswetgeving EU185/2010, registratie als Bekende Afzender door Henk van Ameijde, Air Cargo Security 16.45 uur Afsluiting door Tom den Hertog en borrel 12-02-2013
Waarom Food Defense? (1) Food Defense is het nemen van maatregelen om te voorkomen dat iemand: uw product of uw productie locatie opzettelijk besmet om bewust mensen te kwetsen of te doden, uw bedrijf ruïneert, de economie verstoord. 12-02-2013
Waarom Food Defense? (2) Sinds de aanslag van 9/11 speurt onze westerse wereld (met de VS als voortrekker) op een haast paranoïde wijze naar potentiële targets voor terroristen. 12-02-2013
Food Defense en certificeringen BRC versie 6: 4.2.1 en 4.2.2 Beveiliging IFS versie 6: 6.1.1 t/m 6.4.1 Food Defense en externe inspecties GLOBALG.A.P. versie 4: AF 4 onderaannemers | p. 5 . 12-02-2013
Verschillende voedselveiligheid standaarden IFS Food IFS Cash and carry / wholesale IFS Logistics IFS Brokers 12-02-2013
Relaties tussen systemen Teler Verpakker Exporteur Importeur Groot- handel Retailer GLOBALG.A.P. Tesco NURTURE Leaf SQF 1000 Q&S HACCP BRC IFS SQF 2000 ISO 22000 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013
Food Defense Food Defense heeft niet specifiek te maken met voedselveiligheid; Food Defense heeft te maken met onvoorspelbare en onbedoelde risico’s waardoor producten besmet zouden kunnen raken; Bewust besmetten van producten; Kan in de hele keten voorkomen. 12-02-2013
Food Defense, wie? Terroristische activiteiten ; Concurrentie oogpunt; Kwaadwillende medewerkers; Kwaadwillende bezoekers. 12-02-2013
Food Defense voorbeeld Broodjes met naalden in vliegtuigmaaltijd van Delta Airlines (juli 2012); Verdovende middelen tussen producten; Met kwik ingespoten sinaasappelen. Voorkomen / beheersen situatie? Totale controle van het productieproces. 12-02-2013
Food terrorisme: niet nieuw Begin 1978 stortte de sinaasappelmarkt in Nederland in na de ontdekking van kwik in een aantal vruchten. Ook in andere landen werd melding gemaakt van kwiksinaasappels. Een Palestijnse organisatie had in brieven laten weten sinaasappelen uit Israël te hebben vergiftigd om de Israëlische economie te boycotten. 12-02-2013
Benadering voedselveiligheid Vanuit diverse certificatieschema’s worden er eisen opgelegd aangaande voedselveiligheid: Alle gevaren worden meegenomen in een HACCP studie en opgenomen in een HACCP risicoanalyse; In de meeste certificeringssystemen was voedselveiligheid het belangrijkste uitgangspunt; 12-02-2013
Risico berekening 12-02-2013
Benadering Food Defense Identificeren van de zaken waarbij besmetting van de producten voor zou kunnen komen; Beoordelen hoe eventuele gevaren voorkomen / beperkt zouden kunnen worden, risicoanalyse uitvoeren; Maatregelen opstellen om gevaren te voorkomen / beperken; Regelmatig evalueren of de genomen maatregelen effectief zijn. 12-02-2013
Food Defense, hoe van start te gaan? (1) Bewustwording bij de directie; Voorbereiding op mogelijke kwaadwillige, misdadige of terroristische activiteiten Toezicht regelen; Strategie voor terugroepacties (recall procedure); Onderzoek naar verdachte activiteiten; Evalueren. Menselijke factoren - medewerkers; Screening van medewerkers; Op de hoogte zijn van wie er dagelijks aan het werk is. | p. 15 . 12-02-2013
Food Defense, hoe van start te gaan? (2) Menselijke factoren – medewerkers: Toegangsbeperking van medewerkers; Regels voor persoonlijke bezittingen en opbergen daarvan; Training van medewerkers in voedselveiligheid procedures; Controle op ongebruikelijk gedrag medewerkers; Gezondheid van het personeel. Menselijke factoren – bezoekers: Registreren van bezoekers; Begeleiding van bezoekers in het bedrijf. | p. 16 . 12-02-2013
Food Defense, hoe van start te gaan? (3) Bedrijfsruimte: Structurele beveiliging; Beveiliging laboratorium (indien aanwezig); Opslag en gebruik van giftige en toxische chemicaliën (b.v. reinigings- en smeer middelen). Bedrijfsvoering. Omgaan met binnenkomende producten / materialen; Uitbesteden van werkzaamheden aan erkende bedrijven; Opslag van producten; Beveiliging van nuts voorzieningen. | p. 17 . 12-02-2013
Food Defense, hoe van start te gaan? (4) Bedrijfsvoering: Controle van eindproducten; Traceerbaarheid van de producten; Omgang met binnenkomende post pakketten; Toegang tot computersystemen, medewerkers autoriseren tot welke gegevens zij toegang hebben; Controleren van de beveiliging van de computer gegevens; Controleren van back-up gegevens van het computersysteem. | p. 18 . 12-02-2013
Food Defense maatregelen (1) Verantwoordelijke persoon (en) benoemen binnen het bedrijf aangaande Food Defense; Pand afgesloten en beveiligd; Risicoanalyse uitvoeren aangaande het uit te voeren proces; Procedure opstellen aangaande toegang, toegangscontrole en beveiliging; Opstellen Huisregels personeel en Bezoekersregels; | p. 19 . 12-02-2013
Food Defense maatregelen (2) Controle op naleving van deze huisregels en bezoekersregels; Betrouwbare medewerkers werven, b.v. verklaring van goed gedrag van de gemeente; Afspraken met uitzendbureaus maken over type uitzendkrachten, b.v. verklaring van goed gedrag van de gemeente; Alleen in zee gaan met betrouwbare leveranciers; | p. 20 . 12-02-2013
Food Defense maatregelen (3) Medewerkers dienen te allen tijde alert te zijn op verdachte zaken / personen in het pand; Trainen van alle medewerkers aangaande Food Defense; Traceerbaarheid van alle producten vastleggen en testen; Controle van het product voor het verlaten van het pand. | p. 21 . 12-02-2013
Tot slot Het is op alle fronten belangrijk dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt binnen een bedrijf!! Afspraken is 1, maar er moet ook de discipline zijn dat ze nagevolgd worden. Medewerkers moeten hierop ook aangesproken worden (ook door elkaar). Kun je medewerkers aan laten geven wat zij denken dat afgesproken moet worden? Hoe bedrijven hiermee omgaan. Zoals een lijst laten ondertekenen, etc. Wat de zin daarvan is (aantoonbaarheid). Waarom aandacht voor medewerker: je kunt een mooi systeem hebben, maar als medewerkers de zin daarvan niet inzien, heeft dit totaal geen effect. Jezelf als trainer realiseren dat veel mensen best al bewust omgaan met het werk. Niet iedere medewerker is een viespeuk; laat dit ook (in vragende vorm) terugkomen. Behandel ze in ieder geval volwassen. 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013
Food Defense: slipt er nu niets meer doorheen? 12-02-2013
Vragen ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013
Voor verdere informatie Q-Point BV Zuidweg 38 Postbus 38 2670 AA Naaldwijk T 0174–28 28 88 F 0317–49 14 41 E info@q-point-bv.nl I www.q-point-bv.nl Cok Duijvestijn M 06-53401036 E c.duijvestijn@q-point-bv.nl 12-02-2013 Food Defense bijeenkomst Q-Point 12-02-2013