Welkom op 1e bijeenkomst DSBR

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kijk op Talent Ouderbijeenkomst
Advertisements

Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Praten met kinderen over de wereld !
Samen ouder worden in en rondom De Bron 10 oktober 2013 Werkconferentie.
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
Onderwijs van nu voor de wereld van morgen.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Verkiezingen en kiesstelsels
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
Het programma van vandaag • uur Opening en welkom door dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht door de.
Perspectief op Rijpelberg
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Do’s and Don’ts presentaties
Kiesrecht Schoolstrijd/ Pacificatie Verzuiling
Politieke organisaties in de 19de en 20ste eeuw
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
Vakmanschap is Meesterschap
Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Paragraaf 5.4 De strijd om de school.
Uitleg bij 82-89, historische vaardigheden
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
V AN H UNEBED TOT HEDEN Kiesrecht en Interbellum – les 11.
Paragraaf 2: Socialistische ideeën
Historisch overzicht Nederland
11 Feminisme.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
ENQUETE ORA.
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Introles: Wie ben ik en jullie? 15 Wat is myl 20 Introductievragen 15
Welkom op donderdag 22 januari 2015 Vanaf 17:00 tot 19:00 uur (incl
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
Lucas 18: Bijbel in Gewone Taal
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Preek Jakobus 2:
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Herhaling Staatsinrichting
8 maart 2015 Zoetermeer. Efeze dankt te allen tijde in de naam van onze Here Jezus Christus God, de Vader, voor alles, 1Thes.5:18dankt in alles.
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Welke koning ondertekende de grondwetswijziging van Thorbecke?
Staatsinrichting van Nederland
Op weg naar een eerlijker bestuur
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
De vrijwilliger-loze maatschappij Presentatie Vrijwilligersmarkt 10 oktober 2015 Karel Loohuis, Burgemeester gemeente Hoogeveen.
§2: politieke stromingen en partijen:
H3 Democratie in de 20 e eeuw Hoe hebben de rechtsstaat en parlementaire democratie zich ontwikkeld tussen 1920 en 1980?
Emancipatiemonitor februari 2011 Emancipatie op stoom Jan Latten.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Is op zoek naar jou. M: Milieu O: Op S: School MOS is een organisatie die werd opgericht door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Zo wil men.
Hoofdstuk 5: Wacht op onze daden! Wat hebben de Katholieken, Protestanten, Socialisten en vrouwen bereikt?
Staatsinrichting van Nederland (deel 1)
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Les kiezen, politieke stromingen en partijen
H2 Op wie ga jij stemmen?.
Welke koning ondertekende de grondwetswijziging van Thorbecke?
1.4 SOCIALISTEN EN FEMINISTEN
Welke koning ondertekende de grondwetswijziging van Thorbecke?
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: Verkiezingen en de gemeente
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Geschiedenis van de parlementaire democratie in Nederland
Transcript van de presentatie:

Welkom op 1e bijeenkomst DSBR Onderwerp: Verkiezingen 12 sept. a.s.

Programma 20.00 uur: Welkomstwoord 20.10 uur: Kennismaken 20.25 uur: Rondvraag 20.30 uur: Inleiding onderwerp Verkiezingen Tot ongeveer 21.15 uur: Discussie Aansluitend borrel

Welkom Bijzonder moment 1e bijeenkomst Ontstaan en Voorbereiding vanaf begin dit jaar: In gemeente wel sociëteit voor mannen Misten iets zonder christelijke fundament Netwerk verbreden Kennisoverdracht Gezelligheid Maatschappelijke rol kunnen betekenen in de gemeente??

Kennismaken 3 vragen ronde Wat zijn je verwachtingen van de DSBR? Wat houd je ‘t meeste bezig? Wat zou je een leuk onderwerp vinden, waaraan zou jij een bijdrage willen leveren?

Afsluiting eerste deel Rondvraag Volgende bijeenkomst: vr. 5 oktober a.s. 20.00u Onderwerp: ‘Zijn er nog geslachtsbepaalde beroepen?’ ‘Laat het ons weten als je iemand hebt ontmoet die ook geïnteresseerd is. Dat horen wij graag!’

Landelijke Verkiezingen 12 sept. a.s. Kies een vrouw?? Historie: Vrouwen altijd minderheid in kabinetten 1e vrouwelijke minister Marga Klompé: minister van MW 13 okt 1956: zij bracht in 1963 Algemene Bijstandswet tot stand, was doortastend politiek zwaargewicht in KVP Politiek is mannencultuur in 20e eeuw Hilda Verwey-Jonker (medeopr. PvDA en lid Tweede Kamer 1954-1957) zei: ‘Door emotionele geaardheid van vrouwen zijn man. collega’s soms heel bang. Men vindt haar vaak ook te fel. 1e vrouw in Eerste Kamer: Pothuis Smit, wilde de helft van de heren geen kennismaken en deze heren voerden 17 jaar geen gesprek met haar.’ Suze Groeneweg in 1918 (SDAP) 1e vrouw in Tweede Kamer Vrouw heeft pas in 1919 actief kiesrecht en dat is 2 jaar later dan de mannen en dankzij de strijd van Aletta Jacobs

Wat betekent vrouwelijk leiderschap Wat betekent vrouwelijk leiderschap? Hoe is de man/vrouw verdeling op de kieslijsten? En hoe denken de 1e vrouwen op de diverse lijsten hierover: ‘Kies op een vrouw?’? www.kieseenvrouw.nl van Vrouwenplatform Carree en Banner startcampagne van NVR (Nederlandse Vrouwen Raad): doel is juist om meer vrouwen in de landelijke politiek te krijgen vanwege: Democratisch oogpunt helft vrouwen in Tweede Kamer zien te krijgen. Divers samengestelde organisaties functioneren beter. Vrouwen leggen andere accenten. Afdwingen van gelijkheid. Voor evenwichtiger kabinet. Vrouwen communiceren meer vanuit emoties, meer relatie gericht, meer vanuit menselijke kant of maat, mannen met haantjes gedrag, mannen zorgen voor verpersoonlijking van de debatten, vooroordelen over de vrouw: daadkracht en macht willen uitoefenen wordt gezien als Kenau of pitbull (bv Rita Verdonk), zijn bij mannen juist positieve eigenschappen in de politiek, visie en resultaat van mannenkabinetten laat te wensen over. Partijen hebben gemiddeld bij de eerste 10 kandidaten 4 vrouwen, behalve SGP natuurlijk

Gastspreker Wethouder W. Verkley Persoonlijke kijk in haar rol als vrouwelijke wethouder en lid van een gemeentelijke partij over de Landelijke verkiezingen en de rol van vrouwelijk leiderschap

Overige feiten vrouwelijke deelname Kabinet Rutte telde slechts 3 vr ministers Slechts 2 vrouwelijke commissarissen van de Koningin van de 12 beschikbare plekken 41 % vr. Kamerleden Tweede Kamer 35 % vr. Kamerleden eerste Kamer 18 % vr. Burgemeesters 26,8 % vrouw in de Gemeenteraden

Reacties partijen Lea Manders, voorzitter Partij voor Mens en Spirit (opgericht door 3 vrouwen): “Doorbreken mn dominatie lijsten, eer het vrouwelijke: politiek vanuit het hart, gevoelsaspecten worden onderbelicht, bevorderen samenspel tussen gevoel en verstand.” Kim Winkelaar (overigens man), Libertarische Partij: “gelijkwaardigheid vanzelfsprekend dus niet nagedacht over verdeling man/vrouw op lijst (staat er ook niet bij), nr 5 op de lijst is mw Sujatha de Poel met indrukwekkende levenservaring met de wereld van hulpverlening, haar motto: hulp vanuit overheden doet meer kwaad dan goed.” Groen links, Jolanda sap: Emancipatie van vrouwen nog steeds nodig: werken onvoldoende om economisch zelfstandig te zijn. Nederlandse mannen besteden relatief weinig tijd aan huishouden en de zorg voor kinderen. En het aantal vrouwen met hoge posities in het bedrijfsleven, de wetenschap en bij de overheid blijft onverminderd laag. De grootste slag is te slaan door deeltijdwerk meer lonend te maken en thuiszitten niet meer te subsidiëren (de zogenaamde aanrechtsubsidie). Verder beter ouderschapsverlof, betaald zorgverlof, het vaderverlof snel invoeren, net als het recht op thuiswerken. Goedkope en toegankelijke kinderopvang is een absolute voorwaarde. Om meer vrouwen naar de top te krijgen is het belangrijk dat we ons niet neerleggen bij de 60-uur aanwezigheidscultuur die in veel bedrijven heerst. Vrouwen én mannen zijn er bij gebaat als daar verandering in komt. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de fulltime werkende mannen graag minder wil werken. Maar vanwege de carrièreschade doen ze het niet. Ook reacties van PVV, Partij voor de dieren en VVD (als bijlage in te zien)

Discussie Waarom zouden wij op een vrouw stemmen? Is het wel belangrijk om op een vrouw te stemmen? Met andere woorden: Kies een vrouw???