Archeologie voor pakket++s

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Hoe ruim ik mijn kamer op?
LICHT – ZIEN EN LICHTBRONNEN
Archeologie voor pakket++s
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Het is 22 november van het jaar Fatima en Björn zijn nog als laatsten aan het werk op het onderzoekveld achter de binnenduinen, grenzend aan Holland-Metropolis.
Aan Mijn Rivier Music : Largo from Xerxes by Händel
We gaan uitleggen hoe je een bus moet nemen!
Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…
Loverboys.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Techniek en gezichtsbedrog
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
1. Opgraven 2. Archeologische begeleiding
Moraliteit Les 2 Ethiek – Moraliteit – Les 2 Datum:
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Activerende Opdrachten bij Archeologie voor pakket++s
Het Vodafone Augmented Reality Speurspel Een innovatief spel met als doel het vinden van de ‘schatkist’. De schat is ergens bij jou in de buurt verborgen,
A. POWERPOINTS V. B. Voor al die dagen dat het tegen zit…
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
Euripides Medea 1e epeisodion
ZOEK DE VERSCHILLEN Wijzigingen in de KNA 3.0 voor Bureauonderzoek, IVO-nondestructief, IVO-proefsleuven en Archeologische begeleiding.
Les 1 BEIJUM IN DE TIJD VAN GRIEKEN EN ROMEINEN
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Een eerste opzet met mogelijkheden
Heb je vandaag een slechte dag?
Met handen en voeten geloven 1
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Het circus.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Activerende Opdrachten bij Archeologie voor pakket++s
Struisvogels.
Wat is een archeoloog?. Indiana Jones Indiana Jones?
Toolbox: EHBO voor Dummies
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Archeologie voor pakket ++s Les 4: Het feitelijk opgraven.
Arkelstein, school voor Praktijkonderwijs Oefenen met de zoekmachine Google Deel 2: gericht zoeken.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Verkeerssituatie rond onze school
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan? § 1.1 & 1.2
Les 2 Ken jij Lucy?.
Archeologie voor pakket ++s Les 1: Inleiding tot de archeologie.
Lesbrief Jongerenprogramma Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Voorganger: Ds. M. Reinders Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist:
Wat gebeurde er in 1995 in Srebrenica?
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
God maakte in het begin alles.
Onderzoek doen Een complexe (maar uitdagende) klus!
De Vroege Middeleeuwen: een voorspoedige tijd?
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Culturele presentatie podiumkunsten De voorbijgangers 10 oktober 2015.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
waar ga ik zaaien en waarom ga ik zaaien
Thema 2 blok 1 Op zoek naar voedsel.
volgende bladzijde terug
Stage zoeken bij Entree-opleiding
De Vroege Middeleeuwen: een voorspoedige tijd?
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
FILOSOFEREN LES: LEEFT AARDE?.
Transcript van de presentatie:

Archeologie voor pakket++s Les 3: Soorten opgravingen

De uitdaging en strijd met het verleden Allereerst moet je weten dat een archeoloog iemand is met een raar soort schuldgevoel. Waar komt dit vandaan? Als je opgraaft vernietig je eigenlijk waar je van houdt Waarom ga je dan graven? Je kan de dwang niet onderdrukken en/of Je baas vindt dat je het moet doen en/of Je moet redden wat er te redden valt. Hier moet je denken aan bedreiging van archeologica door milieuveranderingen en/of bouwactiviteiten

Hoe begin je? 1 Een aantal zaken stellen we voorop Niet al het archeologisch werk: is destructief (vernietigend) op een bedreigde plek op een reeds bekende site betekent graven

Hoe begin je? 2 Je kan gericht naar iets gaan zoeken in een min of meer bekend gebied / op een min of meer bekende plek Denk aan de jacht op fossielen van vroege mensachtigen – humanoïden Je kan een gebied archeologisch in kaart gaan brengen Kartering/veldwerk: wat vind je aan de oppervlakte en/of geregeld steek je een boor in de grond en/of je kijkt door de grond heen met behulp van verschillende technieken Je moet een noodopgraving doen na een Toevallige vondst Of bij een bedreigde site

Hoe begin je? - je feitelijk onderzoek 1 Stel je vermoedt dat bij Maasland een grote Romeins inheemse nederzetting heeft gestaan, maar je weet niet precies hoe, wat en waar. Hoe ga je dan tewerk? Kijk of er schriftelijke contemporaine bronnen zijn Kijk of er al (welk) artefacten zijn gevonden die wijzen op en naar de mogelijke plek (site) Kijk of er al amateurarcheologen zijn geweest, die het een en ander hebben gevonden Zijn er goede luchtfoto’s?

Hoe begin je? - je feitelijk onderzoek 2 Nu gaan de handen uit de mouwen Je gaat veldwerk doen Lopen, lopen en nog ‘ns lopen en hopelijk rapen, veel rapen. Waar? Op akkers, velden en braakliggende terreinen Je gaat boren op mogelijk potentiële plekken Je gaat op plekken waar het boren interessante informatie opleverde proefsleuven maken En dan het moment waar je op gewacht hebt: onder je voeten bevindt zich naar aller waarschijnlijkheid een grote, zeer interessante site uit het begin van de Romeinse Tijd in Nederland

Hoe begin je? - je feitelijk onderzoek 3 Je stuit dus op die zeer interessante site uit het begin van de Romeinse Tijd in Nederland Wat nu? Oké, je bevoegd archeoloog van een bevoegd instituut De gemeente wil die site, want de wethouder is gek van archeologie en haar gemeente wil archeologisch op de kaart worden gezet. Je mag dus. JE MOET DUS!

Nu wordt het ernst Je moet je weten dat er heel veel verschillende soorten opgravingen zijn. Met droge voeten en met natte voeten Met rotsen en/of met zand In het donker of in het licht In een groeve of aan de oppervlakte In de jungle of in een woestijn In het veen/klei of op het zand Onderwater of aan de kust