Waar knelt het schoentje?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Hoe ontstond dit initiatief ?
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Inhoudstafel.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Kansarmoede.
Wiegendood Oorzaak van verdriet of trauma?
Als ouders apart (gaan) wonen: beschikbare steunbronnen voor kinderen
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
Informatie vaardigheden
Actieplan ter bestrijding van kinderarmoede
Wat leren we uit de Studio Kinderarmoede en andere inspiratiebronnen?
STUDIEDAG ‘ROUW EN VERLIES’ KAROLIEN VERMEIREN ORTHOPEDAGOGE GESTALT- & EMDR-THERAPEUTE
Onderbescherming en proactief handelen geduid
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Welzijnsoverleg Regio Gent vzw – Welzijnsoverleg Regio Gent vzw – Gezondheidsdienst Gent De Gezondheidsdienst van de Stad Gent.
Dienst maatschappelijk werk & Zorg CM Midden Vlaanderen
Taakherschikking Functie en positie behandelend verpleegkundigen
Structuur 1. Over netwerken tussen hulpverleningsorganisaties
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Zorg nieuwe stijl.
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Psychotherapie en armoede
Armoede en gezinszorg.
OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Tessa Jonckheere.  auteurs  Wat is casemanagement?  casemanagement bij drugsgebruikers  casemanagement bij drugsgebruikende ouders en zwangere vrouwen.
Opvoedingsondersteuning
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Vergeet de (tiener)vader niet
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
Artikel: “Psychotherapeutisch werken met kansarmen”
Annik Vander Steene.  Scheiden is een proces  Kind van de rekening  De stap naar de hulpverlening  Begeleiding met gaten  Vragen bij bemiddeling.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Awel, ik zie het niet meer zitten. Itte Van Hecke.
Aard en omvang van juridische problemen van burgers
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Karen Princen Zorgcoach Kristel Peeters Zorgcoach Lien Pittevils Projectcoördinator Veldbornstraat Tienen T. 016/
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Informatievaardigheden Lien Devos. Inhousopgave Achtergrondinfo social media Geen hype Nieuwe manier communiceren Cliënt in controle Meer regie bij medewerkers.
2 maart 2016 Bureau Frontlijn Frontlijnsturing en uitvoering in de praktijk Ned fan man lei Kennis, innovatie en methodiekontwikkeling.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Richtlijn Scheiding en problemen van jeugdigen Inge Anthonijsz en Erna Kamp 12 juni 2015.
Naam: Elalia Anjay Klas 1Boa A1 r Jaar: “laat mijn kop met rust!” Een project over straatwijs opvoeden. ( Griet Roets et al., 2013)
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
Op zoek naar hulp voor je kind? Volg 1 Alpha. Kinderen met problemen (o.a. pesten, aandachtstoornissen, gescheiden ouders) geraken soms los van de maatschappij.
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
MEE maakt meedoen mogelijk
Communicatie na rampen en terreur. Internationale good practices.
Workshop 1: Centra Algemeen Welzijnswerk
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Perinataal netwerk Huis van het Kind Zorgregio Ieper &
Progressief universalisme
Kansarmoede in de kleuterschool
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Infosessie: attesten inkomenstarief 11, 18 en 20 januari 2016 Sofie Delcourt – VVSG Stafmedewerker Kinderopvang
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Transcript van de presentatie:

Waar knelt het schoentje? De toegankelijkheid van de hulp- en dienstverlening rond (echt)scheidingssituaties onder de loep genomen Kim CRAEYNEST, Valérie CARRETTE en Joost BRONSELAER

Aan de toegankelijkheid van hulp- en dienstverlening zijn verschillende dimensies verbonden Bereikbaarheid Beschikbaarheid Betaalbaarheid Begrijpbaarheid Bruikbaarheid Waar situeren zich de knelpunten van elke dimensie in het hulpverleningsaanbod voor kinderen en ouders in (echt)scheidingssituaties?

Bereikbaarheid = Het belang van kennis op het bestaande aanbod. Voor volwassenen: Te weinig duidelijke informatie over scheidingssituaties Hulpverlening te complex Cliënten weten niet waar ze terecht kunnen met hun vragen Te weinig publiciteit door zelfstandige hulpverlening Drempels door het hulpverleningsaanbod zelf

Voor kinderen: Slechts 41 % van de cliënten met de Tekort aan kennis over: - hulpverleningsaanbod - echtscheidingswetgeving - hoorrecht - herkennen en omgaan met problemen bij scheiding Slechts 41 % van de cliënten met de grootste nood aan ondersteuning, wordt bereikt door het hulpverleningsaanbod.

Beschikbaarheid = Aanwezigheid van een aanbod en de mate waarin het aanbod te verkrijgen is. Voor volwassen: - Groot tekort aan aanbod van diensten: ° Crisisopvang ° Ouderschaps- en scheidingsbemiddeling ° Sociale huisvesting ° Vluchthuizen ° Therapaie / psychologisch aanbod (allochtonen) ° Gezinsbegeleiding ° Juridische hulp …

Geringe beschikbaarheid van het hulpverleningsaanbod: Voor kinderen: Geringe beschikbaarheid van het hulpverleningsaanbod: °tekorten qua crisisopvang ° te weinig psychologische hulpverlening  20% van de cliënten in een scheidingssituatie klaagt over te lange wachttijden voor hulpverlening en lange gerechtelijke procedures.

Betaalbaarheid = het ervaren van de verschillende soorten kosten in de hulp- of dienstverlening Vooral in de psychologische hulp in scheidingssituaties is te duur Kansarme gezinnen hebben een hoger risico Onbetaalbaarheid van huisvesting  24% van de cliënten vindt de hulp- en dienstverlening in scheidingssituaties financieel te hoog is.

Begrijpbaarheid = Informatie en advies voor cliënten is in verstaanbaar taalgebruik. Vooral maatschappelijk kwetsbare personen begrijpen niet wat door de hulpverleners wordt meegedeeld Moeizame communicatie en overleg tussen de hulpverleners  9% van de cliënten vindt dat er een te ingewikkeld taaljargon wordt gebruikt in de hulp- en dienstverlening

Bruikbaarheid = Mate waarin de hulp- en dienstverlening aansluit op de specifieke noden, vragen en verwachtingen van de cliënt. Gebrekkige deskundigheid van de hulpverleners  Slechts 26% van de cliënten is ervan overtuigd dat hun hulp- en dienstverlening een oplossing biedt voor hun problemen.

Bronvermelding Foto1: http://weblogs.vpro.nl/villa- achterwerk/2007/12/09/tara-en-lotte-gescheiden-ouders/ Foto2: http://www.schoolbieb.nl/docenten_doelgroep/primair_o nderwijs/leerlingenzorg/verdriet_en_rouw_ut Foto 3: www.sweetlove.be/prentjes/kindermishandeling.jpg Schema: CRAYNEST K., CARETTE V. & BRONDELAER J. Waar knelt het schoentje? De toegankelijkheid van de hulp- en dienstverlening rond (echt)scheidingssituaties onder de loep genomen. In: Tijdschrift voor Welzijnswerk, jg.31, nr.283, 2007.