Ennea (negen) – grammos (punten). De mens is geschapen naar het beeld van God. Alle mensen zijn uniek, maar mensen hebben ook vele gelijkenissen. Daarom.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

Organisatieverandering
Identiteitsverankering
“Een reis naar Licht”.
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Men vraagt zich af waarom …??
Seksualiteit: gave van God
Communicatief gedrag + / -
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Nog 65 lesdagen…. Nog 65 lesdagen… verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten Harry verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten.
Opnieuw Steeds opnieuw ben ik andere aspecten van
Jozua Hoofdstuk 8 Zonde ontdekt en ontkend
Sint-Michielsdag 25 september 2013.
4/4/2017 6:30 AM Markus 12:13-17 © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Het is nooit te laat om te worden wie je had willen zijn.
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
Principes Mor.Ver: Morele Verantwoordelijkheid  Vrije Wil (geen VW  geen MV) PAM: Vrije wil  Alternatieve Mogelijkheden (geen AM  geen VW) DET:
De christelijke boodschap
Pastoraal op school.
WIJZE SPREUKEN !.
Een heilig leven leiden betekent:
Het Leven /04/2017.
Een kruiwagen vol bloemen !
Zingen Vers 1 O verbreker aller banden, Gij die ons vertrouwen zijt,
Verwondering in de natuur
Godsdienst 1.
WELKOM TOV’ERS.
WELKOM OP TOV!.
Preek thema: Zeker weten?.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Nog 64 lesdagen…. Inhoud les Recap klassieke / christelijke visie wil Examenvraag 15 Drie invullingen; eerste nader bekeken Kuklinsky.
Ga de weg van de kinderen van het licht en let er goed op, welke weg je bewandelt. Volg het voorbeeld van God en ga de weg van de liefde, zoals Christus,
Leven in vrijheid Vrijheid heeft te maken met: in je element zijn… Als mens ben je vrij als je leeft in het ‘element’ waar jij voor gemaakt en bedoeld.
In de leerschool van het gebed
Christelijke Vrijheid
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Bestaat het kwaad?. Bestaat het kwaad? Een universiteitsprofessor besloot op zekere dag zijn studenten uit te dagen.
Leven zoals God het bedoelde?!
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
HOE KAN IK BREKEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? HOE KAN IK BREKEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? LEZEN: ROM.7:13-25; JOH.8:31-36.
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 5 juli 2014 “Genadig is de Heer: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. Elke morgen schenkt.
© Wilma de Hond 2015.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Een DEFINITIE van een christen
Kanjertraining..
Kaarten op tafel.
Vers 1 Komt, laat ons juichen voor de HEER, een lofzang zingen, Hem ter eer, met snarenspel Hem blij begroeten. Wij prijzen Hem die redding biedt, de rots.
15 feiten die u nog niet wist of waarover u nog niet nagedacht heeft.
Welkom.
Praktijkgerichte workshop Uitvragen van risicogedrag [Ruimte om eigen naam, organisatie en evt. datum in te vullen]
Jij en ik: geschapen naar Gods beeld Met de bedoeling dat we -Zouden liefhebben -Goed zouden spreken over elkaar -Anderen zouden helpen; er voor elkaar.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Men vraagt zich af waarom …
Begeleiding Werkelijk contact Provocatieve begeleiding.
-Wetten en regels? Thema: Door Christus handhaaft God Zijn scheppings-ideaal.
De zonde zit diep in je Leerdienst zonde DE ZONDE ZIT DIEP IN JE 1.Vraag niet naar het `waarom`
De rechtvaardige God kiest en verwerpt – wees stil en geef hem eer! (DL I, art.15) DE RECHTVAARDIGE GOD KIEST EN VERWERPT – WEES STIL EN GEEF HEM EER!
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
1.Alles wordt weer nieuw. “ Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij (…) Ik hoorde een luide.
Gods Drieëenheid Wezenlijk voor Hem én ons
‘Kopen is te allen tijde niet alleen een economische, maar ook een morele handeling.’
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Transcript van de presentatie:

Ennea (negen) – grammos (punten)

De mens is geschapen naar het beeld van God. Alle mensen zijn uniek, maar mensen hebben ook vele gelijkenissen. Daarom zijn er al verscheidene pogingen ondernomen om mensen in te delen volgens bepaalde types ( sterrenbeelden, archetypen, enneatypen,…)

Het enneagram is een persoonlijkheidsleer die ervan uitgaat dat er 9 types bestaan. Elk type denkt, voelt en handelt anders. Deze negen types kan men onderverdelen in 3 algemenere types: hart – hoofd- en buiktypes. De oorsprong van het enneagram is ongekend. Sommigen dateren het rond 2000 v.C. Zeker is dat de soefi’s (mystieke moslims) het systeem verder uitwerkten. Zij noemden het enneagram ‘het aangezicht God’, omdat elk van de 9 types iets vertelt over het ‘zijn’ van God.

Met behulp van het enneagram kan je inzicht krijgen in jezelf en anderen. Je leert ook beter begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier op elkaar reageren. Enneagram valkuil kans

Het enneagram biedt een mogelijkheid beter inzicht te krijgen in jezelf en anderen. Vergeet wel niet dat je mensen niet volledig kan doorgronden en typeren. Het is niet de bedoeling mensen in hokjes te stoppen! Zelfkennis is zeer waardevol, maar kan ook tot schaamte en pijn leiden. De vraag is in hoeverre we onze persoonlijkheid kunnen en mogen uitspitten. Een mens is niet ééndimensioneel: we passen niet uitsluitend bij één bepaald type, maar we vertonen dominerende trekken in de richting van 1 of 2 types.

Mensbeeld enneagram: Zonde en kwaad worden veroorzaakt door karakteristieke beperkingen van een bepaald type. Zonde is maw onvermijdelijk en men is er niet persoonlijk verantwoordelijk voor. Men kan zonde vermijden door de richtlijnen van het enneagram te volgen. Men zoekt een juiste tactiek, een bepaald recept om falen te vermijden.

Mensbeeld christendom: Het christendom gaat ervan uit dat de mens het goede wil, maar toch het kwade of de zonde begaat. Volgens de christelijke traditie kan zwak gedrag bestreden worden door beter inzicht (zoals het enneagram), maar is er ook een moreel probleem: men kent het goede, maar doet het kwade. Het christelijke antwoord op zonde bestaat erin te erkennen dat men kwaad heeft gehandeld en dat men deze schuld durft te belijden. Volgens de christelijke traditie zijn wij zelf verantwoordelijk en kunnen we de schuld niet louter op ons karakter steken.

Zie cursus