PROJECT: DORPSRESTAURANT AVELGEM Voorstelling Ontmoetingsdagen Ongelijk Gezond – juni 2010
1. Algemene vaststellingen Centralisatie en versnippering dienstverlening Afbrokkelen sociale netwerken Kwetsbare groepen mensen vallen door de mazen van het net Zorgnetwerken en dorpsrestaurants antwoord op groeiende afstand t.a.v. dienst – en hulpverlening op nood aan een nabij aanspreekpunt op eenzaamheid, gebrek aan buurtcontacten en informele hulp
2. Concept dorpsrestaurant Een dorpsrestaurant is een voorziening in een buurt of dorp waar mensen samen komen om te eten. Doelstellingen: Doorbreken van sociaal isolement, herstellen van netwerken en contacten Aanbieden van een gezonde maaltijd Aanbieden van mogelijkheid om met vragen of problemen terecht te kunnen bij professionele hulpverlener Aanbieden van een zinvolle vrijetijdsbesteding (na verloop van tijd)
3. Methodiek Meestal: organisatie dorpsrestaurant 1 x per week Doelgroep: afhankelijk van restaurant tot restaurant. Soms: kwetsbare mensen, soms iedereen. Avelgem: 65 plussers en mensen met een hulpvraag. Mensen tekenen in voor maaltijd via verkoop van bonnetjes bij lokale handelaars/sociaal huis. In Avelgem: telefonische aanmelding, op sociaal huis of ter plekke Op basis van bovenstaande bestellingen: bereiding aantal maaltijden
3. Methodiek Maaltijden - geleverd door plaatselijke traiteur of klaargemaakt via OCMW/Woonzorgcentrum Vrijwilligers/medewerkers sociale diensteneconomie: staan in voor bediening, klaarzetten zaal, opkuis + contacten met deelnemers/klanten Beroepskracht: coaching vrijwilligers + opvang vragen en problemen van deelnemers/klanten. Na de maaltijd: opruimen, eventueel mensen kans bieden activiteit mee te volgen - koppeling met informatieve en/of recreatieve activiteiten (samenwerking met verenigingen)
4. Functies van een dorpsrestaurant Sociale functie Signaalfunctie Infoverstrekking Doorverwijsfunctie Aanbieden van een gezonde maaltijd Realiseren van sociale tewerkstelling
5. Enkele cijfers… ZOHRA Start Zorgnetwerk : juni vrijwilligers, 151 gebruikers Diensten Totaal Klusjes, bezoek, vervoer, boodschappen Verjaardags- bezoekjes
5. Enkele cijfers… Elke week op dinsdagmiddag Tot op heden: telkens 6 mensen Kostprijs maaltijd: € 7.5 per persoon Start: 11 mei 2010 ZOHRA: dorpsrestaurant
5. Enkele cijfers… Limburg: Organisatie van – intussen 9 eetmomenten per week Gemiddeld worden 289 maaltijden per week geserveerd 2,5 FTE medewerkers Lokale Diensteneconomie werken mee € 5 per maaltijd (sociaal tarief is mogelijk).
5. Contact Dirk Sansen, Programmaverantwoordelijke Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw T Veerle Gevaert – T