Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft §12 ACTEERSTIJLEN / THEATER

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW... EN AAN ALLE MANNEN... DIE ER TEGEN KUNNEN !!! Na 5000 jaar moppen over vrouwen... uiteindelijk moppen over mannen.
Advertisements

Pamela Anderson Met sex uispraken Muziek: Klein.
Loverboys alles over loverboys.
Tafelmanieren Start de vragen.
Modern sprookje Kikkerkoning.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Welkom op TOV! Bekering.
Hoe bouw ik een relatie op met God?
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
De nieuwste uitspraken
Wat mannen echt aan het huilen maakt:
Een vrouw te zijn.
De beroemdste persoon die er is …
“Een reis naar Licht”.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW. EN AAN MANNEN. DIE ER TEGEN KUNNEN
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
We zijn toch allemaal gelijk…
Woorden en tijd.....
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Hallo, ik ben Willy de spin.
Discipelschap.
Gemaakt door Mike van Doorn
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
9 Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad
DE WERELD EEN DORP Niet klikken Muziek: Händel: Ombra ma fu. (Xerxes)
Wat maakt het leven zinvol?
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Afscheid van een vriend
Vrienden zijn er om je te steunen
Muziek : Engelbert Humperdink Am I That Easy To forget
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
Who cares?!. 14 Als het nu etenstijd was, zeide Boaz tot haar: Kom hier bij, en eet van het brood, en doop uw bete in den azijn. Zo zat zij neder aan.
A. POWERPOINTS V. B. Voor al die dagen dat het tegen zit…
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
‘Liever een open relatie?’
Mijn eerste levensbehoefte is…
Interpreteren van data
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Rekenen groep 4.
Mijn verjaardag..
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
Dieren. De vos en de raaf Meneer Ibert, ik wil u graag iets kwijt, Hier zit ik naar uw notenbrij te staren Ik zou dit spelen, maar heb nu.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
Letterkunde van 1800 tot 1914 griezelverhaal schrijf je eigen
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Wat is de zin van het leven?
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Antwoorden op opdracht en vragen theater
De koning van de kikkers
Brian Adams: Everything i do…
Blok 6.
Om soms eens dieper over na te denken
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
 De ander is ideaal. Hij/zij is (moet zijn) zoals ik wil.
Talent 1 Ik heb talent, ik heb talent Ja dat is algemeen bekend
OF IK JE TERUG ZAL ZIEN Benny Neyman.
(1)De oude theatertaal: naturalisme/realisme Begin 20ste eeuw:
Waarom veranderde Brecht het theater ?
Transcript van de presentatie:

Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft §12 ACTEERSTIJLEN / THEATER

Tot 1900  Naturalistisch theater tb 68 Tot 1900  Naturalistisch theater Alles zo realistisch mogelijk Veel decorwisseling en toneeltechniek Zaal verduisterd Toneel is denkbeeldige 4e wand Publiek nooit rechtstreeks aangesproken

Overtrokken acteerstijl Bespot in o.a. Lucky Luke strip

Stanislavski methode bevordert naturalisme tb 68a Stanislavski methode bevordert naturalisme Acteur: Niet iets spelen, maar echt voelen Helemaal in de rol, invoelen vanuit eigen emoties Acteur is het karakter ipv het te spelen Mens-ZIJN is belangrijker dan mens-SPELEN Nog steeds populair in Hollywood: Dustin Hoffman blijft een nachtje wakker als hij een uitgeputte man moet spelen.

Meyerhold breekt met naturalistisch theater tb 68b Meyerhold breekt met naturalistisch theater Communistisch Rusland Publiek  realiseren dat het toneel is Abstract decor met verhogingen en katrollen Alle spelers in een kostuum

Biomechanica tb 68b Acteurs: net zo efficiënt bewegen als een arbeider in de fabriek DOC 5-10: Biomechanica

Brecht: episch theater tb 69a Brecht: episch theater Duits theaterschrijver; links-georiënteerd. = Vertellend theater. De toeschouwer zal duidelijk zien dat toneel gespeeld wordt. De speler zal zich niet met zijn eigen rol identificeren. De toeschouwer zal zich niet inleven maar (zoals bij sportwedstrijden) tot een kritische medespeler worden. Niet het gespeelde, maar dat wat je kan leren is belangrijk. De toeschouwer heeft steeds een kritische afstand tot datgene wat zich op het toneel afspeelt. Brecht steeds in conflict met Nazi-Duitsland

Vervreemdingseffecten tb 69a Vervreemdingseffecten Middelen om de illusie van het theater te doorbreken: Inleidende teksten Verhaal onderbreken met liederen problemen algemeen gemaakt; Decor geeft aan dat het om theater gaat. overduidelijk decorstukken op een toneel. Alleen de meest noodzakelijke rekwisieten; Filmfragmenten doorbreken het decor.

Mahagonny Weduwe Begbick, Fatty en Moses Beruchte bedriegers Theaterstuk van Brecht en Weill: het verhaal Weduwe Begbick, Fatty en Moses Beruchte bedriegers Stichten Mahagonny (Netzestadt = spinneweb) Stad van licht vertier Mannen geld afhandig maken Haifische (Meisjes van plezier) w.o. Jenny Smith

Jim Mahoney, Jacob Schmidt, Sparbüchsen Bill en Alaskawolf Joe wb 44 VID 5-14: Fatty en Moses lokken mannen uit de stad naar Mahagonny Jim Mahoney, Jacob Schmidt, Sparbüchsen Bill en Alaskawolf Joe Zeven jaar houthakken in Alaska Willen geld verteren VID 5-15 Jim Mahoney, Jacob Schmidt, Sparbüchsen Bill en Alaskawolf Joe keren terug uit Alaska Opdracht 9 Vergelijk Fatty & Moses; de mannen uit de stad en de groep Jim & vrienden. Gebruik het analyseschema ‘drama’.

Jim krijgt een relatie met Jenny Smith Jim krijgt wat later genoeg van het ‘lege’ inhoudsloze bestaan in Mahagonny en wil weg Hij wordt weerhouden door zijn vrienden VID 5-16 Jim wil weg Opdracht 10 a Hoe proberen Jim en zijn vrienden elkaar te overtuigen? b Wat maakt de kleding duidelijk over Jim en zijn vrienden? c Wat is Jim in zijn kleding vergeten? d Waarom wil Jim zijn hoedje opeten?

Dan barst hij in woede uit. Jim is terug in Mahagonny en zit geweldig te ‘genieten’ op een terrasje van een concert door een pianola (automatische piano) Dan barst hij in woede uit. VID 5-17 Op het terras Opdracht 11 a Wat is de ironie in het gebruik van de pianola? b Wat is zijn boodschap aan de andere mensen op het terras? c Hoe reageren de omstanders? d Hoe ondersteunt de muziek de gebeurtenissen op het toneel?

Jim krijgt pas gehoor als een orkaan Mahagonny bedreigt. Zijn visie: Laten we altijd leven alsof een vulkaan op komst is, laten we doen waar we zin in hebben. De nieuwe lijfspreuk wordt:

vergeet het boksen niet, Het Mag: eerst het eten, dan de liefde, vergeet het boksen niet, zuipen zolang je kunt en besef vooral dat alles hier mag

Jacob vreet zich te barsten Alaskawolf Joe wordt doodgeslagen bij een bokswedstrijd Sparbuchsen Bill wil Jim niets lenen als die de rekening niet kan betalen. Jim wordt terechtgesteld en veroordeeld want gebrek aan Geld is het ergste misdrijf in Mahagonny

Jim’s laatste woorden voor de executie: Toen ik naar deze stad kwam om met geld mijn plezier te kopen was mijn ondergang bezegeld. Nu zit ik hier en heb er niets aan gehad. Ik was degene die zei; ieder moet zich een stuk vlees afsnijden met zijn mes maar het vlees was rot. De vrijheid voor geld was geen vrijheid, ik at maar bleef hongerig.

xx tb xx xx xx xx

xx