Joodse gebruiken rond het huwelijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Verrassing!!.
de genezing te Bethesda
Zonde, de grootste vijand
Wat is de bedoeling van Johannes?
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Het Trouwfeest.
Godsdienst.
Hoe zit het met de kerk? & Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Met meester Cor en meester detmer
Nieuwe buren deel 1 Gemaakt door; Aquinnah, Cédrick, Peter, Sarah Niveau 7.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Deze presentatie is van :
Het Vierde Huwelijk.
Vrouw contra man.
Logica in al zijn zin en waanzin.
STUDIO PRESENTEERT BERTEM DORUS.
Jodendom Ardin en Michelle.
Het huwelijk…
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
Het Avondmaal.
De visie is Jezus One for all.
Kracht.
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
Gemaakt door Melissa En damian-1
Oog in oog, hand in hand ….
God is onzichtbaar, of niet?
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Kindermoment.
Baas boven baas.
Interpreteren van data
Huwelijk (1) Een vrouw heeft haar ex-echtgenoot uitgenodigd op haar huwelijk. Tijdens het feest gaat de ex naar de nieuwe bruidegom en vraagt hem op.
Het verhaal van Pasen.
Welkom.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Nieuwsgierig als Geoffrey is vraagt hij aan zijn vader: “Papa, wat doen die mevrouwen daar?”
Ik hou er niet van om op dergelijke momenten te praten
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: J. Korthoef
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
100 jaar was Abraham toen hij samen met Sara hun eerste kind ISAAK kreeg. God was Zijn verbond nagekomen.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #4 EEN GRIEZELIG VOORBEELD.
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
Volk van de Thora Rituelen bij het leven.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Welkom Zondag 30 augustus 2015
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
hoe de marokkanen geld verdienen....
De overdenking gaat over Openbaring 19: 1 – 10 De bruiloft van het Lam is gekomen! Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds.
Kun je beide kanten zien De verschijning des Heren - OpnameDe wederkomst des Heren - Terugkeer Alleen gelovigen worden opgenomenBij Zijn komst.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Gemeente van onze Here Jezus Christus, Wij zijn hier bij elkaar om het huwelijk van N.N. en N.N. aan de Here op te dragen en Hem om zijn zegen te vragen.
Gemeente van onze Here Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van N.N. en N.N. aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013.
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
De tempel 2 Kronieken 34:8 "Toen Josia achttien jaar koning was, wat hij nog steeds bezig om het land en de tempel van de Heer, zijn God, rein te maken.
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
Transcript van de presentatie:

Joodse gebruiken rond het huwelijk

Een Joodse Bruiloft Bruidsparen trouwen niet alleen voor de burgerlijke stand, maar vaak ook in een gebedshuis. Joodse mannen en vrouwen trouwen meestal in de synagoge. Maar het kan ook ergens anders, zelfs gewoon buiten.  

De Choepa De huwelijksceremonie vindt plaats onder de Choepa (luifel), een symbool van het huis dat het nieuwe echtpaar samen zullen bewonen. Het is naar alle zijden open, net zoals Abraham en Sarah hun tent aan alle kanten open hadden.

De rabbijn De rabbijn, de geestelijke leider, zegent het huwelijk in. De kallah, de bruid en de chatan, de bruidegom worden daar goed door hem op voorbereid. Hij vertelt het bruidspaar wat er van hen verwacht wordt, als zij getrouwd zijn. Hij vertelt ze, dat het goed is om de kinderen in de joodse gebruiken op te voeden.

Ketoeba Al meer dan tweeduizend jaar tekenen Joodse mensen die gaan trouwen een ketoeba. Dat is een soort contract. Ze beloven daarin goed voor elkaar te zorgen en samen een Joods gezin te vormen. Naast het bruidspaar zetten ook twee getuigen en de rabbijn hun handtekening eronder. De ketoeba wordt tijdens de huwelijksceremonie hardop voorgelezen.

De ringen De ringen zijn meestal gemaakt van goud. Er mogen geen juwelen op zitten. De ring moet namelijk helmaal rond en gaaf zijn. Zo moet ook het huwelijk zijn: zonder einde of onderbreking. Als ze de ring aan elkaar geven zegt de bruidegom: ‘Zie, door deze ring ben jij in heiligheid met mij getrouwd volgens de wet van Mosje (Mozes) en Jisraël.’ Vervolgens schuift de bruidegom een ring aan de rechter wijsvinger van de bruid. Op dat moment worden zij daadwerkelijk in de echt verbonden.

Sjewa berachot Een belangrijk deel van de trouwdienst is het uitspreken van zeven gebeden. In het Hebreeuws heet dat de sjewa berachot. Ze danken God en vragen om vreugde en blijdschap voor het bruidspaar.

De wijn Het bruidspaar krijgt twee keer een slokje wijn te drinken. Daarna zegent de rabbijn de bruid en de bruidegom.

Het glas gebroken Aan het einde van de joodse ceremonie stapt de bruidegom op het wijnglas om het te breken, wat volgens één van de verklaringen de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem symboliseert. Zelfs op zo’n vrolijke dag als een trouwdag willen ze daar even bij stilstaan. Als dat is gebeurd roept iedereen: Mazzel tov! Goed geluk! Daarna vertrekt het bruidspaar naar een afgezonderde ruimte, vaak om na een dag vasten iets te eten. Het feit dat ze samen alleen in één ruimte kunnen zijn is al een bewijs van hun gehuwde staat.  

Receptie Hierna komen de bruid en bruidegom terug in de ruimte met gasten waar de receptie aanvangt. Ze worden dan voor het eerste aangekondigd als mijnheer en mevrouw “X”. De mannen en vrouwen dansen gescheiden en om de bruid en bruidegom heen. Tijdens een van de dansen, de hora, tillen de gasten het bruidspaar (de koning en koningin) op stoelen boven hun hoofd. De joodse ceremonie eindigt met een maaltijd, waar wederom de zeven zegeningen worden uitgesproken en het bruidspaar deelt wederom de wijn.