SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
workshop geld zoeken loont
Centrale werkwinkel D:
Welkom bij Best Buddies Nederland
Hoe ontstond dit initiatief ?
FUSIE VROUWEN van… Samen sterker!
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
‘maar..centraal is ook wij’ ‘Kwartiermakersgilde’
De kracht van HBSoftware B.V Als uw markt verandert, verwachten uw klanten dat u daar snel op reageert. Wij kunnen u daarbij helpen. Vanuit onze branchefocus.
De rekenkamer van Venlo
De eerste vijf maanden Henk Nies, Vilans, 1 maart 2010, Utrecht.
Zo doen we dat in Dordrecht: Bewoners aan Zet
Werven van geld Creëren van betrokkenheid
… Verhoogt jouw kans op het vinden van werk …
Nationaal Actieprogramma Diabetes 24 november 2011 Elize van Ballegooie Senior Implementatiemedewerker NAD Ytje van der Veen Implementatiemedewerker DVN.
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Een startersgids voor innovatie
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Actief Burgerschap Plan Nederland.
De kracht van HBSoftware B.V Onze kracht is branchekennis. Wij begrijpen wat vastgoedontwikkeling is. Wij weten wat de prioriteiten van het management.
Welkom MAS
Wie geef jij een glimlach?
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Workshop ‘Is er een toekomstige rol voor verkoopvrijwilligers’ 25 mei 2013.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Rollen schuldhulpmaatje
Samen werken aan een gezonde regio!
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
Netwerk voor Cultuur en Natuur Afdrachtensystematiek Afdelingen Voorzittersoverleg 22 oktober 2011.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
AdviesBrigade project in ontwikkeling Presentatie Arnhemse Sport Federatie, 17 juni 2013.
Pantein 4 bedrijven Regio Brabant Noord Oost
Herstructurering Sociaal Domein
Workshop Fondsen werven
CanDo Coaching.
Evenementencommissie RCU Zwolle
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Werkplan 2014 FNV-Lokaal/Oss
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Niet met goede bedoelingen alleen… 17 april 2008 Jolanda Luijten.
Business Coaching 24, 25 September 2014 Xxx Oktober 2014 Pim van der Horst, Adviseur Resultaat op maat voor ondernemers © 2014 MeerMKB VERTROUWELIJK.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 5 Onderzoek naar externe financiële mogelijkheden en inzet van mensen en middelen.
SAMSAMSAMSAM. SAMENWERKINGSVERBAND FINANCIELE EDUCATIE VOOR JONGEREN VOORTGEZET ONDERWIJS.
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
Zilveren Kruis Presentatieslides 100% tekst mét subtitel Resultaten tevredenheidsonderzoek LTV Leusden 2015 Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Doelstelling vergroten van succeskansen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en mkb-ondernemers in de agrarische sector.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Agentschap Ondernemen. Vlaanderen in Actie wil ervoor zorgen dat er in 2020 meer snelgroeiende, internationaal georiënteerde bedrijven zijn. Dat is.
De Amsterdamse vrijwilligersorganisatie De Regenboog Groep.
Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari Welkom Workshop ‘Ben ik tevreden?’ 9 januari 2012.
Matching ideals stichting laluz & logo IO invoegen!! Contactgegevens account manager.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Prisma Brabant Provinciale steunfunctie-instelling op het terrein van welzijn en educatie. De provincie Noord-Brabant is de grootste opdrachtgever. Bijdrage.
Waardebonnnenactie PBC/ provincie SESAM academie |
Voorstellen André de Reus - vm dir/opr. Atir - voorz. FMG - RvA SVS - PUM expert.
Cultuurvrienden De betekenis van vrienden in de cultuursector, een pilot in Tilburg Henk Vinken Werkconferentie Publiek! ‘s-Hertogenbosch.
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Bestuurlijke aanpak van de criminaliteit Wat kan de bijdrage van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) hierin zijn? Spreker: H.W.M. Klitsie.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
NL doet 2017: ‘ontmoet!’ startbijeenkomst.
FONDSENWERVING EN FINANCIERING
Transcript van de presentatie:

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat is de SESAM Academie? Hoe zijn wij georganiseerd? Welke ervaring hebben we? Hoe werken SESAM adviseurs?

SESAM ACADEMIE lllllko Professioneel advies door vrijwilligers Landelijke vrijwilligersorganisatie. Senioren in de Samenleving (SESAM). Onafhankelijke stichting opgericht in ca 90 senioren landelijk actief. Adviseurs werken vanuit 5 regionale teams. Centraal kantoor in Apeldoorn met 1 betaalde kracht (0,5)

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Organisatie SESAM Inkomsten ca. € per jaar uit de adviezen. Onbetaalde, gecertificeerde adviseurs. Elke adviseur volgt intensieve leergang en cursussen. Verder intervisie, collegiaal overleg, regio-overleg etc. Uitgaven: bureaumanager, PR, leergang, acquisitie. SESAM Academie ontvangt geen subsidie. Mogelijkheid van steun aan “armlastige” organisaties.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat hebben we tot nu toe gedaan? 426 afgesloten projecten 67 in de sector kunst en cultuur. 36 met hulp Prins Bernard Cultuurfonds en de provincie Brabant. 138 lopende projecten 52 in de sector kunst en cultuur. 39 met hulp van PBC en provincie Brabant.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Een globale indruk van het werk: Voorbeelden van SESAM projecten Het project in Noord-Brabant in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie De werkwijze van de SESAM adviseur

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Voorbeelden van enkele veel voorkomende thema’s: Strategie Organisatie Bestuur/directie en coaching PR en communicatie Financiën Fondsenwerving Vrijwilligersbeleid

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Strategie De organisatie heeft geen helder doel/missie Er is wel een helder doel maar niet bij ieder bekend Er is een doel maar te weinig focus daarop U wilt een ‘heidag’ organiseren en zoekt en dagvoorzitter.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Organisatie Er is wel een helder doel maar niet bij iedereen bekend. Natuurlijk is er geen winstdoelstelling maar mag er dan ook geen bedrijfsmatige aanpak zijn? De organisatie groeit of krimpt en heeft moeite die trend te managen Er wordt te weinig gebruik gemaakt van eenvoudige automatiseringshulpmiddelen als spreadsheets en databases.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Bestuur/directie coachen. Het bestuur is incompleet of onevenwichtig. De voorzitter/directeur “doet alles”. Er schuilt een conflict in het bestuur. Het contact met de vrijwilligers laat te wensen over

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers PR en communicatie U hebt een goed verhaal, maar voor wie precies? Hoe kunt u het zo vormgeven, dat het overkomt? Wie voeren het woord en wat zeggen ze? Het opbouwen van (lokale) mediacontacten. Omgaan met persberichten Hoe zinvol is een website en wat daarbij komt kijken? Wat te doen met de sociale media?

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Financiën Er is een uitstekende boekhouding. Maar de overzichten geven geen inzicht in vaste kosten en kosten van de activiteiten. Niemand weet precies welke activiteiten wat opleveren.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Fondsenwerving Een goed plan is het begin. Een helder financieel overzicht is noodzakelijk. Sponsoring en de tegenprestatie. Lokaal, regionaal of landelijk werven? De rol van de (lokale) overheid. Fondsen en hun (eigen)aardigheden.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Vrijwilligersbeleid Er zijn te weinig (jonge) vrijwilligers. Hoe werf je nieuwe vrijwilligers? Het nut van functieprofielen. De zin van vrijwilligersovereenkomsten.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Samenwerking met PBC en NB In 2011 voor de derde keer samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds en de provicie Noord- Brabant in de vorm van “waardebonnen” voor 5 dagdelen advies. Jaarlijks publiciteit, aanmelding, selectie, advisering. Samenwerking met bestaande provinciale adviesdiensten Zij focussen op inhoud; wij meer generalistisch.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Een indruk van de onderwerpen: Wenselijke bestuursmutaties Verandering van bestuursmodel Kwaliteitsverhoging van het bestuurlijke proces Verbetering van de financiële verslaglegging Actualisering van het vrijwilligersbeleid Betere implementatie van werkprocessen Verbetering van de communicatie Optimalisering PR en sponsoring Persoonlijke en individuele coaching

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers De werkwijze van de SESAM adviseurs

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Standaard adviesprocedure Intakegesprek. (gesprek met twee adviseurs) Wat is de vraag? En welk probleem zit daar achter? Plan van Aanpak (offerte). Zo gaan we samenwerken en dat kost het aan tijd en geld.. Opdracht, uw akkoord op de offerte. Uitvoering opdracht –> realiseren afgesproken resultaat, via coaching of advisering. Evaluatie –> hoe is het gegaan, bent u tevreden?

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers De kracht van vergrijzing Samenleving drijft op inzet vrijwilligers. Vrijwilligersorganisaties willen professionaliseren. SESAM Adviseurs kunnen coachen en adviseren vanuit een jarenlange ervaring en vanuit een professioneel netwerk. Doel: versterken van de vrijwilligersorganisatie.

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat de vrijwilligersorganisatie krijgt Een ervaren professional/manager als adviseur … … met gespecialiseerde kennis bij uw vraag … … die zelf ook vrijwilliger is en die is … … getraind in samenwerken met vrijwilligersorganisaties. Vooraf inzicht in de te verwachten kosten. Een adviestraject op maat. Met als doel: De organisatie sterker maken !

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat kost dat? Adviesvergoeding: € 75,= per dagdeel (excl. BTW) Reis- en onkosten adviseur (declaratie in overleg) Offerte met te verwachten aantal dagdelen 50% bij verstrekken opdracht / 50% na afronding

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers De SESAM Academie Vragen??

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers SESAM Academie Deventerstraat LW Apeldoorn Tel: (werkdagen 9.00 – uur)