Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Startconferentie provincie Groningen 2013
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
Presentatie 24 juni 2008 Waarom een oranje huis? De werkprincipes voor de crisisopvang Wat betekent dit in de praktijk? Reacties en vragen.
De Methode Integrale Jeugdbescherming
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Amaryllis: landingsbaan voor de decentralisaties.
Programma RegioAanpak waar staan we nu? Ambtelijk overleg 4 juni 2013.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
RegioAanpak Veilig Thuis ‘Op weg naar een Regiovisie’ 5 december 2013.
Presentatie Zorgcoördinatiepunt Tijdelijk Huisverbod
Begeleidingsplannen GGZ
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Zorg nieuwe stijl.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Workshop bejegening en informatievoorziening
Kenniscafé huiselijk geweld in het sociale domein
Samen verder!.
Presentatie Steunpunt Huiselijk Geweld Kennemerland
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Transitie jeugdzorg: waar ging het ook alweer over?
Werken met de Friese meldcode
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Model-handelingsprotocol AMHK “Informatie & reflectie” Presentatie op bijeenkomst voor gemeenteambtenaren op 1 april 2014 Michel Simon.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Huiselijk geweld Van: Huyghebaert – De Graeve Jolien 1BaTP.
Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Over de organisatie: Afdelingen: AWBZ. Verpleging & Verzorging.Gespecialiseerde Ambulante Begeleiding WMO: Hulp bij het Huishouden Particulier en PGB.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Nulmeting Jeugdbeleid van Eijsden-Margraten Marjolein Nicolaes Margraten februari 23, 2015.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Nazorg na jeugdzorg: uitdaging of kans? 9 november 2012 Jannette Klaver - Achterhoek Gerard Roerdink - Lindenhout Mara Frank - Rivierenland.
Welkom Lokale ondersteuningsstructuur huiselijk geweld en kindermishandeling in samenwerking met lokale sociale teams en veilig thuis.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Presentatie stand van zaken AMHK Gelderland Noord en Midden Transitiemanagers G7 4 februari 2014.
Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid 2 aparte organisaties tot 31 december 2014 Meldpunt Zorg & Overlast / Steunpunt huiselijk geweld Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Symposium Wet meldcode van kracht! 15 oktober 2013.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Presentatie WIJeindhoven
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Stichting Jeugdformaat
MEE maakt meedoen mogelijk
Kinderen beschermen we samen
Meldcode Kindermishandeling
JGZ en de Ouder – en Kind teams in Amsterdam
Professioneel afwegen en melden
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
“Week van de Meldcode” De veranderde werkwijze VT
Geweld hoort nergens thuis
Naam: Karin Direks & Susanne Dreuw
Transcript van de presentatie:

Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten Presentatie op bijeenkomst voor gemeenteambtenaren op 1 april 2014 Wicher Pattje

AMHK: de regionale specialist Het AMHK is een gespecialiseerd regionaal centrum op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling van en voor alle gemeenten in de regio bundeling van hoogwaardige expertise adviseert over en bevordert veiligheid op de korte en langere termijn bij huiselijk geweld en kindermishandeling AMHK filtert bij voorkeur alle zorgmeldingen en geleid ze direct door naar het juiste niveau van afhandeling

Adviseren & doorgeleiden naar hulp Het AMHK is primair gericht op het geven van advies, het bieden van ondersteuning en het doorgeleiden naar hulpverlening, waar mogelijk naar het lokale niveau logische consequentie van Wet Verplichte Meldcode logische consequentie van 3D principiële breuk met verleden: melding = NIET onderzoek  

Onderzoek als het niet anders kan Het AMHK verricht alleen nader onderzoek: in situaties waarin ernstige vermoedens bestaan van huiselijk geweld of kindermishandeling en het gezin of het huishouden niet mee wenst te werken aan nadere verduidelijking van aard en omvang van het geweld of de mishandeling of niet mee wenst te werken aan een hulpverleningstraject  

Vertrouwen Het AMHK werkt aan het winnen van vertrouwen van zowel direct en indirect betrokkenen bij huiselijk geweld en kindermishandeling, als van professionals methodisch handelen zorgvuldig handelen transparant handelen 24/7 bereikbaar, deskundig advies, constructieve samenwerking

Samenhang en integraliteit Het AMHK creëert samenhang tussen de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en werkt aan een integrale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling zijn voor het AMHK primair veiligheidsvraagstukken van 0 - 100 jaar, alle leden van gezin of huishouden kinderen als slachtoffer of getuige van huiselijk geweld worden benaderd vanuit één aanpak herstelplannen altijd op alle leefgebieden

Afbakening verantwoordelijkheden Gemeenten bepalen de verantwoordelijkheidsverdeling tussen het AMHK en het lokale veld AMHK en lokale veld zijn qua expertise complementair aan elkaar; gaat dus om de vraag: waar concentreer je de expertise? expertise = opleiding, ervaring en frequentie van casuïstiek advies Ondersteuningsprogramma: niet risicovol experimenteren, bij twijfel niet inhalen

1 plan, 1 casusregisseur Het AMHK werkt, ook in de samenwerking met het lokale veld, volgens het principe één gezin, één plan, een contactpersoon (casusregisseur) bij groot veiligheidsrisico: AMHK casusregie overdragen aan lokaal niveau vraagt casusregie op lokaal niveau, die vanaf het eerste contact betrokken is; die moet er dus zijn (en betaald worden) afspraken maken over betrokkenheid AMHK gedurende verloop casus

Systeemgericht Het AMHK werkt systeemgericht slachtoffers, pleger en getuigen (uit sociaal netwerk) betrekken bij analyse en oplossing oog houden voor individuele problematiek kinderen (slachtoffer of getuige) ook actief betrekken afstemming met politie en OM (dadergericht)

Aansluiten bij eigen kracht Het AMHK sluit bij het bieden van ondersteuning aan bij de eigen kracht van de direct betrokkenen en hun sociale netwerk oplossingsgericht aansluiten bij sterke kanten en talenten leren zelf invloed uit te oefenen op je eigen veiligheid leren op tijd je sociale netwerk in te schakelen

Privacy Het AMHK deelt privacygevoelige informatie met zo weinig mogelijk personen en alleen indien en voor zover dat voor het borgen van de veiligheid noodzakelijk is informatie delen alleen met professionals die wat in het gezin te zoeken hebben alleen voor zover ze informatie nodig hebben om hun werk te kunnen doen nooit toestemming vragen aan betrokkenen als je bij weigering toch informatie over hen gaat delen; meedelen dat je informatie gaat delen

?