De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Week van de Meldcode” De veranderde werkwijze VT

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Week van de Meldcode” De veranderde werkwijze VT"— Transcript van de presentatie:

1 “Week van de Meldcode” De veranderde werkwijze VT
Advies-en meldpunt Huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie zoals gebruikt voor deze presentatie: Q&A: De veranderde werkwijze Veilig Thuis december 2018 Augeo Academy: Wat doet Veilig Thuis Handelingsprotocol Veilig Thuis 2019 Mariël Scholten en Karin Bakker Medewerker Veilig Thuis Twente

2 Programma/Doelstellingen
Welkom/kennismaken Bellen en dan ? * Advies * Melding * Radarfunctie * Monitoren Afsluiting Kennismaken en Welkom

3 Bellen en dan? Advies en ondersteuning Op naam van adviesvrager
Bieden van ondersteuning Bij de keuze tussen advies of melding is degene die contact heeft opgenomen met Veilig Thuis bepalend (Bron: handelingsprotocol Veilig Thuis 2019). Veilig Thuis adviseert bij het maken van deze afweging. Advies en ondersteuning In elke stap van de meldcode kan je Veilig thuis bellen voor advies of ondersteuning. Veilig Thuis kan dan met je bespreken: • Hoe je de onveiligheid met kind en ouders kan bespreken • Wat je kan doen om de onveiligheid aan te pakken • Welke lokale deskundigen je kan betrekken bij de aanpak • Hoe Veilig Thuis je daarbij kan ondersteunen • Of je behoefte hebt aan een vervolgadvies Bij een advies hoef je de naam van het gezin niet te noemen. Veilig Thuis bespreekt met jou hoe zij omgaat met het registreren van gegevens naar aanleiding van een advies. Bij een advies blijf je zelf verantwoordelijk voor de aanpak en uitvoering van de acties. Veilig Thuis kan je ondersteuning bieden bij de gesprekken met het kind en/of de ouders en bij het opstellen van veiligheidsvoorwaarden en het opnieuw taxeren van de veiligheidWat zou de adviesvrager zelf kunnen doen Op welke wijze kan VT ondersteunen? (voorbereiden gesprekken, ondersteunen bij gesprekken, ondersteunen in het opstellen en/of bespreken van een veiligheidsplan, bijwonen van overleg). Behoefte aan een volgend adviesgesprek over dezelfde casus?

4 Bellen en dan? Melding Anoniem Advies -> melding Ambtshalve melding
Een melding kan voortkomen op basis van een eenmalig contact met directbetrokkenen. Bijvoorbeeld door professionals die werkzaam zijn bij de spoedeisende hulp of bij een ambulancedienst. Een melding kan ook voortkomen op basis van langdurige of doorlopende contacten met directbetrokkenen. Wat als ik besluit te melden? Veilig Thuis neemt elke melding van een (vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling aan. Je maakt dan als melder je contactgegevens kenbaar. Bij het doen van een melding kan je van mening zijn dat je zelf de nodige hulp kunt bieden of organiseren. Of je verzoekt Veilig Thuis om de verantwoordelijkheid over te nemen. Veilig Thuis maakt met jou afspraken over de vervolgstappen, de verantwoordelijkheid voor het zicht op veiligheid in het gezin, de afstemming met de directbetrokkenen en de samenwerking en communicatie tussen jou en Veilig Thuis. Ambtshalve melding: In uitzonderlijke situaties kan Veilig Thuis besluiten handelend op te treden zonder bescherming van de adviesvrager. Dit is mogelijk als: het veiligheidsrisico voor de directbetrokkene of anderen hoog en acuut is en/of de adviesvrager ook met ondersteuning van Veilig Thuis de veiligheid van de directbetrokkenen niet of onvoldoende kan of wil vergroten. na opschaling tussen Veilig Thuis en de adviesvrager geen overeenstemming is bereikt over het doen van een melding.

5 Bellen en dan? Melding: Meerwaarde voor een professional?
Zijn er eerder meldingen gedaan Informatie om directe en stabiele veiligheid te bewerkstelligen Samenwerking zoeken met anderen Resultaat veiligheidsbeoordeling Deskundig advies over de vervolgstappen De samenwerking met VT aangaan Wat is de meerwaarde van het doen van een melding voor mij als professional? Als je van oordeel bent dat je zelf over voldoende mogelijkheden beschikt om de noodzakelijke hulp te bieden of te organiseren dan levert de melding je de volgende voordelen: - je krijgt antwoord op de vraag of er eerdere meldingen zijn gedaan; - je krijgt informatie uit de eerdere meldingen voor zo ver je die informatie nodig hebt is voor het bewerkstelligen van directe en stabiele veiligheid; - je kunt op basis van die informatie contact en samenwerking zoeken met anderen die zich zorgen maken over dit gezin of huishouden; - je hoort het resultaat van de door Veilig Thuis uitgevoerde veiligheidsbeoordeling; - je krijgt een deskundig advies van Veilig Thuis over de vervolgstappen - je kunt met Veilig Thuis de samenwerking aangaan om de onveilige situatie te stoppen Het oordeel dat je over voldoendemogelijkheden beschikt om de noodzakelijke hulp te bieden of te organiseren is daardoor mede gebaseerd op: * informatie van anderen * het oordeel van Veilig Thuis Als je van oordeel bent dat je zelf niet over voldoende mogelijkheden beschikt om zelf de noodzakelijke hulp te bieden of te organiseren dan neemt Veilig Thuis de verantwoordelijkheid voor het zicht op de veiligheid van je over.

6 Wat doet VT met mijn melding?
Veiligheidstaxatie: Stappen: Informatie verzamelen Beoordeling Besluitvorming Wat doet Veilig Thuis met mijn melding? Veiligheidsbeoordeling/taxatie Doel: Zicht krijgen op de veiligheid in het gezin of huishouden; Tot het besluit komen bij welke instelling of professional de verantwoordelijkheid wordt belegd voor het nemen van de vervolgstappen waar de melding aanleiding toe geeft. Veiligheidsbeoordeling. Stappen: 1. Aanvullende informatie verzamelen Veilig Thuis vult de melding aan met informatie over het betreffende gezin of huishouden uit andere bronnen: - Meldingen die eerder bij Veilig Thuis of bij een van de andere 25 Veilig Thuisorganisaties zijn gedaan; Informatie van de Raad voor de Kinderbescherming en eventueel informatie van de politieEigen systemen GBA Gezag register NB: Veilig Thuis heeft voor het opvragen van informatie en voor overleg met andere instanties en professionals niet de toestemming nodig van de direct betrokkenen. 2. Beoordeling van de verzamelde informatie De verzamelde informatie wordt geanalyseerd en met behulp van het triage instrument voert Veilig Thuis een veiligheidsbeoordeling uit 3. Besluitvorming over de vervolgstap. Op basis van de veiligheidsbeoordeling komt Veilig Thuis tot een oordeel over de vraag welke instelling(en) of professional(s) het meest aangewezen zijn om de casus verder op te pakken. Binnen de besluitvorming worden vertrouwensartsen, gedragswetenschappers en/of aandachtfunctionarissen betrokken. Veilig Thuis rondt de veiligheidsbeoordeling binnen 5 werkdagen af.

7 Besluitvorming veiligheidstaxatie
Acute onveiligheid Direct actie Structurele onveiligheid / Multi problematische leefsituatie Voorwaarden & vervolg Onderzoek Overdracht lokale teams Direct werken aan veiligheid Als de gezinsleden na de melding bereid zijn samen te werken met Veilig Thuis spreekt Veilig Thuis met hen af wat er tenmínste moet gebeuren om te zorgen dat het direct veilig wordt. Deze afspraken heten Veiligheidsvoorwaarden. Deze veiligheidsvoorwaarden worden door Veilig Thuis overgedragen aan het (netwerk rond een) gezin en/of aan professionele hulpverlening. Onderzoek Als gezinsleden van het gemelde gezin niet willen samenwerken met Veilig Thuis of als er nog geen antwoord is op de vraag of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling doet Veilig Thuis onderzoek. Doel voorwaarden en vervolg: Directe veiligheid organiseren voor alle directbetrokkenen Inzetten van vervolghulp gericht op stabiele veiligheid en herstel van de door de directbetrokkenen opgelopen schade. Veiligheidsvoorwaarden: In deze voorwaarden wordt vastgelegd waaraan tenminste moet worden voldaan om te komen tot directe en stabiele veiligheid. Het zijn voorwaarden: Die een duidelijke relatie hebben met het herstel van veiligheid Die voor directbetrokkenen inzichtelijk en begrijpelijk zijn Die toetsbaar en niet onderhandelbaar zijn Waarvan op eenduidige manier kan worden vastgesteld of aan de voorwaarden is voldaan Die de basis vormen voor monitoren Die overdraagbaar zijn aan ketenpartners.

8 Bellen en dan? Radarfunctie
Verbinden van informatie en om het volgen van de veiligheid, na overdracht. Bronnen: Meldingen van professionals die melden op basis van hun afwegingskader Landelijk Veilig Thuis Register Het langdurig en intensiever monitoren van casussen door Veilig Thuis. Radarfunctie: Het idee van een overkoepelende radar bij Veilig Thuis is nieuw. Tot nu toe bestond deze nog niet! Het inrichten van de radarfunctie bij Veilig Thuis hangt nauw samen met de aanscherping van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Om in te schatten of er in een situatie sprake is van acute of structurele onveiligheid is het van belang een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de aard en ernst van de problematiek. Huiselijk geweld en kindermishandeling betreft – helaas – problematiek die vaak jaren duurt. Het risico op herhaald slachtofferschap is groot. Daarom is het van belang dat Veilig Thuis signalen van verschillende melders kan combineren, ook over een langere periode van tijd. Het is daarom van belang dat ernstige signalen en vermoedens van ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling altijd worden gemeld, zodat ze ‘op de radar komen’ bij Veilig Thuis. Veilig Thuis heeft de wettelijke taak na een melding te onderzoeken of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling en om, indien nodig, passende hulpverlening in te schakelen. Dit is kort samengevat wat bedoeld wordt met de ‘radarfunctie’ van Veilig Thuis. Van professionals wordt verwacht dat zij conform het door hun beroepsgroep opgestelde afwegingskader bij ernstige signalen of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling altijd melden bij Veilig Thuis. Dit staat los van de vraag of de professional zelf adequate hulp kan verlenen. Het melden is erop gericht dat ernstige signalen bij Veilig Thuis op de radar komen, zodat Veilig Thuis deze nu en in de toekomst kan combineren met andere signalen. Wat houdt de radarfunctie van Veilig Thuis in? De radarfunctie gaat om het verbinden van informatie en om het volgen van de veiligheid, na overdracht. Om deze functie goed te kunnen vervullen gaat Veilig Thuis over méér informatie beschikken, afkomstig uit de volgende bronnen: - meldingen van professionals die melden op basis van hun afwegingskader. Daardoor komen meer meldingen op de radar; - De radarfunctie gaat om het verbinden van informatie en om het volgen van de veiligheid, na overdracht. Een landelijk Veilig Thuisregister maakt het mogelijk na te gaan of niet alleen in de eigen regio, maar ook in andere regio’s eerder een melding is binnengekomen bij een van de Veilig Thuisorganisaties; - het langdurig en intensiever monitoren van casussen door Veilig Thuis is tevens onderdeel van de radarfunctie. Veilig Thuis zal in contact met de directbetrokkenen en de betrokken professionals vaststellen of het veilig is geworden en of deze veiligheid in stand blijft De radarfunctie bij Veilig Thuis krijgt invulling door: maatregelen die erop gericht zijn dat signalen bij Veilig Thuis ‘op de radar’ komen De volgende maatregelen dragen ertoe bij dat signalen of vermoedens van ernstig huiselijk geweld en ernstige kindermishandeling bij Veilig Thuis op de radar komen: * Vermoedens van ernstige mishandeling altijd melden bij Veilig Thuis (stap 5) Het doen van een melding staat los van de vraag wie een interventie of hulpverlening biedt! Bij iedere melding beoordeelt Veilig Thuis altijd de veiligheid in de desbetreffende casus. Indien nodig treft Veilig Thuis aanvullende maatregelen gericht op veiligheid en adequate hulpverlening. Nederland heeft een landelijk dekkend netwerk van 26 Veilig Thuis organisaties. In het beoordelingsproces kan Veilig Thuis ook informatie betrekken van andere Veilig-Thuis organisaties. In het kader van de radarfunctie zullen deze hun informatiepositie gaan delen. Zo komt een landelijk werkende radar tot stand. b. monitoring van casuïstiek.

9 Bellen en dan? Monitoren: Doel:
Directe veiligheid, en later stabiele veiligheid voor alle betrokkenen. VT heeft inzicht in de stappen die zijn gezet tot herstel van de opgelopen schade als gevolg van huiselijk geweld of kindermishandeling. De doelen van monitoren zijn: Directe veiligheid en later stabiele veiligheid Veilig thuis heeft inzicht in de stappen die zijn gezet tot herstel van de opgelopen schade als gevolg van huiselijk geweld of de kindermishandeling. Informatiepositie Veilig Thuis: Monitoren valt onder de wettelijke taken van Veilig Thuis waarop de sterke informatiepositie van Veilig Thuis van toepassing is. Dit betekent dat Veilig Thuis geen toestemming nodig heeft voor het voeren van overleg met of het informeren van externe partijen in het kader van het monitoren. Wel dienen de directbetrokkenen hierover te worden geïnformeerd. Werkwijze: Veilig Thuis gaat in het monitoren na of: - aan de veiligheidsvoorwaarden is voldaan; - of deze hebben geleid tot directe veiligheid en later stabiele veiligheid; - of er aandacht is voor het werken aan herstel van opgelopen schade. Veilig Thuis vormt zich een beeld over deze onderdelen door: - contacten met professionals van de overdrachtspartijen; - individueel contact met alle directbetrokkenen; - het scoren en het onderbouwen van de scores op de veiligheidsschaal door professionals en directbetrokkenen. Frequentie en duur van monitoren Veilig Thuis monitort gedurende een periode van gemiddeld anderhalf jaar en stelt in overleg met de directbetrokkenen en de overdrachtspartij vast: - hoe vaak, met wie, op welke tijdstippen en op welke wijze contacten worden gelegd; - dat Veilig Thuis tenminste monitort na 3 en 12 maanden, en zo veel vaker en langer als nodig is. Uitkomsten van het monitoren Veilig Thuis komt op basis van de informatie die in het kader van het monitoren is verzameld tot een oordeel over de vragen of: - is voldaan aan de veiligheidsvoorwaarden; - deze hebben geleid tot directe veiligheid; - in voldoende mate de stabiele veiligheid is hersteld; - er aandacht is voor herstel van opgelopen schade. Is het oordeel op alle vier deze onderdelen positief, dan sluit Veilig Thuis het monitoren af en sluit daarmee ook definitief de bemoeienis met het gezin of huishouden af. Is het oordeel niet op alle vier genoemde onderdelen positief dan kan Veilig Thuis in het kader van de monitortaak de volgende stappen zetten: - deelnemen aan de evaluatie van het veiligheidsplan samen met directbetrokkenen en de overdrachtspartij; - aansluiten bij een regionaal zorgoverleg; - bieden van consultatie en advies. Wat doet Veilig Thuis bij het monitoren? In nauwe samenwerking met de leden van het gezin of huishouden en met de betrokken professionals gaat Veilig Thuis na of het in het gezin of huishouden stabiel veilig is geworden en of er gewerkt wordt aan herstel. Bij de start maakt Veilig Thuis afspraken over de momenten en de manier waarop het monitoren zal worden uitgevoerd. Om vast te stellen dat de stabiele veiligheid is hersteld zal Veilig Thuis contact onderhouden met de betrokken professionals en met de leden van het gezin of huishouden totdat het stabiel veilig is. Welke casussen worden door Veilig Thuis gemonitord en welke niet? Casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord. In deze casussen heeft Veilig Thuis gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en heeft zich op basis daarvan een goed beeld kunnen vormen van de onveiligheid en van de voorwaarden waar tenminste aan voldaan moet worden om de veiligheid te herstellen. Casussen die door Veilig Thuis direct na de veiligheidsbeoordeling zijn overgedragen aan het lokale veld of andere ketenpartners, worden niet gemonitord. Bij deze casussen heeft Veilig Thuis geen veiligheidsvoorwaarden opgesteld met gezin en hulpverleners en daarom vindt geen monitoring op de veiligheidsvoorwaarden plaats.

10 Bellen en dan? Monitoren: Werkwijze Frequentie en duur
Wat doet Veilig Thuis bij het monitoren? In nauwe samenwerking met de leden van het gezin of huishouden en met de betrokken professionals gaat Veilig Thuis na of het in het gezin of huishouden stabiel veilig is geworden en of er gewerkt wordt aan herstel. Bij de start maakt Veilig Thuis afspraken over de momenten en de manier waarop het monitoren zal worden uitgevoerd. Om vast te stellen dat de stabiele veiligheid is hersteld zal Veilig Thuis contact onderhouden met de betrokken professionals en met de leden van het gezin of huishouden totdat het stabiel veilig is. Werkwijze: Veilig Thuis gaat in het monitoren na of: - aan de veiligheidsvoorwaarden is voldaan; - of deze hebben geleid tot directe veiligheid en later stabiele veiligheid; - of er aandacht is voor het werken aan herstel van opgelopen schade. Veilig Thuis vormt zich een beeld over deze onderdelen door: - contacten met professionals van de overdrachtspartijen; - individueel contact met alle directbetrokkenen; - het scoren en het onderbouwen van de scores op de veiligheidsschaal door professionals en directbetrokkenen. Frequentie en duur van monitoren Veilig Thuis monitort gedurende een periode van gemiddeld anderhalf jaar en stelt in overleg met de directbetrokkenen en de overdrachtspartij vast: - hoe vaak, met wie, op welke tijdstippen en op welke wijze contacten worden gelegd; - dat Veilig Thuis tenminste monitort na 3 en 12 maanden, en zo veel vaker en langer als nodig is. Uitkomsten van het monitoren Veilig Thuis komt op basis van de informatie die in het kader van het monitoren is verzameld tot een oordeel over de vragen of: - is voldaan aan de veiligheidsvoorwaarden; - deze hebben geleid tot directe veiligheid; - in voldoende mate de stabiele veiligheid is hersteld; - er aandacht is voor herstel van opgelopen schade. Is het oordeel op alle vier deze onderdelen positief, dan sluit Veilig Thuis het monitoren af en sluit daarmee ook definitief de bemoeienis met het gezin of huishouden af. Is het oordeel niet op alle vier genoemde onderdelen positief dan kan Veilig Thuis in het kader van de monitortaak de volgende stappen zetten: - deelnemen aan de evaluatie van het veiligheidsplan samen met directbetrokkenen en de overdrachtspartij; - aansluiten bij een regionaal zorgoverleg; - bieden van consultatie en advies. Welke casussen worden door Veilig Thuis gemonitord en welke niet? Casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord. In deze casussen heeft Veilig Thuis gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en heeft zich op basis daarvan een goed beeld kunnen vormen van de onveiligheid en van de voorwaarden waar tenminste aan voldaan moet worden om de veiligheid te herstellen. Casussen die door Veilig Thuis direct na de veiligheidsbeoordeling zijn overgedragen aan het lokale veld of andere ketenpartners, worden niet gemonitord. Bij deze casussen heeft Veilig Thuis geen veiligheidsvoorwaarden opgesteld met gezin en hulpverleners en daarom vindt geen monitoring op de veiligheidsvoorwaarden plaats.

11 Bellen en dan? Monitoren Welke zaken wel of niet?
Na triage en directe overdracht aan hulp zal VT niet monitoren, behalve als er een nieuwe melding komt. Bij inzet diensten Veiligheidsvoorwaarden en Onderzoek: Veilig Thuis monitort de veiligheid. Welke casussen worden door Veilig Thuis gemonitord en welke niet? Casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord. In deze casussen heeft Veilig Thuis gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en heeft zich op basis daarvan een goed beeld kunnen vormen van de onveiligheid en van de voorwaarden waar tenminste aan voldaan moet worden om de veiligheid te herstellen. Casussen die door Veilig Thuis direct na de veiligheidsbeoordeling zijn overgedragen aan het lokale veld of andere ketenpartners, worden niet gemonitord. Bij deze casussen heeft Veilig Thuis geen veiligheidsvoorwaarden opgesteld met gezin en hulpverleners en daarom vindt geen monitoring op de veiligheidsvoorwaarden plaats.

12 ‘’meldcode kindermishandeling’’
Installeer de app! ‘’meldcode kindermishandeling’’

13 Contactgegevens Nieuwe zaken: Bekende zaken: Bezoekadres: Nijverheidstraat JM Enschede

14 Bedankt voor uw aandacht!
Vragen?


Download ppt "“Week van de Meldcode” De veranderde werkwijze VT"

Verwante presentaties


Ads door Google