Zorg om Zorg Veiligheid, gezondheid en milieu in zorginstellingen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onze kernwaarden.
Advertisements

1 DE COMMUNICATIE Barbara Raemdonck Informatiesessie Kinderbijslag RKW - 13 december 2012 Barbara Raemdonck Informatiesessie Kinderbijslag RKW - 13 december.
van verdragsbepalingen
Humane biomonitoring regio Menen Veldwerk.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Welzijn op het werk van uitzendkrachten koninklijk besluit van 15 december 2010 Invullen van de werkpostfiche Nadine Gilis attaché FOD WASO AD Humanisering.
Betrouwbare Informatie over Opvoeden, Opgroeien en Gezondheid voor Ouders en Opvoeders Stichting Opvoeden.nl Juni 2014.
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
TOOLBOXMEETING.
VMBO osb in de onderbouw loopbaan oriëntatie in de bovenbouw
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Preventie en Bescherming op het Werk
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Justitie & hulpverlening
Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T I F I Is er na 2012 nog provinciaal.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
De GHOR, de zorginstelling en het regionaal crisisplan
ELISE DENHAENE 1BaSWB VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.
OVERZICHT Wat is de rechtenverkenner Zoekmogelijkheden –van A-Z / trefwoord –doelgroep / thema –persoonlijk profiel Handige tools –algemene rechten verbergen.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Rondetafelconferentie Brussel Werkgroep 4 Begeleiding & Ondersteuning Voorzitter: Guy Devroede.
LSB Trefdag Antwerpen 1 PARTICIPATIE Lokaal Sociaal Beleid Gent (par·ti·ci·pa·tie de; v -s het hebben van aandeel in iets; deelname)
KSZ-BCSS Frank ROBBEN – Administrateur-generaal Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Veralgemeend gebruik van de elektronische identiteitskaart in de.
Vrijheid van vestiging
Dia 1 Productencatalogus: technische sessie Samen beter informeren.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Rapportering door ontvangers Toelichting van de bevindingen uit het survey- onderzoek ‘Management & Innovatie in Lokale Besturen’ Prof. dr. Geert Bouckaert.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
prof. dr. Karel Hoppenbrouwers
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
1 Project “volkstuinen” bij VLM 2010 Behoeftebepaling buiten de steden 2010 Handleiding voor gemeenten 2011 Prefinanciering grondaankoop 2012 Projectsubsidies.
Provinciaal Platform Tabakspreventie 31 mei Werelddag tegen Tabak Actievoorstel rookvrije sportcafetaria’s.
26 februari 2010 “zet mij in cc” invalshoek: het lokaal cultuurbeleid & spreiding van podiumkunsten Andy Vandervoort.
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Alternatieven Bijzondere Jeugdbijstand
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Sien Winters Onderzoeksleider.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Vanharen Dany CPA SG St-Quintinus Regio Hasselt
Verbeterpunten voor Pleegzorg
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Langer doorwerken door oudere werknemers
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Aanpak en praktijkervaring
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Samenvattingen van de EU- wetgeving: een inleiding 2008.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
ARBO.
Jobstudenten, werknemers van morgen. 1.Preventie en Interim 2.Jobstudent-uitzendkracht 3.Toegelaten werk voor jobstudenten 4.Transportwerktuigen.
Welkom bij Freekids: Buitenschoolse Opvang (BSO) Peuterspeelzaal ‘t Krekeltje.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Zorg & Welzijn Vernieuwing VMBO.
Perspectief beschermd wonen en opvang Raadscommissie gem. Dordrecht
Startnotitie dagactiviteiten 1.Huidige situatie 2.Stip op de horizon 3.Focus bestuurlijke aanbesteding 4.Financiële doelstellingen.
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Nationale Dagen BBvAG november 2017
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Transcript van de presentatie:

Zorg om Zorg Veiligheid, gezondheid en milieu in zorginstellingen

2 Zorg om Zorg Waarom? Uit de cijfers volgt dat er in zorginstellingen relatief veel arbeidsongevallen gebeuren, dat er zich een specifieke problematiek stelt op het vlak van biologische agentia, dat de fysieke en mentale belasting er niet mag onderschat worden,... Eigen ervaring van KBC en IDEWE/IBEVE: schadebeheersing is een complexe materie en zorginstellingen beschikken niet altijd over de middelen en informatie die toegankelijk of gericht is op de specifieke behoeften om een goed preventiebeleid uit te werken.

3 Zorg om Zorg Waarom? KBC en IDEWE/IBEVE hebben de handen in elkaar geslagen dit te verhelpen.

4 Zorg om Zorg Wie zijn wij? KBC = groep: KBC Bank KBC Verzekeringen (verzekert via agenten) Fidea (verzekert via makelaars). Als schadeverzekeraar bekleden wij in België de 4° plaats, met een volledig gamma van schadeverzekeringen. KBC bereikt bijna 50 % van de Vlaamse zorginstellingen met haar verzekeringsproducten.

5 Zorg om Zorg Wie zijn wij? IDEWE is de grootste externe preventiedienst in België. IDEWE vormt samen met de zusterorganisatie IBEVE (Instituut voor Bedrijfsveiligheid) een groep die een geïntegreerde dienstverlening aanbiedt op nagenoeg alle vlakken van preventie en schadebeheersing. IDEWE telt onder haar klantenbestand talrijke zorginstellingen.

6 Zorg om Zorg Bedoeling De zorginstellingen (inrichtende macht, directie, hiërarchische lijn, preventieadviseur) een hulpmiddel aanbieden om een beter preventiebeleid te voeren. Zwaartepunt: welzijn van de werknemers op het werk. Uitbreiding: welzijn van de gebruikers van de instelling, milieubeleid, beveiliging van de gebouwen, verzekeringen. Bevat deze cd-rom alle mogelijke informatie? Allicht niet, wetgeving evolueert ook, maar is toch vrij volledig! (de teksten volgen de recentste wetswijzigingen tot 30 juni 2006) De behandelde onderwerpen zijn door specialisten in het vakgebied uitgewerkt.

7 Zorg om Zorg Voor wie? Welke instellingen? Instellingen voor residentiële opvang (ouderen, gehandicapten, jongeren, psychiatrische patiënten,...) Grotere kinderdagverblijven Medisch-pedagogische instituten en andere instanties voor ambulante hulpverlening Niet: specifieke risicodragende afdelingen uit de ziekenhuissector (operatiekwartier, sterilisatie, medische beeldvorming,...).

8 Zorg om Zorg Hoe raadplegen? 4 invalshoeken Via de afbeelding van een ‘modelinstelling’ Thematische opzoeking Via trefwoorden (trefwoordenlijst) Met een zoekfunctie Links naar externe informatie Omwille van de deskundigheid van de bron Voor informatie die regelmatig wordt geactualiseerd

9 Zorg om Zorg Invalshoek: modelinstelling Via de afbeelding van een ‘modelinstelling’ Niet: de ideale instelling Alle functies zijn wel aanwezig  Residentiële opvang  Halfweghuis of begeleid wonen  Kinderdagverblijf  Administratieve werkeenheden  Technische werkeenheden en ondersteunende diensten Met de muis surf je over het complex en in de gebouwen en door het aanklikken van een plaats, een lokaal, een voorwerp, een pictogram, krijg je hierover uitleg.

10 Zorg om Zorg Invalshoek: thematisch Via de structuur: thematische opzoeking 6 hoofdstukken: Organisatie van het beleid inzake preventie Technische veiligheid en milieu Welzijn en gezondheid Bijzondere plaatsgebonden risico’s/activiteiten Verzekeringen Activiteiten  Een volledige inhoudstabel is te vinden op de website

11 Zorg om Zorg Zoekfuncties Trefwoorden die rechtstreeks linken naar een hoofdstuk in de CD-ROM Uitgebreide trefwoordenlijst! Zoekfunctie Zoeken op begrippen (termen die voorkomen in de teksten)

12 Zorg om Zorg Goed om weten Auteursrechten: alle teksten mogen gebruikt worden mits bronvermelding. Alle standaardprocedures en standaardformulieren mogen in de praktijk worden gebruikt, al dan niet na personalisering (bv. door het plaatsen van het logo van de instelling). De voettekst met de bronvermelding moet evenwel behouden blijven.

13 Zorg om Zorg De CD-Rom kwam tot stand in actieve samenwerking met: - het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid - het Instituut voor Bedrijfsveiligheid IBEVE - Prebes - Preventie&Interim - het Provinciaal Veiligheidsinstituut te Antwerpen - het Verbond der Verzorgingsinstellingen VVI

14 Zorg om Zorg Uitrolscenario Verdere verdeling naar de betrokken sector: via tussenorganisaties (“het middenveld”): Vereniging van Steden en Gemeenten, OCMW’s, Caritas Vlaanderen, het Vlaams Welzijnsverbond,...  Gedeeltelijk nog af te spreken