Loskomen van de officiële toekomst: Scenario’s en reflectie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Diverse vogels en spreuken Niet klikken.
Wil jij ‘je ongekende vermogens’ leren kennen?
Filosofie Op HAVO en VWO.
Hondenhumor Kattengein Film is voorzien van geluid.
“Hoe kom ik aan klanten?”
“Een reis naar Licht”.
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
‘t Schrijverke Zoetermeer
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Powerpoint gemaakt door
Advent Week 1.
Blijf bij mij Jolink.
Ik droomde dat ik een interview had met God.
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Hogescholen in Dialoog
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Toegepaste scenario, wat te doen TAIDA Tracking Analysing Imaging Deciding Acting De controle handelingen voor het schrijven van een goed scenario.
Onderzoek en publicatie voor het lectoraat
Dia 1 van 12 Mensen binden aan Balls. dia 2 van 12 Inhoud Hoe groot is het verloop? Waarom is dit een probleem? Wat zijn de oorzaken van het verloop?
9e DAIR Seminar 1 0 november 2005 De informatiemakelaar van Scenario’s.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Voor ondernemers die durven dromen! Peter Blokland
Het werken met portfolio
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Congres Appreciative Inquiry
Voor Aranka... Van Aart.
Media en creativiteit Het creatieve proces Jaar 2 medmec05 les 3.
CanDo Coaching.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
EFP Bottom up oktober Deze training was niet OK Te kort/te lang/te druk/te sloom Trainer kent ons werk niet Was leuk, maar in praktijk gaat.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Een gezonder Nederland VTV-2014
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
(Niets doen… alles gaat vanzelf)
Door te denken, te hopen en te geloven, kom je vaak het grote verdriet te boven. Muziek : Helmut Zacharias – Tanzen Möcht’ Ich.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Volksuniversiteit Zwolle
Aan de slag met waarderend vernieuwen
VORMING MANAGEMENTTEAM. Inhoud vorming managementteam 1. Hoe kan een mantelzorgvriendelijke organisatie er uit zien? 2. Naar een mantelzorgvriendelijk.
Aanvaarding en tolerantie
Onze doelen en visie in beeld
Denken in mogelijkheden
Welke toekomst dromen we voor onszelf, voor onze kinderen?
Buy Your Pin | Why do it yourself? |. Koop de DIYs die je nooit zou maken Bij Buy your Pin kan je eindelijk al die leuke pins die je opgeslagen hebt maar.
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
Wat vinden jullie belangrijk bij het zoeken en krijgen van hulp?
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Divergeren Deze powerpoint ga je aan de slag met verschillende divergerende technieken. Hierbij bedenk je zoveel mogelijk ideeën. Bij een brainstormsessie.
De kracht van het pedagogische verhaal Theodoor van Baars en Marja Liefaard 15 oktober 2015.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Les 1: Brainstorm en kennismaken
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
Transcript van de presentatie:

Loskomen van de officiële toekomst: Scenario’s en reflectie www.reflectietools.nl Loskomen van de officiële toekomst: Scenario’s en reflectie Karim Benammar Lector Reflectie op het handelen Hogeschool van Amsterdam DAIR, 10 november 2005

Denk 3 minuten na over hoe je team of organisatie er in 2015 uitziet. www.reflectietools.nl Denk 3 minuten na over hoe je team of organisatie er in 2015 uitziet. Wissel deze informatie uit met de persoon die naast je zit (1 minuut per persoon)

Hoe we over de toekomst denken… www.reflectietools.nl We beginnen bij wat we al kennen Vanuit onze vooronderstellingen en onderliggende principes We extrapoleren vanuit het heden Of voorspellen de toekomst door een ‘educated guess’

…en wat het oplevert Iets meer, iets groter, iets beter www.reflectietools.nl Iets meer, iets groter, iets beter En tegelijkertijd: meer van hetzelfde Dit is de ‘officiële’ toekomst waar we meestal in geloven… … maar deze is nog nooit gebeurd

Knowledge window weet niet weet Ik ben bewust van wat ik www.reflectietools.nl weet niet weet Ik ben bewust van wat ik huidige kennis opzoeken experts Ik ben niet bewust van weet ik van tacit naar explicit knowledge blinde vlek scenario´s

Denkkaders oprekken www.reflectietools.nl We zijn op zoek naar iets dat buiten onze denkkaders ligt; andere perspectieven Hoe komen we los van onze vooronderstellingen, rekken we onze denkkaders op? Scenario methode: Inzicht in mogelijke maar onverwachte toekomsten Onzekerheden in kaart brengen Strategie: defensief: paraat voor alle mogelijkheden Proactief: de ‘beste’ strategie kiezen vanuit eigen waarden

Techniek: verbeelding www.reflectietools.nl Essay over een dag in mijn eigen leven in 2015 Concreet en in details beschrijven Groepsgewijs kom je tot een beeld vanuit veel verschillende perspectieven In de details zitten onderbewuste of niet belangrijk geachte informatie Maar: de ruimte die we onszelf geven is vaak te krap; denk terug naar 10 jaar geleden. Misschien krijg je het gevoel “ik had alles kunnen voorspellen, behalve dit...”

Emoties (niet bewust dat je het weet) www.reflectietools.nl Een aantal denkbeelden en ideeën zitten vast aan emoties; als we deze emoties niet toelaten, komen de ideeën ook niet naar boven Denk 3 minuten na over hoe je een droom scenario en een doemscenario er voor jouw team of organisatie er in 2015 uitziet. Wissel deze informatie uit met de persoon die naast je zit (1 minuut per persoon)

Blinde vlek Zwakke signaal opzoeken (bij Shell: voordat de concurrentie het doorheeft) Voorbeeld: Gorbatsjov en de Sovjet-Unie; vanuit een mogelijke toekomst een plausibele weg maken (backcasting) Het verborgen zichtbaar maken Op ongewone plekken zoeken: de Mediascan Het dissidente signaal opzoeken als alle experts het erover eens zijn (macht en kennis) www.reflectietools.nl

Bewust dat je het niet weet; zoeken naar kennis www.reflectietools.nl Nieuwsgierigheid Bewust dat je het niet weet; zoeken naar kennis Orakel vraag; welke vraag zou je graag door een orakel beantwoord willen hebben? Absurditeit en humor Als het niet belachelijk is (laughable) dan is het niet anders dan we al in onze denkkaders kennen (voorbeeld: Nederland zou als eerste land tegen de Europese grondwet stemmen) “What if?” scenario’s doordenken en opbouwen – er rekening mee houden

www.reflectietools.nl Denk 2 minuten na over wat de meest absurde situatie is die je voor kunt stellen voor je team/organisatie in 2015 Wissel deze informatie uit met de persoon die naast je zit (1 minuut per persoon)

Karakteristieken van reflectie: www.reflectietools.nl Paradox: om je denken echt vrij te maken, heb je een dwingende structuur nodig Kaders oprekken geeft altijd spierpijn; ongemakkelijk en onwennig Rol van de ander om je op je blinde vlekken te wijzen (reflectieoefeningen in groepen) Reframing tool: vooronderstellingen in kaart brengen en het tegenovergestelde van de meest voor de hand liggende vooronderstelling nemen om een nieuw perspectief te krijgen

De krachten die de toekomst vormgeven www.reflectietools.nl Welke trends zie je in de beschrijvingen? Wat hoor je nog niet? Wat zijn de onderliggende stuwende krachten (Driving Forces)? Voorbeeld van trend: religie wordt belangrijker in 2015 Onderliggende stuwende kracht: balans materieel – spiritueel Clusters van trends rondom een stuwende kracht

www.reflectietools.nl

www.reflectietools.nl

Het scenario denken in het onderwijs www.reflectietools.nl Management tool voor organisaties; defensief maar ook proactief als het aan waarden en identiteit (missie) wordt gekoppeld Persoonlijke scenarioreflectie over de eigen toekomst (workshop; reflectietools.nl)

Het scenario denken in het onderwijs www.reflectietools.nl Scenario’s als activerende onderwijsvorm DU project Leren met scenario’s competenties: buiten de kaders denken; onderzoek doen; goede vragen leren stellen; meervoudige perspectief en theorieën ontwikkelen; historisch besef (hoe zijn we hier gekomen?)

Reflectieoefeningen www.reflectietools.nl Reflectieoefeningen sturen onze denkpatronen buiten de gebaande paden door kunstmatige en onnatuurlijke oefeningen Reflectieoefeningen zijn een keurslijf die ons dwingen anders te denken Reflectieoefeningen verruimen onze denkkaders

Bronnen www.reflectietools.nl www.scenarioleren.nl www.dotank.nl / Peter Luttik www.schwabfilosofie.nl / Huib Schwab Eurolab

Loskomen van de officiële toekomst Scenario’s en reflectie www.reflectietools.nl Loskomen van de officiële toekomst Scenario’s en reflectie Karim Benammar Lector Reflectie op het handelen Hogeschool van Amsterdam DAIR, 10 november 2005