Techniek Eigen inhoud rekening houdend met de toepassingsgebieden:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

KINDEREN EVALUEREN ZELF GON-BEGELEIDING BEGELEIDING DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN Jan De Vos ( ) – Onderwijskundig Ontwerpen – Academiejaar
Centrum Artistieke en Technologische Vorming
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Kwantificeren van milieuprestaties van gebouwen.
TECHNIEKTECHNIEK Techniek Bezoek 6de leerjaren Welkom.
Hogere denkvaardigheden
Het is zo simpel dat het eigenlijk stom zou zijn als je niet meedoet! Template livegang-document t.b.v. CrowdBEAT.
Visie bepalen Techniek op de ……….school. Doelstelling Komen tot een duidelijke visie op techniek, rekening houdend met de toekomst, zodat er gebruik gemaakt.
Technische geletterdheid en onderwijs
13 december 2007POVO project Noord Limburg POVO dieptestrategie technische talentontwikkeling College Den Hulster.
Werken naar onderwijsbehoeften
Kwaliteit en betrouwbaarheid van simulaties ir. Rudolf van Mierlo Efectis Nederland BV.
§2.7 verbindingen.
Wijkmedia onder de loep 19 november 2010 Else Rose Kuiper | lectoraat informatie, technologie en samenleving | eSociety Instituut | Haagse Hogeschool.
De nieuwe syllabus scheikunde
Masterproef Industrieel Ontwerpen Howest Pih-Philips Student: Bormans Sven Promotor Howest: Saldien Jelle Promotor Philips: Delva Pieter.
Achtergrond Voor orthopedische behandelingen dienen gaten te worden geboord in bot. Het huidige instrumentarium wat hiervoor wordt gebruikt is star en.
College LCA-techniek voor Duurzaam Bouwen Ir. H. van Nunen Prof. Ir. N.A. Hendriks 7S660 Wintertrimester 2003.
Zullen we het ooit leren? Maarten Boasson Quaerendo Invenietis bv Universiteit van Amsterdam.
Communicatiebehoefte of ongebreidelde nieuwsgierigheid digitale snelwegen mondiaal zappen : homo zapiens wijzigende sociale patronen digitale kennissenkring.
Inleiding tot marktonderzoek
The art of game design Hoofdstuk 20 en 21.
Jezelf bewegen…… De ander bewegen……
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Portfolio 1 Portfolio kunstenaars trekken langs opdrachtgevers om opdrachten in de wacht te slepen ze nemen voorbeelden mee van hun beste producten verzameling.
Samenvatting hoofdstuk 2
Technisch ontwerpen: een motiverende opdracht
Acceptatiemanagement conform B-Accept Winand van Drenth
Verbranding Verbranding is een proces waarbij energie vrijkomt.
Installatie stappenplan voor Netwerkkaart
MOBILITEIT Inspiratie en Informatie. Design-a-Thon 16 Oktober 2014 WHAT COULD YOU TRANSPORT WITH A DRONE? Wat of wie zou jij met een drone willen transporteren?
Materiaal en veiligheid
Open ramen – vakdidactiek voor praktijkonderwijs hout
Lassen vormen vervormen
DEEl 3: De mens gebruikt wetenschappelijke principes om in zijn behoeften te voorzien. Michelle Borghers.
Het leerplan wereldoriëntatie: nieuw en toch ook weer niet…
Kinderen kunnen meer dan je denkt, ze zijn ondernemend, creatief en vooral erg nieuwsgierig. De wereld van techniek is voor hen dan ook een wereld waarin.
Aan de slag met de e-rally ‘Techniek’ in Technopolis en in je klas Femke Gebruers Anne-Marie Tytgat.
- copyright 2015 Natuurlijke getallen - 1 / NATUURLIJKE GETALLEN – 1 0, 1, 2, 3,…99,…
DE NIEUWSGIERIGE KLEUTER IN DE SLOOPHOEK
Op weg naar een design for all? UNIVERSEEL ONTWERP IN DE KLAS 1.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Kunst in samenhang W&T en Kunstzinnige Oriëntatie.
Welkom bij Engineering! Rudie van den Heuvel. Engineering Elektrotechniek Embedded Systems Engineering Industrieel Product Ontwerpen Technische Bedrijfskunde.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Het Technisch College Velsen De Technologie route.
~Guido Lek~. Kiezen voor techniek Dit project leert kinderen wat een sensor is. Dit project leert kinderen dat je technische oplossingen voor menselijke.
Visie – didactische invalshoeken Elly Quanten 21 maart 2012.
Techniek in de basisschool Met visie op techniekgeletterdheid in de lerarenopleiding BALO – KHLim 21 maart 2012.
Veerle Nuytemans, Sophie Traen, Robin Pellegrims, Peter Nelissen.
Evalueren met Techniek Explora
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
Gewoon techniek doen: met je hoofd en met je handen
Robots en programmeren
1. Bestaan er slechte uitvindingen?
Inleiding voor productieplanning
MATERIALEN: VIJF TOEPASSINGEN
Basisstof 3 In je kamer.
Werken met plezier en goed presteren
Chiquita Bananen DISPLAY
Afvalstof of grondstof? Introductie
<naam bedrijf> & <naam school>
<naam bedrijf> & <naam school>
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Aardrijkskunde 7.6 Relaties 7.5 Weer 7.4 Klimaat
Transcript van de presentatie:

Techniek Eigen inhoud rekening houdend met de toepassingsgebieden: transport, constructie, energie, ICT en biochemie. Eigen inhoud rekening houdend met de toepassingsgebieden: transport, constructie, energie, ICT en biochemie. Techniek begrijpen De onderdelen van het technisch systeem en hun functie Denk aan: De onderdelen van een speelgoedauto… Technische systemen en hun onderdelen bestaan uit materialen en grondstoffen Denk aan: De speelgoedauto bestaat uit kunststof en de wielassen uit metaal… Er zijn relaties tussen technische systemen en eigenschappen van materialen, natuurlijke verschijnselen en/of technische principes De wielen van de speelgoedauto dienen om de auto te laten bewegen… Technische systemen functioneren soms niet of slecht De speelgoedauto is stuk en rijdt niet meer… Technische systemen moeten onderhouden worden Wat had ik kunnen doen opdat de auto langer zou kunnen meegaan? Technische systemen evolueren en verbeteren De speelgoedauto’s vroeger en nu Het technisch proces Het ontwerpen van een technisch systeem houdt het doorlopen van enkele stappen in… Kerncomponenten van techniek Techniek hanteren technische systemen maken Een technisch systeem maken houdt het doorlopen van een technisch proces in Het technisch systeem ontstaat vanuit een behoefte en/of een probleem Denk aan: Ik moet een rivier oversteken en er is geen brug… Ontwerpen van een technisch systeem houdt in dat je eerst de “vereisten waaraan het technisch systeem moet voldoen” omschrijft Die brug zal aan bepaalde vereisten moeten voldoen zoals een speelgoedauto kunnen dragen…. Ontwerpen van een technisch systeem houdt vervolgens in dat je “ideeën bedenkt” Er zijn verschillende mogelijkheden om de brug te verstevigen… Realiseren van het technisch systeem Realiseren van een technisch systeem houdt in dat je kan werken met ‘een stappenplan, een eenvoudige werktekening of handleiding’ Evalueren van een technisch systeem houdt in dat het in gebruik genomen wordt zodat je kan nagaan of het product en/of de werkwijze aan de criteria voldoen Is de brug voldoende stevig… Techniek hanteren technische systemen gebruiken Een technisch systeem correct gebruiken Denk aan: het correct gebruiken van schroevendraaier… Het technisch systeem wordt gebruikt vanuit een behoefte en/of een probleem het gebruiken van het juiste gereedschap voor dat probleem… Het technisch systeem correct gebruiken al dan niet a.d.h.v. een stappenplan het gebruiken van een digitaal fototoestel a.d.h.v. een handleiding… Technische systemen evalueren Nagaan of het systeem goed functioneert en of het uit duurzaam materiaal is opgebouwd … Techniek Duiden Techniek en samenleving beïnvloeden elkaar Technische systemen kunnen gevaarlijk, nuttig en/of schadelijk zijn voor jezelf, anderen, natuur en milieu Pedagogische begeleidingsdienst GO! - 27 september 2010