De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Evalueren met Techniek Explora

Verwante presentaties


Presentatie over: "Evalueren met Techniek Explora"— Transcript van de presentatie:

1 Evalueren met Techniek Explora
Wim Broos Sofie Cobbaert Swa Cremers Steven Dehond Hanneke DHaese Techniek Explora Evalueren met Techniek Explora

2 Evalueren met Techniek Explora
Van les(doelen) tot (Vo)Et Van (Vo)Et naar les(doelen) Lerarenkit boordevol ondersteuning De punten Met deze ppp wil ik jullie tonen hoe Techniek Explora niet alleen een concept is dat gebouwd is volgens de filosofie van de ET en de leerplannen, maar ook veel ondersteuning biedt voor een sluitende evaluatie. Wie recent doorlichting heeft gehad, weet ongetwijfeld dat een verantwoorde evaluatie hoog op de agenda staat van de inspectie.

3 Van les(doelen) tot (Vo)Et
Daarom hebben we al onze inhouden gelinkt met - concrete lesdoelen: belangrijk voor de lln om te weten wat van hen verwacht wordt; leerplandoelen en ET: belangrijk voor u om te weten waar u staat én belangrijk voor uw verantwoording; VOET: hoe uw school ook omgaat met de ET, het is altijd handig om te weten hoe bepaald VOET in de lessen techniek geïntegreerd zitten

4 De doelen achter deze foto’s …
Wat denkt u als u deze foto’s ziet? Neen, dit is niet zomaar een kookles zonder meer, maar een techniekles, waarbij aan verschillende ET en doelstellingen gewerkt wordt.

5 Over een bos en bomen … www.scoodle.be
Hét kant-en-klare overzicht voor u! Meld je aan via: Het is niet onbegrijpelijk dat je als leerkracht techniek soms door alle verschillende bomen, zoals ET, leerplandoelstellingen, de drie dimensies van techniek (begrijpen, hanteren en duiden), de 5 toepassingsgebieden, competenties (voor GO!), enzovoorts het bos niet meer ziet. Met Scoodle proberen we u waar kan overzicht te bieden: per les (met lesfiches) of per Projectdossier (in Lerarenkit).

6 Lesfiches per Projectdossier
2. Jouw energie – bak er wat van Ik overloop voorlopig even een lesfiche, maar straks bekijken we die in Scoodle zelf.

7 Inzoomen op een lesfiche: per lesfiche voor u genoteerd …
Lesdoelen: De leerlingen kunnen uitleggen wat micro-organismen zijn. De leerlingen kunnen in eigen woorden de werking van gist uitleggen. De leerlingen kunnen met een stappenplan werken. Lesdoelen worden gekoppeld aan leerplandoelen …

8 Lesdoelen  Leerplandoelen
Leerplandoelen (bv.) GO!: De leerlingen hanteren een goed werktempo. OVSG: 4 - De opeenvolgende stappen van het technisch proces doorlopen om een eenvoudig technisch systeem te realiseren. VVKSO (vertaling mindmaps): 1 - Inzicht krijgen in de werking van micro-organismen bij bijvoorbeeld het maken van bier/wijn, brood of zuurkool/yoghurt. Leerplandoelen worden gekoppeld aan eindtermen …

9 Lesdoelen  Leerplandoelen  Eindtermen techniek
ET13 - De leerlingen kunnen een gegeven of eigen ontwerp planmatig uitvoeren met oog voor vereisten van kwaliteit, veiligheid, ergonomie en milieu. ET16 - De leerlingen kunnen de opeenvolgende stappen van het technisch proces doorlopen om een eenvoudig technisch systeem te realiseren. ET17 - De leerlingen kunnen hulpmiddelen kiezen en inzetten in functie van het doel en het gebruik. Eindtermen worden gekoppeld aan VoEt…

10 Lesdoelen  Leerplandoelen  Eindtermen techniek  VoEt
De leerlingen verzorgen en gedragen zich hygiënisch De leerlingen hanteren richtlijnen voor het hygiënisch omgaan met voeding

11 Maar het kan ook omgekeerd: van (Vo)Et naar lesdoelen

12 Evalueren met Techniek Explora Van les(doelen) tot (Vo)Et
Van (Vo)Et naar les(doelen) Lerarenkit boordevol ondersteuning De punten

13 VoEt  Eindterm Techniek  Leerplandoelen  Lesdoelen
De leerlingen kunnen originele ideeën en oplossingen ontwikkelen en uitvoeren. Van VoEt naar Eindtermen Techniek Het is natuurlijk maar een kwestie van benadering, maar het kan wel eens interessant zijn om binnen het schoolkader te gaan kijken hoe je vanuit bepaalde VOET, via vak-ET en leerplandoelstellingen bij concrete lesdoelen komt.

14 VoEt  Eindterm Techniek  Leerplandoelen  Lesdoelen
Eindtermen Techniek ET12 - De leerlingen kunnen modellen, tests en evaluaties gebruiken om een eenvoudig technisch systeem te ontwerpen, uitgaande van een gedefinieerd probleem en rekening houdend met vooropgestelde normen en criteria. ET13 - De leerlingen kunnen een gegeven of eigen ontwerp planmatig uitvoeren met oog voor vereisten van kwaliteit, veiligheid, ergonomie en milieu. Van Eindtermen Techniek naar leerplandoel

15 VoEt  Eindterm Techniek  Leerplandoelen  Lesdoelen
Leerplandoelen (bv.) GO!: De leerlingen lichten na een onderzoek toe dat constructies steviger worden met driehoeken of bogen. OVSG: 7 - Planmatig kunnen werken bij het uitvoeren van een technische opdracht. VVKSO (vertaling mindmaps): 24 - Verschillende materialen leren kennen + de criteria die belangrijk zijn voor een juiste materiaalkeuze bij constructies. Van leerplandoel naar lesdoelen

16 VoEt  Eindterm Techniek  Leerplandoelen  Lesdoelen
De leerlingen kiezen de meest geschikte verbindingstechniek. De leerlingen zoeken driehoeken in een gegeven figuur (U). De leerlingen ontdekken enkele verbindingstechnieken bv. bout en moer. De leerlingen ontdekken welke vormen een constructie stevig maken. De leerlingen ontdekken hoe enkele belangrijke stevigheidsprincipes worden gebruikt voor het bouwen van bruggen. Resultaat tijdens de les Techniek: Hoe zo’n les techniek er dan kan uitzien, dat tonen volgende beelden, gemaakt in de klas van Steven.

17 Lerarenkit boordevol ondersteuning

18 Evalueren met Techniek Explora
Van les(doelen) tot (Vo)Et Van (Vo)Et naar les(doelen) Lerarenkit boordevol ondersteuning De punten We hebben laten zien dat Techniek Explora (VO)ET en leerplandoelstellingen vertaalt naar concrete lesdoelen. Die concrete lesdoelen worden uiteraard gestoffeerd met inhouden op leerlingenniveau in de Projectdossiers en het Opzoekboek. In de Lerarenkit bieden we nog heel wat extra ondersteuning voor de Lerarenkit. De laatste maanden hebben we ons vooral gefocust op ondersteuning voor evaluatie.

19 Scoodle: lerarenkit boordevol extra materiaal pér Projectdossier
Die Lerarenkits vind je sinds dit schooljaar in Scoodle, uiteraard hetzelfde Scoodle waarin ook de lesfiches met ET, leerplandoelstellingen enzovoorts staan.

20 Extra materiaal per Projectdossier
Digitale versie (bordboek) van het Projectdossier Media – documentatie Extra realisaties met werktekeningen, stappenplannen … Oefeningen en taken Evaluatie met evaluatiefiches, toetsvragen, oplossingen én gelinkt naar ET en leerplandoelstellingen Toelichting met o.a. didactische wijzer vol tips! Een Lerarenkit omvat verschillende rubrieken, zoals je hier ziet opgesomd staan. Vandaag willen we vooral inzoomen op evaluatie.

21 Extra materiaal per Projectdossier
Een Lerarenkit omvat verschillende rubrieken, zoals je hier ziet opgesomd staan. Vandaag willen we vooral inzoomen op evaluatie.

22 Extra materiaal per Projectdossier
Een Lerarenkit omvat verschillende rubrieken, zoals je hier ziet opgesomd staan. Vandaag willen we vooral inzoomen op evaluatie.

23 Kruistabel leerplandoelen OVSG.xlsx
Kruistabel met doelen Binnenkort ook in de Lerarenkit: Kruistabel leerplandoelen OVSG.xlsx Kruistabel leerplandoelen VVKSO Scoodle.xlsx Kruistabel leerplandoelen GO!.xlsx We zetten momenteel nog enkele puntjes op de i, maar binnenkort vindt u deze kruistabellen ook in de Lerarenkit. Voor de leerplandoelstellingen die niet expliciet in Techniek Explora aan bod komen (dat zijn enkele kleinere puntjes uit nieuw leerplan GO!) geven we dan ineens ook suggesties om ook die doelen makkelijk te halen.

24 En dan nu: de punten! Belangrijk: alles wat je evalueert moet gelinkt zijn aan ET en leerplandoelstellingen én je moet kunnen aantonen vanwaar de punten voor de lln komen!

25 Evalueren met Techniek Explora Van les(doelen) tot (Vo)Et
Van (Vo)Et naar les(doelen) Lerarenkit boordevol ondersteuning De punten

26 Van verschillende evaluaties naar punten
Ons voorstel Toetsen % Evaluatiefiches * 60 % (= realisaties en onderzoeksopdrachten) Projectdossiers % (notities, orde, juistheid, voorbereiding, taken…) Je kan op verschillende manieren komen tot een totale score voor de leerling, meestal nog gewoon uitgedrukt in punten. Het is belangrijk dat het niet zomaar een mathematische optelsom is, maar een som van verschillende evaluatiemomenten.

27 Evenwicht dimensies Hanteren – Begrijpen - Duiden
Toetsen % Evaluatiefiches * % (= realisaties en onderzoeksopdrachten) Projectdossiers % (notities, orde, juistheid, voorbereiding, taken…)  Komt tegemoet aan aanbeveling leerplan i.v.m. tijdsbesteding dimensies: - hanteren: 50 % - begrijpen + duiden: 50 % * Aangezien begrijpen en duiden ook aan bod komen bij onderzoeksopdrachten stellen we als percentage voor evaluatiefiches 60 % voor. Let op: dit is een voorstel van ons. Maar uiteraard kunnen de percentages aangepast worden volgens de visie van de school of het leerkrachtenteam techniek. In elk geval: uw evaluatie moet transparant zijn en met deze verdeling kunt u elk punt verantwoorden.

28 En nu die punten! Omdat het belangrijk is een aanvaardbare waardeverhouding te respecteren je punten dus best niet puur mathematisch optelt meer dan 80 % van de scholen met Smartschool werkt de cumulatiekolommen in Smartschool punten berekenen volgens de waardeverhouding die je ingeeft: Evaluatie PD 3\Cumulatiekolommen.docx Aanmaken cumulatiekolommen in Smartschool_x264_001.mp4 Geen smartschool? Geen nood: kan opgevangen worden door excel. Deze handleiding en het filmpje zetten we tijdens de krokusvakantie ook in de Lerarenkit. We moeten echter het filmpje nog in die zin aanpassen dat er geen echte namen in voorkomen, want dat is een schending van de privacy.

29 Techniek Explora mist zijn doel niet … En u ook niet ;-)


Download ppt "Evalueren met Techniek Explora"

Verwante presentaties


Ads door Google