De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Robots en programmeren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Robots en programmeren"— Transcript van de presentatie:

1 Robots en programmeren
Frances Wijnen Junior onderzoeker bij de UT Onderzoeksproject over robots op basisscholen

2 Teken een robot Wie heeft er een robot met een hoofd en armen getekend? En een vierkant hoofd?

3 Er zijn heel veel verschillende robots die voor allerlei dingen gebruikt worden. Dit is bijvoorbeeld de Fanuc. Deze robot wordt gebruikt in fabrieken waar auto’s worden gemaakt. Hij kan 1700 kg tillen. FANUC M2000 Kan 1700 kg tillen en kan dus gemakkelijk een grote auto optillen

4 SeaEye Falcon, onderwater robot

5 Roomba stofzuiger Kun je in huis zetten en dat gaat hij rondrijden en je huis stofzuigen.

6 Dash en Dot robot. Kun je besturen met een tablet om te leren programmeren.

7 En er zijn nog veel meer robots!

8 Wat is een robot? Een robot is een programmeerbare machine die zelfstandig verschillende taken kan uitvoeren en kan reageren op zijn omgeving. Doordenkvraag: Wat is het verschil tussen een robot en een mens? Het woord robot komt van het tsjechische woord robota wat onbetaald werk betekend.

9 Hoe maak je een robot? Waarvoor wil je hem gebruiken?
Wat moet de robot kunnen? Hoe moet de robot er dan uit zien? Prototype maken: - Bouwen - Programmeren Testen Verbeteren Robot!

10 Waarvoor zou je een robot willen gebruiken?
Wat wil je verbeteren? Wat is het probleem dat je wilt oplossen?

11 Ideeën bedenken Hoe kan je een robot gebruiken om dit probleem te verhelpen?

12 Ideeën kiezen

13 Prototype maken Een prototype is een allereerste versie van een machine. Deze wordt vaak gemaakt om te bepalen of de onderdelen passen, hoe groot de machine moet zijn, welke motoren je nodig hebt e.d. Prototypes worden vaak gemaakt van goedkopere materialen, zoals bijvoorbeeld lego, karton, hout e.d.

14 Teken iemand die een robot programmeert
Hoe leert een robot? Teken iemand die een robot programmeert Een robot kan dingen leren door geprogrammeerd te worden. Teken iemand die een robot programmeert. Wie doet dat volgens jullie? Wie heeft er iemand met een bril getekend? Wie heeft er een vrouw getekend?

15 Veel mensen tekenen mannelijke programmeurs, wat eigenlijk best raar is. Vrouwen kunnen namelijk net zo goed, en volgens sommig onderzoeken, zelfs beter programmeren dan mannen.

16 Algoritmes Algoritmes zijn regels die stap voor stap beschrijven wat de robot moet doen. Algoritmes worden door mensen gemaakt.

17 Wie moet de robot eerst helpen?
Ethiek Wie moet de robot eerst helpen? De programmeur bepaald wat de robot moet doen en dat kan soms best lastig zijn. En wat als de baby jouw zusje is? Of de oude vrouw je oma? De hongerige baby De oudere vrouw die medicatie nodig heeft

18 Bouwen Als je het prototype goed vindt en je hebt hem voldoende geleerd, dan kun je de robot bouwen met sterke materialen.

19 De robot is klaar!

20 Zijn er nog vragen?

21 Gaan robots ons werk afpakken?
Robots zijn heel goed in taken die al heel vaak gedaan zijn. Bijvoorbeeld het inpakken van snoepjes in een fabriek of dingen vervoeren (zelfrijdende auto’s). Dit is werk dat in de toekomst waarschijnlijk veel vaker zal worden gedaan door robots, omdat robots er vaak beter in zijn, ze worden niet moe, hebben geen pauzes of vakantie nodig en het werk wat ze doen vinden mensen zelf vaak saai of het is gevaarlijk. Experts zeggen dat robots daarom wel een deel van ons werk zal afpakken. Iemand die nu werk heeft in een fabriek zal dat in de toekomst waarschijnlijk niet meer doen. Wat robots niet kunnen zijn nieuwe dingen bedenken, ontwerpen en ze zijn een stuk minder sociaal dan mensen. Er zullen ook nieuwe beroepen komen, want iemand moet al die robots maken, onderhouden en programmeren. Ik denk daarom dat robots bepaald werk wel zullen afpakken, maar er komt ook nieuw werk voor terug. Het woord robot komt van het woord slavische woord robota wat werk of arbeid betekend. Een vroegere vertaling van het woord robot is slaaf.

22 Gaan robots de wereld overnemen?
Robots zijn heel goed in taken die al heel vaak gedaan zijn, die saai zijn, of juist zwaar en gevaarlijk. Robots worden altijd door mensen gemaakt en kunnen dus altijd door mensen worden aangepast. Robots zullen wel steeds meer voorkomen in ons leven en daarom zullen robots goed moeten leren om met mensen om te gaan, maar mensen zullen ook moeten leren hoe ze met robots om moeten gaan.


Download ppt "Robots en programmeren"

Verwante presentaties


Ads door Google