CUEKA-spel Drs. Marion Prieckaerts – Universiteit Maastricht (Faculteit Cultuurwetenschappen) cultuureducatie Nederland kunst- en cultureel erfgoed in het basisonderwijs hoofd – hart – handen (reflectief, receptief, actief) verankering, visie- & beleidsontwikkeling CUEKA: CUltuur Educatie KApstokken spel doelgroep basisonderwijs: teams en culturele werkgroepen doel speelse activering teamdiscussie : draagvlak voor cultuureducatie gezamenlijk inzicht vergaren : teamleren ‘kapstokken’ als handvatten voor cultuureducatie : mentale modellen structurering teamkeuzes : gemeenschappelijke visie m.prieckaerts@history.unimaas.nl 00-31-43-3884984
spelbord 1
spelbord 2
spelbord 3
cultuureducatie ‘KAPSTOKKEN’ hoeveel ? ST CP SW hoe ? LB MT SD wat ? PF GR CU met wie? CPS WWW CCN
spelbord 4 + 5
ST speeltuin CP cultuurparcours SW spinnenweb HOEVEEL ? Hoe ‘beweegt’ het in en door de school en het onderwijs? intensiviteit en vorm van cultuureducatie in school en onderwijs ST speeltuin ‘leuke’ dingen doen recreatief, ontspanning speels plezier geen bewuste leerdoelen spontaniteit en toeval incidenteel, geringe planning CP cultuurparcours houvast structuur, overzicht resultaat-plezier inzet en uitkomsten uitgestippeld planning, onderbouwing, doelgericht SW spinnenweb samenhang verwevenheid, verbinding ontdekkings-plezier vanuit behoefte doelen stellen aansluiting doelgerichte dynamiek, organisch
LB lopend buffet MT maaltijd SD sportdieet HOE? Hoe ‘voeden’ we ze met cultuureducatie? samenstelling curriculum & afstemming op leerlingen en team LB lopend buffet keuze uit kant-en-klaar uitgaan van aanbod ‘smaak’ – ‘honger’ – ‘beurs’ basale keuzecriteria MT maaltijd zelf bereiden enige kennis van bereiding en ingrediënten schijf van 3 (actief-receptief-reflectief) streven naar evenwicht en samenhang halfproducten - recepten gebruik van externe inspiratie SD sportdieet doelgerichte afstemming uitgangspunt: behoeftes, effecten, evaluatie verantwoorde samenstelling onderbouwing door experts
PF pommes frites GR groenten CU culinair WAT? Waarmee ‘voeden’ we ze? gewenste culturele bagage en beoogd cultureel bereik PF pommes frites bekend en populair geliefd, moeiteloos maagvullend en hapklaar introductie overbodig GR groenten breed assortiment disciplines, soorten, vormen, gradaties voedzaam culturele ‘bouwstoffen’ CU culinair exquise ‘grensverleggende’ selectie tafelmanieren nodig introductie en opbouw
CCN cultural community network MET WIE? Hoe leggen we verbinding met de ‘buiten’-wereld? samenwerkingsverbanden in culturele en sociale omgeving CPS centre parc school zelfvoorzienend binnen schoolmuren selectieve verbinding buitenwereld bescherming, afscherming WWW wijk wijd web wisselwerking soc-culturele omgeving diversiteit van samenwerking cultuur als onderdeel zorg, welzijn, jeugd-, buurtbeleid CCN cultural community network contact met culturele omgeving actief, doelgericht artistiek-culturele doelstellingen artistiek-culturele experts
spelbord 6