Stadswandeling (1) Wandeling in Zevenbergen (gemeente Moerdijk)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feodalisme en het hofstelsel
Advertisements

De sigarenindustrie in de regio Eindhoven Toen en nu
België Onze geschiedenis.
Hoofdstuk 1A: Europeanen
Napoleon Bonaparte
DE WATERSNOOD.
Hofstelsel en leenstelsel
Het oude Egypte Farao’s en piramides.
de genezing te Bethesda
Genesis 3: 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders.
John Cabot Op weg naar Canada.
6.1 & 6.2, Op weg naar de Grote Confrontatie
Burgers regelen het zelf
Heksen in de Middeleeuwen
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Romeinen, Germanen en Kelten
Curaçao.
Vandaag: H.4 afronden Powerpoint over staatsvorming met als voorbeeld Bourgondië Tekst lezen en opdracht maken Verhaal vertellen over Jeanne d'Arc.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Hoofdstuk 2.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
11 Feminisme.
6.2 Zelfstandige burgers.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Les 1 De wereld staat in brand
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
BRUGGE: STAD IN DE MIDDELEEUWEN
8.6 HET MODERNE IMPERIALISME
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Hoofdstuk 3.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
In de 17de eeuw werd Frankrijk langzaam het machtigste land van Europa
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
Romeinen, Germanen en Kelten
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Tijd van steden en staten
H1 De tijd van jagers en boeren
Renaissance en Opstand
Van gewesten naar eenheidsstaat
Ka11. het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
Hallo wij gaan een geschiedenis opdracht maken over de Gouden eeuw.
De Koude Oorlog
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
De scheiding van de Nederlanden Zuidelijke Nederlanden.
De stad verandert Blok 3.
Blok 3 Samenvatting controle
Monniken en ridders 5.1 Leenheren en leenmannen
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Monniken en ridders 5.3 Machtige heren, halfvrije boeren
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 KGT Lesweek 2
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Transcript van de presentatie:

Stadswandeling (1) Wandeling in Zevenbergen (gemeente Moerdijk) Geschiedenis In 1283 wordt de eerste heer van Zevenbergen genoemd: Willem Hugemanszoon. Deze was de zoon van een broer van de heer van Strijen. Of Zevenbergen nu uit een deling van het land van Strijen is ontstaan, of op een andere manier is onbekend. Wel weten wij dat op het eind van de 13e eeuw West-Brabant een droogvallende woestenij was en dat waarschijnlijk het gebied van de heer van Zevenbergen voor een zeer groot gedeelte nog drooggelegd en ontgonnen moest worden. In een leenregister uit 1361 wordt het land van Zevenbergen voor het eerst genoemd, naast de heerlijkheid Strijen. In 1365 erkent de heer van Gaesbeke, Putten en Strijen dat de heerlijkheid Zevenbergen ontstaan is als deling van het land van Strijen. Hierdoor maakte Zevenbergen deel uit van het graafschap Holland. Tot 1649 had Zevenbergen eigen heren, daarna het huis van Oranje. Het eerste huis van Zevenbergen stierf rond het einde van de 15e eeuw uit. De erfdochter huwde met een zoon van de heer van Bergen op Zoom. In 1560 ging de heerlijkheid door vererving over naar het huis van Arenberg, dat de plaats tot 1649 bezat. In 1795 werd het stelsel van heerlijkheden afgeschaft en werd Zevenbergen een gemeente.

Stadswandeling (2) Geschiedenis (vervolg) Het bestuur van de stad bestond voor 1800 uit een drossaard, benoemd door de heer, twee burgemeesters en vijf schepenen. Ieder jaar werden een burgemeester en twee schepenen (her)benoemd. Het burgemeestersambt had toen echter wel een geheel andere inhoud dan tegenwoordig. De schepenbank had zowel de hogere als de lagere rechtsmacht en mocht dus doodvonnissen uitspreken en uit laten voeren. De stad is versterkt geweest met poorten en muren tot aan 1428. Toen veroverde hertog Philips van Bourgondië de stad op zijn heer, die Jacoba van Beieren trouw was gebleven, en eiste dat de versterkingen afgebroken zouden worden. Deze zijn nooit meer opgebouwd.

Stadswandeling (3) Geschiedenis (vervolg) Hierdoor, maar ook door de algemene economische terugval in West-Europa van die tijd werd de stad agrarisch gericht, al bleef een weinig handel en scheepvaart altijd wel bestaan. Het hoofddoel werd toen het winnen van land voor landbouw en veeteelt op het water. De drooggemaakte grond was uitstekend geschikt om graan, boekweit, vlas en vooral meekrap te verbouwen. De meekrap zorgde voor flinke winsten. De ontwikkeling van chemische verfstoffen deed deze cultuur te niet, maar de suikerbiet nam al snel haar plaats in. In Zevenbergen werd de eerste suikerfabriek in Nederland opgericht in 1858: de Azelma. Deze industrie heeft tot ver in de 20e eeuw voor veel werk gezorgd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is Zevenbergen zwaar getroffen. In 1940 ging de Duitse inval met een bombardement gepaard waardoor 39 mensen hun leven verloren. De bevrijding was nog veel erger. Bijna de gehele binnenstad werd vernield en er vielen 117 doden. Na de oorlog kwam de heropbouw traag opgang. Na enige jaren kwam de gang erin en groeide Zevenbergen uit tot een stadje met streekfunctie wat betreft winkel- en woonbestand. In 1990 bestond Zevenbergen 700 jaar en ging in 1997 op in de gemeente Moerdijk.