De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Romeinen, Germanen en Kelten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Romeinen, Germanen en Kelten"— Transcript van de presentatie:

1 Romeinen, Germanen en Kelten
Paragraaf 3.4 Romeinen, Germanen en Kelten

2 Een kou en nat land De Romein Plinius bezocht rond 50 n.C. de Noordzeekust. Hij zag hier mensen op terpen wonen ( heuvels), zodat de huizen droog bleven bij overstromingen. Nederland liep regelmatig onder water. De Romeinen vonden ons land dus ook niet zo interessant.

3 Romeinen en Bataven In 57 v.C. kwamen de Romeinen naar Nederland.
Caesar veroverde België en NL. Daar woonden toen Kelten. Zij leefden van de landbouw en konden niet schrijven.

4 Na 3 jaar kwamen de Kelten in opstand.
Ze slachtten duizenden Romeinse soldaten af. Caesar nam wraak: de Kelten werden vermoord of verkocht als slaaf. De Romeinen regelden dat er Germanen kwamen te wonen. “Germanen” is een verzamelnaam. De stam die hierheen kwam, waren de Bataven.

5 De Bataven en de Romeinen zouden samenwerken.
Ze sloten een bondgenootschap. De Bataven mochten daar wonen, en hoefden dan geen belasting te betalen. In ruil daarvoor zouden ze de grens van het Romeinse Rijk verdedigen.

6 De Bataafse opstand De Bataven waren goede militairen.
In 69 n.C. kwamen de Bataven in opstand, o.l.v. Julius Civilis. Hij was een Bataaf en officier in het Romeinse leger. De Romeinen vielen hard aan, en de Bataven gingen verliezen. Julius ging weer onderhandelen, en ze sloten een verdrag met de oude afspraken.

7 Aan de grens De rivier de Rijn werd gebruikt als grens van het Romeinse Rijk: de Limes. Deze liep dwars door Nederland. Aan de andere kan van de Limes leefden andere Germaanse stammen, net als de Kelten. Die Germanen werden de Friezen genoemd.

8 De Limes Langs de Limes werden forten, legerkampen, wegen en bruggen gebouwd. Daar ontstonden steden zoals Trajectum ( Utrecht) Mosa Trajectum ( Maastricht) Noviamagus (nijmegen) In de steden kwamen tempels, badhuizen en woningen met stromend water en vloerverwarming.

9 Culturele invloed De Romeinen en Germanen dreven veel handel.
De Germanen leverden huiden en slaven. De Romeinen leverden luxe zoals glas en aardewerk. De Germanen kopieerden ook het schrift en geld.

10 Veel volken namen de Romeinse cultuur over.
Dit noemen we romanisering. Dit gebeurde tot ver buiten het Romeinse Rijk. De Germanen hielden hun eigen taal, maar kopieerden wel Latijnse woorden van de Romeinen. Zo ontstonden nieuwe talen, zoals Nederlands, Duits, enz.

11 De ondergang van Rome 3e eeuw: problemen in het Romeinse Rijk.
Veel ziektes, minder productie en minder handel. Daardoor was er een zwak leger. Germaanse stammen konden makkelijker het Rijk binnenvallen, zoals de Franken en de Alemannen.

12 Enkele stammen vielen het rijk binnen.
Dit noemen we de volksverhuizingen. Ze plunderden en vernielden alles dat ze tegenkwamen.

13 In 395 werd het rijk te groot om te besturen.
Dus werd het rijk gesplitst in een West-Romeins Rijk en een Oost-Romeins Rijk. Rome bleef de hoofdstad in het westen, en Constantinopel ( Istanbul) werd de hoofdstad in het oosten. 2 rijken met allebei een eigen keizer.

14 Het Oost-Romeinse Rijk ging prima, maar het West-Romeinse Rijk kreeg in de 5e eeuw nieuwe volksverhuizingen. Tientallen stammen drongen het rijk binnen:

15 Volksverhuizingen: De Goten plunderden Rome,
De Hunnen uit Azië kwamen naar Gallië Maar de Hunnen werden verslagen. Germaanse stammen gingen daar zelf koninkrijkjes opzetten. In 476 werd de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk afgezet.

16 Na 1000 jaar was er een einde aan het Romeinse Rijk gekomen.
Het Oost-Romeinse Rijk bleef nog wel 1000 jaar bestaan.

17 Einde


Download ppt "Romeinen, Germanen en Kelten"

Verwante presentaties


Ads door Google