Biometrie PO1 Informatica Door Tom Mulders Kevin Schoormans.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evolutie! Inhoudsopgave: 1. Evolutie diersoorten en de mens.
Advertisements

Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW... EN AAN ALLE MANNEN... DIE ER TEGEN KUNNEN !!! Na 5000 jaar moppen over vrouwen... uiteindelijk moppen over mannen.
Het verhaal van de twee keien.
KINDERUITSPRAKEN enter.
Basisboek Interviewen 3e druk 2012
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 6 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Guillotine.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Een Gen voor Homoseksualiteit?
Op zoek naar emotie Gemaakt door: Chantal en Carlijn.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW. EN AAN MANNEN. DIE ER TEGEN KUNNEN
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Woorden en tijd.....
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
SamenVeilig.net Het effectieve groepsbeveiligingssysteem van BySpy.
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Spel uit top 20 gamer.nl Grand theft auto V
Hallo, ik ben Willy de spin.
Het verleden en de toekomst van muziek.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Mijn sport: Motorcross
Zomaar een kaartje.
Heksen Voorwoord Heksen in sprookjes Kenmerken van de heks Bewijzen
Het Potlood.
Bleu Mount.
Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
Cursus informatiebeveiliging Eric Laermans – Tom Dhaene
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Welcome hallo allemaal,
Interpreteren van data
Voor Aranka... Van Aart.
Het waarom van schade vrij openen c.q. manipulatie
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Het opbouwen van een data base
Welkom.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Slot 4Hc.
Kinderen over de liefde Grappige uitspraken en quotes
Spreuken: De nederige wijze.
Goedendag computerbezitter!
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Het verschil tussen telefoon en . Telefoon Telefoon is het communicatiemiddel waarmee je elkaar met een telefoon kan oproepen en zo met iemand kan.
Om soms eens dieper over na te denken
Zinnen die doen nadenken !
Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015
Altijd online!.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
“de liefde van God”.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Tekstverbanden en signaalwoorden
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Inhoud: 1. Controleer de winkel. 2. Controleer de verkoper. 3. Veiligheid van website. 4. Veiligheid van betaling. 5. Shoppen via smart phone of tablet.
Wikimedia Les 1. Wat is Wikimedia? Weten we het nog?
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Wat is echografie? Echografie is een onderzoek waar mee je afbeeldingen kunt maken van de binnen kant van je buikholte. Hierbij word gebruik gemaakt van.
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
Les 6 Replicatie: voortplanting en genomics
Big Data.
Big Data.
Transcript van de presentatie:

Biometrie PO1 Informatica Door Tom Mulders Kevin Schoormans

Inleiding Het zijn lichaamskenmerken die persoonsgebonden zijn. Biometrie is een verzamelnaam van technieken die je kunt toepassen om dingen elektronisch te beveiligen. Het zijn lichaamskenmerken die persoonsgebonden zijn. Je kunt er nauwelijks mee frauderen. Je kunt er iemand mee identificeren.

Enkele vormen van biometrie: Inleiding Enkele vormen van biometrie: Gezichtsherkenning Stemherkenning Irisscan DNA herkenning Vingerafdruk herkenning

Wat is biometrie? Biometrie is het gebruiken van fysieke kenmerken en/of gedragskenmerken van een persoon om zijn/haar identiteit te controleren of vast te stellen. Enkele voorbeelden van technieken die gebruik maken van fysieke kenmerken: Vingerafdrukscan Irisscan Enkele voorbeelden van technieken die gebruik maken van gedragskenmerken: Handtekeningherkenning Stemherkenning

Hoe werkt biometrie? Er bestaan 2 fasen in het ‘biometrie-proces’ De invoerfase: Tijdens dit proces worden de biometrische kenmerken van een persoon vastgelegd en opgeslagen op bijv. een chipkaart of in een database. Hierna kan de informatie nog bewerkt worden en daaruit volgt de ‘template’, het biometrische plaatje van een persoon. De gebruiksfase: In deze fase wordt de template die van een gebruiker is gemaakt gebruikt om de identiteit van iemand vast te stellen. Er wordt een template gemaakt van de te controleren persoon en die word vergleken met de templates in de database, komen deze overeen dan is de identiteit van een persoon vastgesteld.

DNA herkenning DNA is het onderdeel waar de erfelijke informatie ligt opgeslagen, DNA zit in iedere cel in je lichaam. Het heeft de vorm van een wenteltrap en is bij iedereen anders, behalve bij eeneiige tweelingen. Omdat DNA uniek is is een DNA onderzoek zeer betrouwbaar. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het oplossen van misdrijven (denk bijv. aan CSI).

Vingerafdrukscan Deze techniek is een van de oudste biometrische technieken. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van het unieke patroon dat de huid van je vinger heeft. Vroeger moesten mensen eerst hun vinger in de inkt doen en vervolgens op een stuk papier drukken zodat er een afdruk van je vinger op het papier achterblijft. Nu wordt het niet meer gedaan met inkt en papier maar met scanners en computers die een scan van je vinger maken.

Vingerafdrukscan Er zijn 3 verschillende technieken om een vingerafdrukscan te maken: Optisch: bij deze techniek wordt de vinger op een plaat gelegd en vervolgens wordt er een zwart-wit foto van genomen. Silicone: Het silicone werkt als een soort van condensator en de vinger als tegenpool (d.m.v. elektrisch geladen deeltjes) hiervan wordt van een hoogwaardige afbeelding van gemaakt. Deze techniek is nog redelijk jong en moet zich nog bewijzen. Ultrasound: hierbij wordt met behulp van geluidsgolven het reliëf van de vinger bepaalt.

Toepassingen van biometrie Biometrie heeft eigenlijk 2 doelen: Identificatie: Dit wil zeggen ‘iets vaststellen’  was die persoon op een bepaalde locatie was. Identificatie dmv gezichtsherkenning wordt bijv. vaak gebruikt bij voetbalwedstrijden, men kijkt dan naar de gezichten van voetbalsupporters en haalt deze door een database om te kijken of ze misschien gezocht worden of dergelijke. Deze techniek wordt ook door de politie gebruikt om criminelen op te sporen in een menigte van mensen Authenticatie: Dit wil zeggen dat bijv. gecontroleerd wordt of een bepaald persoon toegang heeft tot een gebouw of bepaalde data. Dit wordt vaak gedaan dmv gezichtsherkenning en vingerafdrukscanning, vaak gebruikt bij grote internet-transacties zodat men zeker weet dat men met de juiste persoon zaken doet.

Voordelen biometrie Biometrische identificatie is een van de weinige of misschien wel de enige techniek met een betrouwbaarheid van 99,9%. Fraude is vrijwel onmogelijk, want de eigenschappen die biometrische technieken gebruiken om een persoon te checken zijn niet overdraagbaar, iedereen is uniek. Het maken van biometrische scans is snel. Een iris-scan is namelijk in enkele seconden gemaakt. Je hebt de kenmerken die nodig zijn altijd bij je, je kunt je vingers niet thuis hebben vergeten.

Nadelen biometrie Het kan worden opgevat als een inbreuk op je privacy, want je geeft allerlei persoonlijke informatie over je prijs waar sommige instanties of personen misbruik van kunnen maken. Door je DNA af te geven kan bekeken worden voor welke ziektes je gevoeliger bent, want dit ligt vast in je DNA. Verzekeringsinstellingen kunnen daarom bijvoorbeeld besluiten om je niet te verzekeren omdat hun dat te veel geld zal gaan kosten. Het is duur, biometrische apparaten zijn ontzettend duur en het is nog niet helemaal geperfectioneerd, sommige technieken zijn nog volop in ontwikkeling.

Slot Biometrische technieken zijn nog volop in ontwikkeling en we zullen in de toekomst zeker nog meer van deze technieken horen. Er zijn nu ook combinaties van verschillende technieken in gebruik genomen, dan heb je bijvoorbeeld een vingerafdrukscan en een pasje zodat deze techniek nog minder fraude gevoelig is. Er is namelijk een geval bekend waar iemand z’n auto beveiligd had met een vingerafdrukscanner, maar een dief gewoon de vinger van de man eraf heeft gehakt en alsnog de auto heeft gestolen. Met een extra pasje zou dit bijvoorbeeld lastiger zijn geweest.

De bronnen die wij gebruikt hebben: Bronvermelding De bronnen die wij gebruikt hebben: http://nl.wikipedia.org/wiki/Biometrie http://www.zoektocht.net/bladen/artikel11.html http://www.identificatieplicht.nl/biometrie http://www.biometrieforum.nl/bio/documents/rapport_kennismaking_biometrie.pdf