Hoe zien de Horeca en het beroepsonderwijs er uit in 2018 Hoe gaan we, als horecaopleidingen, om met alle veranderingen in het beroepsonderwijs, de Horecabranche en de samenleving waar we de komende jaren mee te maken zullen gaan krijgen Wat betekent dat voor de rol van de btg HTVF / WDH?
Gevolgen verandering n.a.v. wetgeving. (Focus op Vakmanschap) 1 Ontwikkelingen afwachten Laat niet elk ROC zijn eigen ontwerp maken Landelijke afspraken maken is moeilijk / lukt niet Sanctioneringstraject Macrodoelmatigheid MINOCW HOM keuze 3-4 jaar. Alleen dossier of dossier+keuken en internationalisering?
Gevolgen verandering n.a.v. wetgeving. (Focus op Vakmanschap) 2 Hoe krijg je intensivering betaalbaar Hoe vul je eigenlijk 4x1000 klokuren? Mobiliteit van student beperkt (verandering OV / toelage)
Bedrijfsleven kan niet zonder BBL Toekomst BBL (1) Bedrijfsleven kan niet zonder BBL Aanleren technieken en praktijk E-learning als oplossing? (Taal, rekenen, LLB) Financiering (wegvallen WVA) Gevolgen nieuwe dossier Bijspijkerlessen op andere dagen Extra tijd, beroepsgericht, in leerbedrijf Leermeesters bijscholen (bv. In project Docentenstage)
Toekomst BBL (2) Trainingen buiten reguliere opleidingen mogelijk? Branchecertificaten? Uitgevoerd door ROC’s? Positionering kenniscentra /Accreditering Jeugdwerkloosheid Verschuiving naar BOL Belang van leerling central Kopopleidingen in BBL Taal en rekenniveau, leidinggevende vaardigheden
VMBO-MBO-HBO experimenten en alternatieve trajecten (1) Positionering VMBO 2018 en HBO 2018 in relatie tot MBO Ontwikkelingen gestuurd door geld, niet door inhoud Kortere opleidingen Maar ontwikkelproces van studenten past niet in verkort traject Signalen uit bedrijfsleven dat niv2 studenten nog niet alles beheersen Eigenlijk is verkorting dus niet mogelijk
VMBO-MBO-HBO experimenten en alternatieve trajecten (2) Krachten bundelen Opleidingen worden slecht in de markt gezet. Zoeken naar onderlinge bestuiving (vmbo- mbo-hbo) Voor onderling begrip En zelfde taal spreken
Ontwikkelingen in de branche (1) Alcoholbeleid Leeftijdsgrens > Stagiaires Hoe gaat een 16-jarige student alcohol weigeren aan 17- 18-jarige gasten? Sociale Hygiene moet kwalitatief en uniform worden neergezet en aangeboden door eventuele meerdere aanbieders
Ontwikkelingen in de branche (2) Crisis Stagevergoeding / 0-urencontracten Studenten vervangen reguliere medewerkers
Ontwikkelingen in de branche (3) Hoe gaan we dit in de opleiding vorm geven? Andere attitude en beroepshouding nodig Social media /Mediawijsheid Gedrag, gebruik, mogelijkheden ook in het beroep Ethiek veiligheid Sociale hygiene, burgerschap, marketing etc……
Ontwikkelingen in de samenleving (1) Afstemmen, samenwerken en uitruilen van opleidingen Zowel regional als landelijk DOELMATIGHEID Meer accent op inhoud van Curriculum Op gebied van Service en gastheerschap (psychologie) Steeds sneller nieuwe Horecaconcepten om op in te spelen Puberbrein
Ontwikkelingen in de samenleving (2) Vergrijzing 2018 Nieuwe doelgroepen met andere gewoontes Past de huidige manier van lesgeven daar nog op Tweedeling: arm – rijk Meer experimentele digitale vormen op gebied van methodiek en didactiek Flipping the Classroom Lessen thuis volgen, (via Internet) huiswerk op school Blended learning
Ontwikkelingen in de samenleving (3) Zijn mogelijke oplossingen voor vergrijzing en macrodoelmatigheid Actievere samenwerking op gebied van BPV : landelijk en internationaal Financiele positie maken dat ouderbetrokkenheid groeit Branchevervaging Hospitality in andere sectoren
Uitnodiging / Huiswerk Bij thuiskomst vind je deze presentatie in je mail. Geef aan wat verder behandeld moet worden in de OWGH BPV, WDH en op bestuursniveau van de btg HTVF Via w.vannijen@mboraad.nl